2024. október 7., hétfő

Jobb, ha Ramos nem jósol

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA
Anthony Réveillère (Lyon) örül, a madridiak pedig búslakodnak

A Real Madrid stadionjában rendezik, de immár egészen bizonyosan a Real Madrid nélkül a Bajnokok Ligája idei döntőjét, miután a spanyol királyi gárda alulmaradt a nyolcaddöntős párbajban a francia Lyonnal szemben, így sorozatban hatodik alkalommal szorult ki a legjobb nyolc európai klubcsapat mezőnyéből. A Santiago Bernabéuban rendezett visszavágó 1:1-es döntetlene kevés volt a madridi elitalakulatnak, amely az első meccset vendégként 1:0-ra elveszítette.

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Egyszerűen nem hittük egy pillanatig sem, hogy kieshetünk. Fájdalom és bánat töltötte be az öltözőt – adott hangulatjelentést a mérkőzés után Iker Casillas, a Real válogatott kapusa, aki egyszersmind bölcsességre, higgadtságra, a történtek nyugodt elemzésére intett. Kérdés, felhívása mennyire ér célt, mert például a régi harcos- és csapattárs Guti csalódottságát egyáltalán nem leplezve így fakadt ki:
– Úgy nem lehet harcolni, ha nem alkotunk egységes csapatot. Fájdalmas éveken vagyunk túl, és sajnos ez a mostani is ilyen.
Pedig kiválóan kezdtek a hazaiak, kis túlzással egykapuztak, egy kivétellel – Cristiano Ronaldo a 6. percben volt eredményes – mégsem tudtak élni adódó lehetőségeikkel. Már-már törvényszerű volt, hogy előbb-utóbb a rivális is betalál, utána pedig a Real már nem tudott magához térni a sokkból, amelyet az egyenlítés okozott negyedórával a vége előtt. A kiesés kiváltotta összfeljajdulás részeként a lyoni gól után lecserélt brazil középpályás, Kaká felesége, Carolina Celico legyávázta a madridiak chilei vezetőedzőjét, Manuel Pellegrinit. Az asszony a Twitter internetes közösségi oldalon kelt ki a szakvezető ellen, leszögezve, hogy „ilyen a gyáva ember, aki a játékoscserével saját tehetetlenségét bizonyítja”. Maga az ex-aranylabdás Kaká beérte annyival, hogy a meccs után nyilvánosan bocsánatot kért a szurkolóktól a kiesés miatt. Az argentin védő, Ezequiel Garay úgy nyilatkozott, hogy nincs értelme a siránkozásnak, hanem „emelt fővel előre kell nézni”, kérdés azonban, hogy ennyivel beéri-e az új sztárjátékosokra – Ronaldóra, Kakára, a most hiányzó Xabi Alonsóra és Benzemára – kész vagyont költő régi-új klubelnök, Florentino Pérez, vagy megköszöni Pellegrini munkáját. A szezont a Real Madrid számára most már csak az menthetné meg, ha legalább a spanyol bajnokságot megnyerné a Barcelona előtt. Ám ez a feladat is módfelett nehéznek ígérkezik. A Lyon elleni meccs előtt Sergio Ramos, a madridiak játékosa nagyon magabiztosan azt nyilatkozta, hogy 3:0-ra nyernek a francia csapat ellen, s olyan ünneplést ígért, mint a Sevilla ellen, amikor a Real 0:2-ről fordított és győzött 3:2-re. Az idény hátralevő részében Ramos minden bizonnyal nem sokat fog jóslással foglalkozni, vagy ha mégis azt teszi, akkor már csak az a kérdés, ki hisz majd neki...

Wayne Rooney (Manchester United) ezzel a mozdulattal szerezte meg saját és csapata második gólját

A blanco-hívekhez hasonlatosan nem volt mit ünnepelniük a Milan táborának sem, kevésbé finoman: az olasz csapat drukkerei a kínok kínját élhették át a Manchester Uniteddel szemben 4:0-ra elveszített mérkőzés alatt és után. A pokoljárás a Vörös Ördögök otthonában persze nem nevezhető váratlannak, hiszen az angol sztáregyüttes már az első találkozón is nyerni tudott, igaz, ott a 3:2-es sikerért alaposan meg kellett küzdenie a szívósan harcoló, s parádés hajrát produkáló milánóiak ellen. Szerda este az Old Traffordon azonban gyakorlatilag csak egy csapat, az MU volt a pályán, amely szemernyi esélyt sem adott a vendégeknek nemhogy a győzelemre, de még a tisztest helytállásra sem. Rooney akárcsak a nyitómeccsen, megint két gólt szerzett, de parádézott szinte az összes manchesteri, miközben a Milanra csupán a vergődő áldozat hálátlan szerepe jutott.

Fantasztikus este volt. Rooney játéka, eredményessége csupán méltó folytatása annak a ragyogó sorozatnak, amely 2-3 hónapja tart nála. Egyszerűen hihetetlen, ahogy focizott megint. – lelkendezett okkal Sir Alex Ferguson, a United mestere.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók (zárójelben az első mérkőzés végeredménye): Manchester United (angol)–Milan (olasz) 4:0 (3:2, Rooney 13., 46., Park 59., Fletcher 87.), Real Madrid (spanyol)–Lyon (francia) 1:1 (0:1, Ronaldo 6., illetve Pjanić 75.).