2024. október 7., hétfő

Kinek szurkolnak a Torcidák?

FociCROnika
Mario Mandžukić, a zágrábi Dinamo csatára két gólt lőtt a zaprešići Internek. Fotó: football-wallpapers.com

A horvát bajnokság hétvégi mérkőzéseit még egy kicsit háttérbe szorította a múlt hét közepén lejátszott Dinamo–Hajduk találkozó, amely gól nélküli döntetlennel ért véget. A Hajduk nem kapott ki, a Dinamo pedig nem kapott gólt – nagyjából így foglalható össze a kupa elődöntőjének első mérkőzése. A Dinamo az első meccsen nem tudta kihasználni az emberelőnyt, ugyanis Buljat a 80. percben piros lapot kapott, de a vendégek védelme állta a sarat. A döntőhöz talán egy kicsivel így most a spliti Hajduk áll közelebb, de a visszavágón gólt kell lőnie a továbbjutáshoz.

A találkozón az egyik horvát biztonsági ember megpróbált szellemeskedni, s megkérdezte a spliti Hajduk szimpatizánsait, hogy: „Hé, fiúk, ti kinek szurkoltok, mivel šibeniki meg pulai rendszámtáblás autókat láttam?” Amilyen a kérdés, olyan a felelet, szokták mondani, s ez ebben az esetben is igaz volt, ugyanis az egyik szurkoló a Torcida tagjai közül a következőket felelte: „No, az úgy van, hogy én a Laziónak szurkolok, ezek itt mellettem pedig a West Ham Unitednek…”

Ami a bajnokságot illeti, a zágrábi Dinamo nyolc fordulóval a liga vége előtt megőrizte nyolcpontos előnyét a Cibaliával szemben: a fővárosi együttes az Intert győzte le, a Cibalia pedig a Zagreb ellen nyert.

A legnagyobb előrelépés: Karlovac – ARijeka elleni győzelemnek köszönhetően a csapat a negyedikről a harmadik helyre lépett előre, kihasználva a Šibenik döntetlenjét, amely csapatot most jobb gólkülönbsége miatt megelőzött.

A legnagyobb visszaesés: Istra 1961 – Az előző fordulóban a csapat nagyon fontos pontot szerzett a Zagreb ellen, s a hétvégén hazai pályán megerősíthette volna annak az egy pontnak a jelentőségét, ám még egy döntetlent sem sikerült elérnie az Eszék ellen, amely három gólt lőtt. Ezzel a vereséggel az Istra 1961 csak egy ponttal előzi meg a 15. helyezett Zagrebet, így nem csoda, hogy a klubon belüli hangulat igencsak messze van az idillikustól…

A forduló játékosa: Mario Mandžukić – Annak ellenére, hogy a 2009/2010-es idényben eddig nem remekelt – ami különösen érvényes a fontosabb mérkőzésekre, rangadókra –, a kiscsapatok elleni találkozókon a várt teljesítményt nyújtja. A zágrábi Dinamo csatára az Inter ellen 20 perc alatt két gólt lőtt, így nagyon gyorsan eldőlt a három pont sorsa.

A horvát bajnokság 22. fordulójának eredményei: Cibalia–Zagreb 1:0, Croatia Sesvete–Zadar 1:2, Dinamo–Inter 3:1, Hajduk–Varteks 2:0, Šibenik–Lokomotiva 0:0, Međimurje–Slaven Belupo 1:1, Istra 1961–Eszék 1:3, Karlovac–Rijeka 2:0.

A sorrend: 1. Dinamo 52, 2. Cibalia 44, 3. Karlovac 40, 4. Šibenik 40, 5. Hajduk 38, 6. Eszék 36, 7. Lokomotiva 35, 8. Slaven Belupo 32, 9. Zadar 27, 10. Rijeka 26, 11. Međimurje 22, 12. Inter Zaprešić 21, 13. Varteks 21, 14. Istra 1961 20, 15. Zagreb 19, 16. Croatia Sesvete 11 pont.