2024. augusztus 6., kedd
PÁRIZS 2024 – ÚSZÁS

Két világcsúcs zárásként

Két világcsúccsal búcsúztak a medencés úszók a párizsi olimpiától, a zárónapon előbb férfi 1500 méteren, majd a női 4×100-as vegyes váltók versenyében dőlt meg a világrekord. 1500-on Bobby Finke visszavágott a 800 méteren elszenvedett trónfosztásért, csak a világrekordot szimbolizáló vonallal versenyzett, és végül azt is lehajrázta (14:30,67 perc). Betlehem Dávid egy negyedik hellyel hangolt a nyílt vízi úszásra. A magyar versenyző mindvégig a középmezőnyben haladt, nagyjából másfél másodperc hiányzott neki a dobogóhoz.
A női staféták versenyében a Regan Smith, Lilly King, Gretchen Walsh és Torri Huske összeállítású amerikai váltó a 2019-es kvangdzsui vb-n született 3:50,40 perces rekordot módosította 3:49,63-ra. A férfiaknál a kínai váltó elsősorban a 100 gyors friss világrekorderének, Pan Csan-lőnek köszönhetően lehajrázta a mezőnyt, és elsőként ért a falhoz. 1960-as római debütálása óta ezt a számot ez idáig mindig az amerikaiak nyerték meg (kivéve az 1980-ban bojkottált moszkvai játékokat).
Sarah Sjöström második aranyérmének örülhetett, a svéd sprinter a 100 után 50-en is diadalmaskodott.

VIRTH BALÁZS ELKÖSZÖNT MILÁKTÓL
Virth Balázs, Milák Kristóf edzője a Nemzeti Sportnak adott interjújában elmondta, hogy az elmúlt másfél évben tanítványával nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerette volna, szerinte a 24 éves klasszisnak új edzőre van szüksége, így „elköszönt” tőle. Virth kifejette, hogy közös munkájuk elején a partneri kapcsolatra, a kommunikációra alapoztak, ami 2023-ig működött is, a sikerek sem maradtak el. Később azonban eltávolodtak egymástól, kizárólag munkakapcsolat volt köztük, ami ezen a szinten már kevés az előrelépéshez. A tréner hangsúlyozta, megtiszteltetés számára, hogy együtt dolgozhatott Milákkal, ám a versenyző további előrehaladása érdekében „visszavonul”, és átadja a terepet az új impulzusoknak.

 

Nyitókép: A kínaiak letaszították a trónról az amerikaiakat (Fotó: MTI)