2024. október 7., hétfő

Sérülés, országos bajnoki cím, eltiltás

ASZTALITENISZ

Pető Zsolt: Ha lenne Eb-érmem, a jelenlegi helyzetben lemondanám a válogatottságot. Fotó: ittf.com

De hová tűnt Pető Zsolt? – tehették fel Palik László után szabadon és jogosan a kérdést a szerbiai asztalitenisz kedvelői, hiszen a temerini játékos, aki az utóbbi időben kiváló eredményeket ért el mind a nemzetközi porondon, mind az osztrák I. Ligában, nem volt tagja a szerbiai válogatottnak a horvátok elleni Európai Nemzetek Ligája mérkőzésen, s nem állt asztalhoz a március 18. és 21. között Berlinben megrendezett, színvonalas Pro-tour versenyen sem.

A lényegre szorítkozva a következő történt: amikor kihirdették a németországi versenyre utazók névsorát, azon a listán az A programban (a szövetség fizeti a költségeket) csak két játékos, Aleksandar Karakašević és Dragan Subotić kapott helyet. Ez természetesen kiváltotta Pető Zsolt nemtetszését, hiszen, ha a világranglistát és az elmúlt egy év eredményeit vesszük figyelembe, akkor ő az ország második számú versenyzője. Ennek ellenére Pető végigcsinálta az újvidéki edzőtábort, de sérülés miatt lemondta szereplését az Európai Nemzetek Ligájában, vagyis nem utazott el a válogatottal Splitbe. A szövetség – habár Pető elküldte az orvosi igazolást a sérülésről – felszólította a játékost, hogy utazzon le Belgrádba, orvosi ellenőrzésre. Pető nem utazott el a fővárosba, mivel a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség az ő számításai szerint 1500 euró útiköltségtérítéssel tartozik neki. Mivel Pető Zsolt nem ment el Belgrádba, a szövetség szakmai stábja eltiltással büntette, így nem vehet részt a fehérorosz Pro-touron. A történetnek azonban itt nincs vége, ugyanis a végére jött még egy csavar: Pető a sérülése ellenére részt vett a március 6-án és 7-én megrendezett országos bajnokságon, amit megnyert. Egyesek szerint, habár bekötött térddel játszott, semmi baja nem volt, ő azonban állítja, nem volt teljesen százszázalékos.

Pető Zsoltról annyit illik elmondani, hogy serdülőként vegyes párosban Tápai Évával az oldalán Európa-bajnok volt, egyéniben van egy bronzérme, az ifik között pedig világbajnoki ezüstérmet szerzett vegyes párosban Fehér Gabriellával, a budapesti Eb-n pedig csapatban a dobogó második fokára állhatott fel. Ő az első szerbiai játékos, aki felnőtt Pro-tour versenyt nyert, ami rajta kívül senkinek nem sikerült. A világranglistán jelenleg a 113. helyen áll, s az előző rangsorhoz képest 39 helyet javított, ami alátámasztja azt a tényt, hogy az elmúlt pár hónapban remek eredményeket ért el a nemzetközi porondon.

– Nem tagadom, igencsak meglepődtem, amikor láttam, hogy nincs a nevem a németországi Pro-tourra utazók listáján. Vagyis ott volt, de a B programban, ami azt jelentette volna, hogy mindent nekem kell fizetnem, az utazást és a szállást is. Erre nemet mondtam, mivel a szövetség 1500 euróval tartozik, így elegem lett abból, hogy mindig én fizetem a nemzetközi versenyeket, amelyeken a válogatottat képviselem. Az utóbbi pár évben rajtam kívül senkinek sem sikerült megnyernie az országos bajnokságot és a Top-12 versenyt. Nem vitatom, hogy Karakašević jobb játékos, több éves tapasztalattal rendelkezik, s az, hogy ő az A programban kapott helyet, szerintem is rendben van. De ha már két játékos költségeit fizeti a szövetség, akkor azt hiszem, jogos az elvárás, hogy a másik versenyző én legyek – mondta Pető Zsolt a Magyar Szónak.

• Okos döntés volt a sérülésed ellenére részt venni az országoson?

