2024. szeptember 2., hétfő
ATLÉTIKA

Aranyosan csillogó ezüst

Világos Adriana csütörtökön ért haza a római Európa-bajnokságról, ahol a gerelyhajítás döntőjében 64,42 méteres új egyéni és országos csúccsal nyert ezüstérme mellett olimpiai kvótát szerzett. A TSC Akadémia előcsarnokában a helyi labdarúgóklub, a topolyai, illetve a kishegyesi önkormányzat képviselői fogadták a sikeres atlétát, aki fáradtan ugyan, de készségesen nyilatkozott a média jelen lévő képviselőinek. Adri első két dobása a fináléban még elmaradt a várakozásoktól, mindkét kísérlete 60 méter alatt maradt, a férfi magasugrókhoz hasonlóan őt is láthatóan zavarta a gerelyhajítás döntőjével párhuzamosan rendezett női 10 000 méteres versenyszám.

– Nem úgy indult, ahogy terveztem, az első két próbálkozásom nem sikerült. A női 10 000 mezőnye nagyon szétszakadt, állandóan figyelnem kellett, mikor érkeznek a futók. Alig maradt néhány másodpercem felkészülni egy-egy dobásra. A harmadiknál éreztem, hogy jó lesz, de nem gondoltam, hogy 64 méter felett landol. Természetesen nagyon örültem, hiszen nemcsak az éremszerzés jött össze általa, de az új országos felnőttcsúcs és az olimpiai kvóta is. Jó formában vagyok, az első két sorozatban már láttam, hogy egy jó dobás is elég lehet a dobogóhoz, ez valamelyest segített. A nyomás ellenére is jól éreztem magam, nem fogott vissza, inkább felpörgetett. Örülök az ezüstéremnek, igaz, hogy csak húsz centin múlt az arany, de ezzel is elégedett vagyok – mondta római teljesítménye kapcsán Világos.

A még mindig csak 20 éves versenyzőre most egy kis pihenés vár, majd megkezdi a felkészülést az olimpiára. A játékokon a női gerelyhajítás selejtezőjét augusztus 7-én, a döntőt pedig 10-én rendezik, Adriana pozitívan tekint az elkövetkező hetek elé.

– A római érem, az új egyéni csúcs és a körülmények, amelyek közepette ezt sikerült elérnem, összességében hatalmas önbizalmat adnak. Természetesen van hová fejlődni, de az elmúlt időszak remek alapul szolgál. Fizikailag jól érzem magam, a könyököm rendben van, a folytatást tekintve ez a legfontosabb. Az olimpián is az a cél, hogy kihozzam magamból a maximumot, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég Párizsban. A méterekben megfogalmazható célkitűzéseimet nem szoktam nyilvánosan hangoztatni, természetesen mindig van ilyen, ez általában az adott versenytől és az azt megelőző felkészülés hatékonyságától függ. Igyekszem reálisan látni az esélyeimet, lépésenként haladni. Mindig próbálok magamra és a saját teljesítményemre, a dobásaimra fókuszálni, nem lesz ez másként az olimpián sem. A nemzetközi mezőny jelenleg nagyon erős, Európából, Japánból és Kolumbiából is érkeznek kiváló versenyzők, akik remek eredményeket értek már el a szezonban. Ugyanakkor a többieket sem szabad leírni, hiszen csúcsformába nagyjából mindenki augusztusra kerül. Mindenképp erős versenyre számítok – tette hozzá Adriana.

Adriana édesanyja és edzője, Világos Györgyi hasonlóan „stresszesen” élte meg az első két római szériát, bízott benne, hogy Adri harmadikra 60 méter fölé kerül, és folytathatja a finálét, a 64 feletti dobás őt is meglepte.

– A harmadiknak már mindent vagy semmit alapon futottunk neki, hihetetlen volt, hogy nemcsak a 60, de az olimpiai normát jelentő 64 métert is sikerült túlszárnyalni. A korábbi nagy versenyeinkhez hasonlóan az olimpiára is többnyire itthon készülünk majd. Az első héten inkább csak hangolódunk, a másodikon komolyabb erőnléti edzések következnek, majd az utolsó két hétben már a gyorsító munkára fektetjük a hangsúlyt. A további versenyprogram még képlékeny, gondolkodunk a hazai országoson, a monacói, illetve a londoni Gyémánt Liga-állomásra viszont mindenképp megyünk, kell a nemzetközi „állapotfelmérés”. Az olimpián nehéz dolgunk lesz, a mezőnyben öt-hat versenyző kiegyensúlyozottan hozza ezt a távolságot, jó versenyre számítok – mondta Györgyi.

A monacói versenyt július 12-én, a londoni viadalt pedig 20-án rendezik, Adrianának ezeken remek lehetősége lesz felmérni nemcsak saját, de a riválisok állapotát is a játékok előtt.

 

Nyitókép: Fáradtan, de boldogan a római ezüstéremmel (Fotó: Erős Kincses Krisztina felvétele)