2024. október 7., hétfő

Schumacher más, mint a normális emberek

Formula–1
A Red Bull szerelői Sebastian Vettelt várják a boxban

A múlt héten biztossá vált, hogy a vasárnapi szezonnyitó Bahreini Nagydíjon 12 csapat 24 autója lesz majd ott a rajtrácson, miután másfél héttel a szezonrajt előtt visszalépett a Formula–1-es részvételtől az idény egyik újoncaként beharangozott USF1 csapat. A charlotte-i székhelyű istálló szerdán közölte, hogy anyagi nehézségek miatt leállította autójának fejlesztését, és jelezte a Nemzetközi Automobil-szövetségnek (FIA): csak 2011-től kíván bekapcsolódni az F1-be. Az USF1-nek egy szerződtetett pilótája van, az argentin José Maria Lopez , aki várhatóan kezdeményezni fogja kontraktusának felbontását. A FIA késő esti közleményében jelezte: az összes lehetőséget figyelembe véve az idény kezdete előtt már egyetlen istálló sem kaphat rajtengedélyt.

A 2010-es idény jóval izgalmasabbnak ígérkezik, mint az előzőek voltak, hiszen a szakértők szerint több pilóta is esélyes az első helyre. Közéjük tartozik a hétszeres világbajnok, a német Michael Schumacher, aki Niki Lauda egyik favoritja.

Ha majd élesben mennek a dolgok, mindent belead. Ő más, mint a normális emberek – mondta a német sztárról a 61 éves szakember, aki szerint Schumacher kivételes jelenség – a pályán és azon kívül is. Hangsúlyozta: az autós gyorsasági világbajnokságba három év szünet után visszatérő, hétszeres vb-győztes Schumacher múlt heti gyengébb teszteredményei nem tévesztik meg.
– Hogy a Mercedes gyengélkedik, és nem tör majd győzelemre, csak elterelő hadművelet. Harcban lesz a Ferrarival, a Red Bull-lal és a McLarennel – prognosztizálta az osztrák. Súlyos balesetét követően Lauda is két év szünet után tért vissza 1982-ben az F1-be, majd 1984-ben megszerezte harmadik világbajnoki címét.

A legfontosabb változások

Pontozás: Az eddig megszokott nyolc pilóta helyett tíz versenyző kap pontot versenyenként az alábbi sorrendben: 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

Versenynaptár: Kanada visszatérésével és Dél-Korea csatlakozásával a 2009-es 17 helyett 19-re nőtt a versenyek száma.

Bokszkiállás: Megszűnik a verseny közbeni tankolás, mely 1994 óta van jelen az F1-ben. Így csupán kerékcserét hajthatnak végre a szerelők, aminek következtében 3-4 másodperc körüli lesz egy szerviz. A rekordot Ricardo Patrese tartja (3,2 másodperc, 1993 Belgium, Benetton). Az autók súlyát idén már nem hozzák nyilvánosságra a futamok előtt.

Időmérő edzés: Ugyan megmarad a három etap (Q3, Q2, Q1), de a mezőny bővülésével az alábbi módon változik a rendszerük: Q1 (20 perc, 7 kieső), Q2 (15 perc, 7 kieső), Q3 (10 perc, 10 legjobb pilóta) A Q3-ban részt vevők az edzés harmadik szakaszában használt abroncsokkal rajtolnak el a versenyen.

Versenybíróság: Négy főre emelkedett a verseny közben döntéseket hozó bizottság létszáma. Plusz egy fő mindig expilóta.

Az autók technikai változásai, gumik: Az első gumik keskenyebbek lesznek (270mm helyett 245mm), a 2009-es autók alulkormányozottságát kivédve. Másrészt a nagyobb tank okozta többletsúly nagyobb hátsókerék-terhelést jelent. Egy pilóta 11 szett gumit használhat el egy hétvége alatt.

A pilótáknak továbbra is használniuk kell a lágyabb és a keményebb gumikeveréket a futamokon. A Brigdestone továbbra is zöld csíkkal jelöli meg a lágyabb keveréket. A Bridgestone továbbra is támogatja a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) Make Cars Green kampányát.

Benzintank: Az üzemanyagtank szélesebb és hosszabb lesz, miután a kapacitása 120-ról 236 literesre nő. Az autók tömegét 605 kg-ról 620-ra növelték.

Tengelytáv: Mivel a hosszabb benzintank miatt az autók hossza is nő (15 cm-rel), így az autók tengelytávja is megnő.

Pilótafülke: A hosszabb tank következtében előrébb kell tolni a pilótaülést, vagy rövidebb váltót kell az autóba építeni.

Az idei pilótalista, McLaren: Jenson Button (brit), Lewis Hamilton (brit).

Ferrari: Fernando Alonso (spanyol), Felipe Massa (brazil).

Red Bull: Sebastian Vettel (német), Mark Webber (ausztrál).

Williams: Rubens Barrichello (brazil), Nico Hülkenberg (német).

Force India: Adrian Sutil (német), Vitantonio Liuzzi (olasz)

Lotus: Jarno Trulli (olasz), Heikki Kovalainen (finn).

Virgin Racing: Timo Glock (német), Lucas di Grassi (brazil).

Mercedes: Nico Rosberg (német), Michael Schumacher (német).

Renault: Robert Kubica (lengyel), Vitalij Petrov (orosz).

Toro Rosso: Sebastién Buemi (svájci), Jaime Alguersuari (spanyol).

Hispania Racing F1 Team: Bruno Senna (brazil), Karun Chandok (indiai).

Sauber: Kobajasi Kamui (japán), Pedro de la Rosa (spanyol).

2010-es versenynaptár

Március 14. – Bahreini Nagydíj, Szahír

Március 28. – Ausztrál Nagydíj, Melbourne

Április 4. – Malajziai Nagydíj, Sepang

Április 18. – Kínai Nagydíj, Sanghaj

Május 9. – Spanyol Nagydíj, Barcelona

Május 16. – Monacói Nagydíj, Monte-Carlo

Május 30. – Török Nagydíj, Isztambul

Június 13. – Kanadai Nagydíj, Montreal

Június 27. – Európai Nagydíj, Valencia

Július 11. – Brit Nagydíj, Silverstone

Július 25. – Német Nagydíj, Hockenheim

Augusztus 1. – Magyar Nagydíj, Mogyoród

Augusztus 29. – Belga Nagydíj, Spa

Szeptember 12. – Olasz Nagydíj, Monza

Szeptember 26. – Szingapúri Nagydíj, Szingapúr

Október 10. – Japán Nagydíj, Szuzuka

Október 24. – Koreai Nagydíj, Jeongam

November 7. – Brazil Nagydíj, Sao Paulo

November 14. – Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi

(Fotó: f1csatorna.hu)

Ennyit változott a Ferrari tavaly óta