2024. október 7., hétfő

Ha nincs számla, nincs tartozás

A Szerbiai Asztalitenisz-szövetség jelenlegi elnöke, Zoran Kalinić korábban férfi szövetségi kapitányként dolgozott. A bevezetőjében elmondta, nem ez az első Pető-ügy, hiszen az egyik Eb előtt a játékos nem akart fellépni azon a kvalifikációs versenyen, amelyen eldőlt, melyik két játékos utazhat még a kontinensviadalra. A mostani esetről a következőket nyilatkozta:

– A válogatott hétfőn utazott Splitbe a horvátok elleni találkozóra. Pető szombaton jelezte, hogy megsérült, nem tud elmenni. Nincs ezzel semmi gond, mi csak azt kértük, hogy egy héten belül, a szövetség költségein utazzon el Belgrádba, ahol a válogatott szakorvosa megvizsgálja, s felírja a legjobb terápiát. Pető azon a héten nem jelentkezett senkinek, még telefonon se értesített senkit. Emiatt a szakmai stáb – a szövetségi kapitány javaslatára – szuszpendálta a fehérorosz Pro-tour versenyről, példát statuálva a fiatal játékosoknak. Mivel egy fiatal, nagyon tehetséges játékosról van szó, nem akartunk rigorózus büntetést kiszabni, ezért is döntöttünk úgy, hogy a moszkvai csapat-világbajnokságon már számítunk rá.

Karakašević részt vesz a moszkvai vb-n?

– Ezt nem tudom megmondani, ez a szövetségi kapitány hatásköre. Ő és a szakmai stáb döntik el, hogy kikre számít és a célkitűzéseket is ők határozzák meg. Ha az I. divízióba jutás a fontos, akkor biztos, hogy a tapasztalat játékosokra is szükség van, ha azonban az a cél, hogy a következő két-három év múlva megrendezésre kerülő nagy tornákon szerepeljünk jól, akkor lehet fiatalítani.

Pető nagyon elégedetlen Slobodan Grujić munkájával. A szövetség elnökének mi a véleménye, Grujić a legmegfelelőbb személy a szövetségi kapitányi posztra?

– Ez jó kérdés, de ha figyelembe vesszük, hogy a válogatott játékosoknak a többsége külföldi klubokban játszik, akkor mit tudna csinálni egy Belgrádban élő szövetségi kapitány? Ülne otthon, amíg a játékosok más országokban játszanának. Ez csak akkor működne, ha minden válogatottakat felszólítanánk, hogy egy évben 300 napot töltsenek a fővárosban. Ezt senki nem fogadná el. A válogatott szövetségi kapitánya egy reprezentatív személy kell hogy legyen, akinek a tanácsaira a világversenyeken van szükségük a játékosoknak. Úgy vélem, Grujić nagyon is megfelel erre a posztra, hiszen egy nagyon szép játékos-pályafutás áll mögötte, eredményeit egész Európában elismerik, és szövetségi kapitányként is sikereket ért el: Pető megnyerte a fehérorosz Pro-tourt, Jevtović első lett a Szabadkán megrendezett nemzetközi versenyen, Karakašević bronzérmes lett az Eb-n. Ezt mind figyelembe véve, véleményem szerint, egy fiatal játékostól nem korrekt dolog kritizálni a szövetségi kapitányt. Grujićnak van egy segédje Vukelić személyében, aki egész évben a válogatottak rendelkezésére áll.

Pető azt mondta, azért nem utazott el Belgrádba, mert a szövetség mintegy 1500 euró útiköltséggel tartozik neki. Ez igaz? Vannak a szövetségnek pénzügyi gondjai?

– Mikor elnökké neveztek ki, a szövetségnek 4 millió dináros adóssága volt. Ebből sikerült 2,5 milliót kifizetnünk, vagyis jelenleg 1,5 millió dinárral tartozunk. Van egy listánk, amelyen azok szerepelnek, akik iránt még van adósságunk, Pető Zsolt neve azonban nem szerepel ezen. Ez azt jelenti, hogy ő nem nyújtott be semmilyen számlát, ami alapján megállapíthatnánk, hogy tartozunk-e neki, s ha igen, mennyivel.

A férfi válogatottban egyedül Pető nem szerb nemzetiségű. Elképzelhető, hogy egyeseket ez zavar?

– Amióta én az asztalitenisz sportban vagyok, vagyis mintegy 50 éve, a válogatott tagjainak nagy része magyar volt. Ezt mindenki tudja, s nem kell ezen csodálkozni, hiszen az asztalitenisz a vajdaságiak körében nagyon népszerű, különösen Csókán, Zentán és Szabadkán. Az a szöveg, hogy egyesek nem kedvelnek valakit, mert magyar, nem állja meg a helyét. Elég csak megnéznünk a női válogatottat: Mellik Zoltán a szövetségi kapitány, a játékosok pedig Fehér Gabriella, Erdélyi Annamária és Molnár Mónika. Még egyszer elmondnám, hogy Pető Zsolt büntetésének semmi köze a nemzetiségéhez: azért nem vehet részt a fehérorosz Pro-touron, mert a válogatottban vannak szabályok, amelyekhez ő nem tartotta magát.