2024. október 7., hétfő

Évzáró után edzőtáborok

ATLÉTIKA – ZENTA
A zentai edzőtábor résztvevői és szervezői. Fotó: Gere Kovács Róbert

Sikeres évet zárt a Zentai Atlétikai Klub tavaly, amit a december 28-án megtartott évsportolója-választás is bizonyított, hiszen a serdülő lányok mezőnyében Habram Emese második lett, csakúgy mint a serdülő fiúk között Sarnyai Viktor, míg a zsűri az ifi fiúk mezőnyében Barsi Dánielt a harmadik helyre rangsorolta. A felnőtteknél ifj.Eperjesi László második, Pintér Máté és Nagy Abonyi Judit pedig harmadik lett.

A klubban a téli időszakban sem tétlenkednek, s a december végén megrendezett évzáró után januárban már elkezdődött a felkészülés az új idényre. Ami az ünnepélyes évzárót illeti, a klub vezetősége igencsak bőkezű volt, hiszen 25-en részesültek jutalomban. A legjobbak (Dejan Dević, ifj.Eperjesi László, Habram Emese, Pintér Máté, Sarnyai Viktor) kerámiából készült ajándékot kaptak, csakúgy mint az egyesület edzői (Szegedinszki Igor, Kocsis Károly, Urbán József, Kincses Ágnes, Fehér Csaba). Arany köszönő oklevelet kapott Milan Prijović, Barsi Dániel, Sóti Csilla, Török Bence, Benák Anita, Erős Júlia, János Zoltán, Dulka Szilárd, Lálity Zsolt és Pintér Máté, Novák Kristóf és Menyhárt Ákos. Ezüst köszönő oklevelet kapott Novák Kristóf, Barát Klementina, Vámos Gergely, Ágoston Filip és Barsi Emília. Bronz köszönő oklevelet kapott: Nagy Abonyi Judit, Vladimir Uzelac, Nagy Abonyi Róbert, Kovács Dianna, Farkas Sándor.

Az ünnepségen Zsíros-Jankelić Anikó, a ZAK elnöke szólt az egybegyűltekhez, utána pedig száj nem maradt szárazon, s has sem éhesen. Fehér Csaba, a klub edzője elmondta, hogy az eredményeket figyelembe véve elégedett az elértekkel, ám úgy véli, a 2010-es év sikeresebb lesz. Serdülő korosztályban a klubnak három országos bajnoka van (Dejan Dević, Habram Emese, Sarnyai Viktor) és egy ezüstérmese (Sóti Csilla). Az idén, ha minden a terv szerint alakul, akkor a Zentának serdülő-, ifi- és felnőttcsapata is lesz a férfiaknál, a nőknél pedig serdülő- és ificsapatot is össze tudnak állítani, s így az országos kupadöntőkben is szép sikereket érhetnek el. A serdülőlány-csapat 2009-ben Vajdaságban második volt, a fiúk pedig elsők lettek. A serdülők országos csapatbajnokságának döntőjében a fiúk az ötödik, a lányok pedig a negyedik helyen végeztek. Az ifik országos csapatdöntőjében a fiúcsapat harmadik lett.

– Terveink között szerepelt egy békéscsabai, egy pesti és egy zentai edzőtábor, amelyek közül a két utóbbi megvalósult, a békéscsabai sajnos anyagi okok miatt nem jött össze. A budapesti edzőtábor ún. visszahíváson alapult, hiszen pár éve az én közbenjárásommal két magyarországi atléta és egy edző készült Zentán, s ők most ezt a lehetőséget viszonozták nekünk. Így január 4-étől 14-éig a magyar fővárosban Szegedinszki Igor vezetésével Habram Emese, Novák Kristóf és Sarnyai Viktor edzőtáborozott. Valamennyien részt vettek a Magyar Atlétikai Szövetség által a Syma Sportcsarnokban szervezett felmérésen, ami egyben verseny is volt. Sarnyai 60 méteren 7,36 másodperces új egyéni csúcsot futott, valamint 300 méteren 37,2 másodperces időt ért el. Novák 500 méteren 70,2 másodperc alatt ért célba, Habram pedig 60 méter gáton 9,85 másodperc alatt teljesítette a távot. Naponta két erős edzésük volt, s az edzőtábor végére már alaposan elfáradtak – mondta Fehér Csaba.

• Hogy sikerült a zentai edzőtábor?

– Zentán január 3. és 9. között 13 gyerekkel (Sarnyai Andrea, Barát Klementina, Draga Vučurović, Erős Júlia, Tamara Aleksoska, Benák Anita, Marko Popov, Barsi Dániel, Milan Prijović, Bóbán, Norbert, Rácz Szabó Viktor, Török Bence, Nagy Abonyi Róbert) 3 edző dolgozott. A dobók munkáját Urbán József irányította, a közép- és hosszútávfutókét Kocsis Károly, én pedig az ugrókat felügyeltem. A fiatalok a stadion mellett található szállóban laktak, a Royal Szállodában étkeztünk, s ami nagyon fontos, hogy egy kiváló ár mellett mi állíthattuk össze az étrendet. A zentai felkészülés nemcsak napi két edzésből és pihenésből állt, hanem megpróbáltuk minél jobban felkelteni az érdeklődésüket az atlétika iránt. Fogalmazásokat készítettek Én és az atlétika címmel, valamint előadás-sorozatot szerveztünk. Barsi Dániel például a TUDOK-ra készített munkáját prezentálta, amely a távolugrásról szólt, Marko Popov pedig Carl Lewist és Mike Powellt mutatta be. Dr.Surján Gusztáv a sporthigiéniáról és a táplálkozásról szólt, én pedig a doppingról és a táplálék-kiegészítőkről beszéltem, Urbán József és Kecskés István az új versenyszabályokkal járó változásokat ecsetelték, Milan Prijović pedig egy önéletrajzot mondott el, amelynek az volt a lényege, hogyan került ő kapcsolatba a sportok királynőjével. El kell még mondanom, hogy az edzőtáborozásra nem tudtunk volna elutazni és a zentait sem tudtuk volna megszervezni a szülők anyagi önrésze nélkül. Ha a fiatalok közül valaki kedvet kap az atlétikához, mindennap 8 és 12, illetve 15.30 és 19 óra között szívesen látjuk a pályán, de telefonon is érdeklődhet, a 024/812-205 vagy a 060/145-48-77 számokon.

Zentaiak Budapesten (balról jobbra): Novák Kristóf, Sarnyai Viktor, Habram Emese és Szegedinszki Igor