2024. október 7., hétfő

A két legjobbal a svédek ellen

ASZTALITENISZ
Nišben mindketten asztalhoz állnak: Fehér Gabriella (balról) és Erdélyi Annamária

Kedden rendezik az Európai Nemzetek Ligája harmadik fordulóját: a challenge divízióban Szerbia női válogatottja Nišben áll asztalhoz Svédország ellen, a szerbiai férfiegyüttes pedig Splitben Horvátországgal játszik. A szerbiai női válogatott eddig mindkét mérkőzését elveszítette, igaz, egyiken sem játszott a csapat két legjobbja, a csókai Erdélyi Annamária és a zentai Fehér Gabriella, Nišben azonban mindketten ott lesznek.

– Az Európa-bajnokságon kikaptunk tőlük, de azon a tornán én nem voltam jó formában, hiszen a sérülésem után után egy hónappal volt a mérkőzés. Nagyon fontos, hogy a hármas számú játékosunk, bárki lesz is az, megnyerje a mérkőzését. A két csapat nagyjából egyforma játékerőt képvisel, ám a hazai pálya előnye miatt szerintem nekünk egy kicsivel több esélyünk van a győzelemre – mondta Fehér Gabriella.

Magyarország férfiválogatottja a franciákat fogadja Budapesten az Ormai László Csarnokban, míg a nők a horvátok vendégeként, a Horvátország–Szerbia férfimeccsel egy időben, Splitben szerepelnek. Az eddigi két fordulóban nem sok babér termett a magyar válogatottnak, mind a legmagasabb osztályban szereplő nők (az olaszok és a románok ellen), mind a második vonalban érdekelt férfiak (Szerbia és Horvátország) két-két vereséget könyvelhettek el.
Azokon a meccseken még sem Tóth Krisztina, sem Jakab János nem lépett asztalhoz, ezúttal azonban mindketten ott lesznek a csapatban, ami reményt adhat, bár velük is roppant kemény csata vár mindkét együttesre.

Európai Nemzetek Ligája, 3. forduló, a mai program, férfiak, challenge divízió, B csoport: Magyarország–Franciaország (Budapest, 19 óra), Horvátország–Szerbia (Split, 18 óra). A sorrend: 1. Franciaország 4, 2. Horvátország 2 (5:4), 3. Szerbia 2 (4:5), 4. Magyarország 0 pont.

Nők, premier divízió, A csoport: Horvátország–Magyarország (Split, 18 óra).
A sorrend: 1. Olaszország 4, 2. Románia 2 (5:5), 3. Horvátország 2 (4:5), 4. Magyarország 0 pont.
Challenge divízió, A csoport: Szerbia–Svédország (Niš, 17 óra). A sorrend: 1. Csehország 4, 2. Svédország 2 (3:3), 3. Oroszország 2 (3:4), 4. Szerbia 0 pont.

A megszűnt Európa-bajnoki selejtezők pótlására tavaly útjára indított és 2012-ig tartó Európai Nemzetek Ligája mindegyik osztályában nyolc-nyolc együttes szerepel. Az oda-vissza vágós körmérkőzések után csoportonként az első két helyezett jut az elődöntőbe, majd következik a finálé. A negyedik fordulót november 25-én rendezik.

Radonjić három aranyérme

A hétvégén Topolyán rendezték meg Vajdaság ifjúsági bajnokságát, melyet a fiúknál Nagynémedi Valentin, a lányoknál pedig Aleksandra Radonjić nyert meg, akik mindketten a törökkanizsai Obilić versenyzői. Radonjić az egyéni győzelem mellett párosban és vegyes párosban is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

Vajdaság ifjúsági bajnoksága, végeredmény, fiúk, egyéni: 1. Nagynémedi Valentin (Obilić – Törökkanizsa), 2. Srđan Kaman (Banat – Nagybecskerek), 3–4. Kristijan Dalea (Stenes – Nagybecskerek) és Gojko Komad (Ókér). Páros: 1. Nikola Popov/Kristijan Dalea (Nagykikinda/Stenes), 2. Nikola Grbić/Gyuris Emil (Versec), 3–4. Halász Krisztián/Saša Dumnić (Obilić) és Mészáros Hunor/Ivor Katić (Mlinprodukt/Nagykikinda).

Lányok, egyéni: 1. Aleksandra Radonjić (Obilić), 2. Truzsinszki Viktória (Topolya), 3–4. Fenyvesi Anna Zsófia (Topolya) és Dijana Holok (Banat – Nagybecskerek). Páros: 1. Aleksandra Radonjić/Dijana Holok (Obilić/Banat), 2. Fenyvesi Anna Zsófia/Truzsinszki Viktória (Topolya), 3–4. Teodora Adamović/Nina Vico (Flip – Nagykikinda) és Mészáros Izabella/Hajnal Dorottya (Spartacus/Csóka).

Vegyes páros: 1. Kristijan Dalea/Aleksandra Radonjić (Stenes/Obilić), 2. Nagynémedi Valentin/Fenyvesi Anna Zsófia (Obilić/Topolya), 3–4. Nikola Popov/Teodora Adamović (Kikinda/Flip – Nagykikinda) és Ilija Majstorović/Dijana Holok (Stenes/Banat).