– Részben igen, részben nem. Kétélű kard volt ez, hiszen a szövetség azt kérte, hogy aki válogatott akar lenni, az szerepeljen a Top-12 versenyen és az országos bajnokságon, én pedig egy héttel előtte sérültet jelentettem. Azért döntöttem a szereplés mellett, mert ha nem indulok, akkor a szakmai stáb azt mondhatta volna, „nem vettél részt az országoson, nem indulhatsz a vb-n, sem az Eb-n”. Mondtam a szövetségi kapitány segédjének, Boris Vukelićnek, hogy benevezek, de nem tudom, mennyit bír ki a térdem.

• Subotić Németországban él, lehet, hogy az ő esetében csak a szállást kellett a szerbiai szövetségnek fizetnie, míg a te esetedben az utat is nekik kellett volna állniuk.

– Igaz, hogy ő ott tartózkodik, de ha időben lefoglalják a repülőjegyet, akkor kevesebb mint kétszáz euróba került volna az út – ez pedig nem egy nagy összeg. Vagy felajánlhatták volna, hogy fizessem én az utat, ők pedig állják a többi költséget. Ez azonban nem történt meg. A szövetségben azt mondták, hogy a Top-12 első négy helyezettjének nem jár anyagi juttatás, hanem mindenkinek fizetnek egy Pro-tour versenyt. Még a verseny előtt megkérdeztem Fehér Gabriellát, mi lesz ha mi, a válogatott tagjai benne leszünk az első négyben? Mi is kapunk egy plusz versenyt, vagy egyikre rámondják, hogy ezt a Pro-tourt kaptam „ajándékba”. Mikor rákérdeztem, melyik az a Pro-tour, amelyiket a Top-12 győzelméért kapok, akkor mondták, hogy a szlovéniai torna lesz az, arra azonban engem már a Top-12 előtt beneveztek.

• Az Újvidéki Rádiónak adott nyilatkozatodban finoman utaltál rá, hogy talán nemzetiségi kérdések is közrejátszottak abban, hogy téged szuszpendáltak.

– Voltak olyan jelek, olyan megnyilvánulások, hogy azért történnek ezek a dolgok, mert más nemzetiségű vagyok. A kijelentésemet továbbra is vállalom, s biztos vagyok benne, hogy ennek is köze van a dologhoz.

Tavaly karnyújtásnyira voltál egy felnőtt Európa-bajnoki éremtől. Ha lenne Eb-érmed, és ezáltal úgynevezett sportnyugdíjad, érdekelne még a válogatottság?

– Ha ebben az országban minden rendben menne, akkor természetesen nagy örömmel szerepelnék a szerbiai válogatottban. Azonban ebben a pillanatban, ahogy most történnek a dolgok, és lenne egy Eb-érmem, már rég lemondtam volna a szereplésemet a nemzeti csapatban.

Az új szövetségi kapitány munkájával sem vagy elégedett.

– Nagy reményeket fűztem Slobodan Grujić kinevezéséhez, de bebizonyosodott, hogy nem lehet valaki úgy a szerbiai válogatott szövetségi kapitánya, hogy Németországban él és Törökországban asztaliteniszezik. Hogyan tud ő nekem tanácsot adni egy versenyen, ha alig lát, nem tudja, mire vagyok képes... Igaz, hogy Újvidéken volt öt edzőtábor, de a tréningek közül csak kettőt vezetett, s a szövetségi kapitány klubkötelezettségei miatt nem jött el az országos bajnokságra!

Jelen pillanatban az a biztos, hogy nem szerepelhetsz a válogatottban. Hogyan tovább, van valamilyen terved?

– Már hívtak a szövetségből, hogy fénymásoljam az útlevelem a május 23-án kezdődő moszkvai csapat-világbajnokság miatt. Vagyis a vb-n számítanak rám, de nem véletlenül, hanem azért, mert én úgy tudom, hogy Aleksandar Karakašević lemondta a szereplést, ugyanis a válogatott nem a legjobbak között szerepel majd, hanem a II. divízióban. Pár napon belül én is döntök: ha Karakašević nem vesz részt a vb-n, akkor én sem utazok Moszkvába. Az előző vb-n Kínában, amikor nem volt tét, én ültem a padon. Most, ha Karakašević nem megy, akkor majd tőlem várják a győzelmeket...