2024. október 7., hétfő

Kettő a maximum

FOCICRONIKA
Marijan Antolović, a Cibalia kapusa volt a forduló legjobb játékosa

Először fordult elő a 2009/2010-es horvát bajnokságban, hogy egy fordulóban a 16 csapat közül egyik sem tudott két gólnál többet lőni a találkozón. A „mesterhármashoz” a Lokomotiva és a Zadar volt legközelebb, ugyanis az előbbi két gólt lőtt a spliti Hajduknak, az utóbbi pedig ugyanennyit a Međimurjének, míg a többi együttes egyszer volt eredményes, öt csapat pedig nem tudott betalálni az ellenfél kapujába. A zágrábi Dinamo a Slaven Belupo elleni koprivicai győzelemmel félig-meddig már elő is készítette a helyet a vitrinben egy újabb serlegnek, ugyanis a fővárosi együttes előnye már nyolc pont a második helyezett Cibaliával és tíz pont a harmadik helyen álló Šibenikkel szemben.

A legnagyobb előrelépés: Lokomotiva – Ahorvát bajnokságban mindig nagy haditettnek számít, ha valaki legyőzi a Dinamót vagy a Hajdukot. A Lokomotivának az utóbbit sikerült két vállra fektetnie, igaz, ehhez egy öngól és egy erősen vitatható büntetőből lőtt gól is kellett. A győzelem nagyon sokat jelentetett a zágrábi „gyerekeknek”, amin nem kell csodálkozni, hiszen a Lokomotiva ezzel a győzelemmel feljött a hatodik helyre, s már csak egy pont választja el az ötödik helyezett spliti csapattól.

A legnagyobb visszaesés: Eszék – Abaranyai együttes minden várakozást felülmúló őszi idényt produkált, azonban a bajnokság folytatásában egyelőre csak szenvednek. Az eszékiekhez a félig amatőr Croatia Sesvete látogatott a hétvégén, amely ellen a győzelem megszerzéséhez nem férhetett semmi kétség. Az Eszék azonban még gólt sem tudott lőni a vendégeknek, sőt még egy tizenegyest is „sikerült” elhibázniuk, ezzel veszélybe sodorták az európai porondra való kijutásról szóló ambícióikat.

A forduló játékosa: Marijan Antolović – ACibalia kapusának vannak még gondjai a labda megszelídítésével és magához ölelésével, de a hálóőr a Varteks elleni találkozón nem ismert lehetetlent: egyetlen lövést leszámítva mindent hárított, s biztos, ha nem ő áll a Cibalia kapujában, akkor a vendégeknek még azt az egy pontot sem sikerült volna megszerezniük.

A horvát bajnokság 21. fordulójának eredményei: Inter Zaprešić–Karlovac 0:1, Zagreb–Istra 1961 1:1, Eszék–Croatia Sesvete 0:0, Rijeka–Šibenik 0:1, Lokomotiva–Hajduk 2:1, Zadar–Međimurje 2:0, Varteks–Cibalia 1:1, Slaven Belupo–Dinamo 0:1.

A sorrend: 1. Dinamo 49, 2. Cibalia 41, 3. Šibenik 39, 4. Karlovac 37, 5. Hajduk 35, 6. Lokomotiva 34, 7. Eszék 33, 8. Slaven Belupo 31, 9. Rijeka 26, 10. Zadar 24, 11. Inter Zaprešić 21, 12. Varteks 21, 13. Međimurje 21, 14. Istra 1961 20, 15. Zagreb 19, 16. Croatia Sesvete 11 pont.