2024. augusztus 3., szombat
PÁRIZS 2024 – ÚSZÁS

FantasztiKÓS!

Kós Hubert a 200 méteres hátúszás döntőjében megszerezte a magyar csapat első aranyérmét Párizsban! Az amerikai sztáredző, Bob Bowman kezei között pallérozódó 21 éves tehetség a legjobb idővel várhatta a finálét, ahol nagyon taktikus úszással végül 1:54,26 perces idővel diadalmaskodott. Hubi lassabban kezdett, mint az elődöntőben, végig a második-harmadik helyen haladt, az utolsó hosszra is csak a mezőnyben fordult rá. Fantasztikus víz alatti munkájának köszönhetően hamar utolérte az addig egy testhosszal vezető Aposztolosz Hrisztut, 15 méterrel a vége előtt megelőzte, és magabiztosan nyert. Kós 2023 óta készül a legendás Michael Phelps trénerével, többek között a franciák új csillaga, Léon Marchand is Bowman tanítványa. „A nagy Aaron Peirsol, a világcsúcstartó mondta egyszer, hogy a kétszáz hátat érzésre kell úszni, azazhogy ahogyan érzed magad aznap, úgy kell beosztani az erődet. Én is ezt csináltam, mivel egy picit fáradtnak éreztem magam, de tudtam, hogy a táv második felében jó leszek, hiszen Bobbal egész évben ezen dolgoztunk. Az elején csak egy jó iramot akartam jönni. Úgy sétáltam ki, hogy rá sem néztem az ötkarikára. Nem gondolkoztam azon, hogy ez egy olimpiai döntő, egy utolsó lehetőség vagy ilyesmi, mert ebbe bele lehet halni, be tudja darálni az embert. Próbáltam élvezni, és úgy gondolni rá, hogy ez is csak egy olyan sima verseny, mint amiből már milliót leúsztam, szóval csak magamra fókuszáltam, és örülök, hogy sikerült” – mondta a döntő után Kós.

Megjegyezte, semmit sem érzékelt abból, hogy Hrisztu hatalmas előnyre tett szert, ám azzal tisztában volt, amennyiben megcsinálja, amit eltervezett, akkor nagy baj nem lehet.

Kós Hubert a magyar úszósport 30. olimpiai aranyérmét szerezte meg a francai fővárosban, és Wladár Sándor után a második magyar férfi, aki ebben a számban nyert az ötkarikás játékokon.

A csütörtök esti finálék során Summer McIntosh duplázott, az ausztrál tini második aranyérmét is begyűjtötte Párizsban, ezúttal 200 pillangón diadalmaskodott. A 4×200 méteres gyorsváltó döntőjének eredményhirdetésekor is az ausztrál himnusz szólt, a Mollie O’Callaghan, Lani Pallister, Brianna Throssell, Ariarne Titmus összeállítású staféta másfél másodpercet vert a mezőnyre. 200 női mellen az amerikai Kate Douglass állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Szabó Szebasztiánnak nem sikerült ez az olimpia, a zentai úszó a 24. helyen zárta az 50 méteres gyorsúszás selejtezőjét.