2024. október 7., hétfő

Látványos lábszáras fordulat

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA – Lyonban nem tud nyerni a Real Madrid
David Beckham, a Milan játékosa csak szabálytalanul tudta megállítani Darren Fletchert (balról)

A 36 éves Paul Scholes vetett véget a Manchester United gólképtelenségének a Milan otthonában, ugyanis az angol középpályás a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a 36. percben betalált az olaszok kapujába. Igaz, ez a gól „csak” az egyenlítésre volt elég a Milan ellen, ugyanis Leonardo tanítványai már a 3. percben megszerezték a vezetést: Ronaldinho lövése irányt változtatott Carrick en, s a labda a kapuban kötött ki.

A gól után a Milannak volt még néhány kiváló helyzete, ám egyikből sem született gólt, amit Scholes találata bosszult meg. A 19 éve Manchesterben játszó labdarúgó jobb lábbal szeretett volna gólt lőni, ám csúnyán luftot rúgott, ám a labda a bal lábszárát találta el, s olyan gellert kapott, hogy Dida nem tudott hárítani. Ez a gól előtt a Manchester United tizenegyet kapott a San Siróban, s arra egyetlen eggyel sem tudott válaszolni. Érdekes, hogy Scholes 1999-ben lőtt már gólt Milánóban, igaz akkor az Inter ellen talált be, s az idény végén az MU megnyerte a Bajnokok Ligáját. A vendéggól teljesen megváltoztatta a játék képét, s a második félidőben a sokkal fiatalabb átlagéletkorú Manchester United a 178 centi magas Wayne Rooney fejes góljaival kétgólos előnyre tett szert.

Wayne Rooney két gólt fejelt

Ehhez persze kellett Sir Alex Ferguson remek cseréje is, hiszen amint a skót edző észrevette, hogy a Milan játékosai fáradnak, azonnal pályára küldte a kiváló formában levő Valenciát, aki gólpasszt adott Rooneynak, majd ugyanezt tette Fletcher is. Az utolsó tíz percre feléledt a Milan, s Ronaldinho átadását Seedorf szenzációs mozdulattal, sarokkal szépített, de utána sem a csereként beállt Inzaghinak, sem a védő Nestának nem sikerült egyenlítenie.

Ronaldinho mérlege egy gól és egy gólpassz volt

A nyolcaddöntő első mérkőzésén bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk borsot törni a Manchester United orra alá. Az első félidőben akár 3:0-ra is vezethettünk volna, ám ez nem következett be, mivel a játékrész vége felé a vendégek egyenlítettek. A találkozó egyes részeiben fölényben játszottunk, ám voltak ingadozásaink, amelyeket az ellenfél azonnal kihasznált. Huntelaarnak volt néhány helyzete, de nem szeretném egyesével elemezni a játékosaim teljesítményét. A továbbjutás még nem dőlt el, mivel úgy érzem képesek vagyunk Manchesterben 2:0-ra nyerni – nyilatkozta Leonrado.

Sir Alex Ferguson örült a győzelemnek, annak azonban már nem, hogy csapata öt perccel a mérkőzés vége előtt gólt kapott. S az edző bizonyára annak sem örült, hogy a ráadás perceiben Carrick elrúgta a labdát a Milan szabadrúgása előtt, amiért megkapta második sárga lapját, így a visszavágón nem állhat csapata rendelkezésére.

A mérkőzés elején hibák sorozatát követtük el, s a Milan ezt ki is használta, minket pedig idegessé tett a rossz kezdés. Az egyenlítő gólunk után sikerült változtatunk az addigi játék képén. A játékosaimnak azt mondtam, hogy sokkal jobban ki kell használnunk Rooneyt, aki a második félidőben fantasztikusan játszott. Azt gondoltam, hogy 3:1 arányban nyerünk, ám aztán a mérkőzés végén következett a „cirkusz”: mezőnyfölényben játszottunk, a mi akaratunk érvényesült a pályán, ám a 85. percben kaptunk egy gólt, amely pillanatok alatt olyanná változtatta a mérkőzést, amilyenre nekünk semmilyen szükségünk nem volt – mondta Ferguson.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) nem tudta átmeleni Llorist, a Lyon kapusát

A Real Madrid is egy rossz sorozatnak szeretett volna véget vetni, ugyanis Lyonban kétszer lépett pályára, s mind a két találkozón vereséget szenvedett. A Lyon győzelmi szériája kedden este sem szakadt meg, ami Makounnak köszönhető: az egy mérkőzésre szóló eltiltását letöltött játékos a második félidő elején bombagóllal szerezte meg a vezetést csapatának, s mint kiderült a végeredményt is ő állította be.

A Real Madrid örülhetett az egygólos vereségnek, hiszen a lyoniak sokkal jobbak voltak, Delgado kapufát is lőtt, de a spanyol fővárosban bizonyára más lesz majd a mérkőzés képe.

A Bajnokok Ligájában plusz energiára és csapategységre van szükség. Ezek nélkül nem lehet nyerni. Az eddigi munkánk gyümölcse beérett, megnyertük a mérkőzés, amiért gratulálok a játékosaimnak. Ez azonban csak az első lépés volt: a tervünk nem csak abból áll, hogy egyszer legyőzzük a Real Madridot, hanem az, hogy a spanyol együttes kiessen. Márciusban következik a második csata, amely sokkal nehezebb lesz, de lesznek kész válaszaink a történésekre. Csak akkor leszek boldog, ha bejutunk a negyeddöntőbe, s természetesen a bajnokságban is muszáj jobban játszanunk – mondta Claude Puel, a Lyon edzője.

A madridi csapatban csak csereként állt be a Lyontól nyáron szerződtetett Benzema, de sem ő, sem a két világsztár, Cristiano Ronaldo és Kaká nem tudott gólt lőni.

Kikaptunk, de Madridban mi is képesek vagyunk arra, amit a Lyon nyújtott saját közönsége előtt. A labdarúgásban minden lehetséges: nyugodt vagyok és hiszek a továbbjutásunkban. A telt ház nagy segítség lesz majd: nem lesz könnyű nyerni, de biztos vagyok benne, hogy a párharc végén mi örülhetünk – mondta Ronaldo.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, odavágó : Milan–Manchester United 2:3 (Ronaldinho 3., Seedorf 85., illetve Scholes 36., Rooney 66., 74.), Lyon–Real Madrid 1:0 (Makoun 47.).

A visszavágókat március 10-én játsszák.