2024. szeptember 1., vasárnap
BIRKÓZÁS

A kirgiz meglepte Nemest

Szerdán este újra felcsillant a remény, hogy Nemes Máté (67 kg) érmet nyerhet az olimpián. Történt ugyanis, hogy első körös legyőzője, az ukrán Parviz Naszibov bravúros elődöntőben, teljesen bedagadt jobb szemével valahogy legyőzte az esélyesebbnek tartott azeri Haszrat Jafarovot (3:3), így bevitte a zentait a tegnapi vigaszágra, Máté azonban egy picit „belealudt” a kirgiz Amantur Iszmailov elleni meccsbe, s pillanatok alatt két nagyívű dobással szertefoszlott a szerbiai küldöttség utolsó reménye.
Magyar szakberkekben nyilván mindenki azt remélte, hogy Losonczi Dávid (87 kg) majd az aranyéremért küzdhet. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az aktuális világbajnoknál már a szerbiai színekben versenyző Alekszandr Komarov ellen rezgett a léc, de vigaszt nyújthatott, hogy az elődöntőben azzal az oroszból lett bolgár Szemen Novikovval kellett megküzdenie, akit a közelmúltban már többször is legyőzött, még akkor is, hogy Novikov a belgrádi vb-n bronzot vehetett át. Ez azonban egy teljesen más párharc volt, amelyben Novikov végig állta a sarat, Dávid pedig valahogy erőtlennek tűnt, és nem is tudott akciópontot csinálni ellenfelén, ami végül megbosszulta magát, mert 2:2-vel kikapott. „Megtettem mindent. Kitettem szívemet-lelkemet, és most tanácstalanul állok a történtek előtt. Háromszor birkóztunk már, és mindig technikaival vertem meg, de most ez van. Nem tudom, hogy jobban felkészült-e belőlem, mint korábban, de az biztos, hogy nagyon kicsin múlott. Többször ott voltunk a zónánál, és mindig épphogy be tudott fordulni, lentről is kétszer majdnem megemeltem. Ilyen az élsport” – nyilatkozta Losonczi, aki a tegnap esti bronzmérkőzésen a szintén korábbi „áldozatával”, a „dán” Turpal Ali Bisultanovval küzdött meg.
A szerda esti döntők kapcsán érdekességként megjegyezhető, hogy kötöttfogásban és a nőknél továbbra sincs európai olimpiai bajnok. A 77 kilogrammos súlycsoportban a japán Kuszaka Nao, 97 kilóban az iráni Mohammadhadi Saravi, míg a női 50 kilóban az amerikai Sarah Hildebrandt nyerte a párizsi olimpiát. A japán férfiak (is) már két aranynál tartanak, ezzel negyvenéves sorozatot szakítottak meg, mivel a japánok legutóbbi kötöttfogású ötkarikás aranyérmét Mijahara Acuji szerezte az 1984. évi Los Angeles-i játékokon. A 97 kilósoknál Saravi visszavágott örmény riválisának a három évvel ezelőtt a tokiói játékok elődöntőjében elszenvedett vereségért, így Artur Alekszanján sorrendben egy-egy olimpiai bronz-, arany- és ezüstérem után ismét második lett. A női 50 kilogrammosok között döntőbe jutott, Wöller Ákos által edzett indai Vinesh Phogatot kizárták a versenyből, mivel a reggeli mérlegelésen nem tudta hozni a súlyát. A szabályok értelmében eredményeit törölték, legyőzöttei pedig eggyel előreléptek, így elődöntős ellenfele, a kubai Yusneylis Guzman léphetett szőnyegre Hildebrandt ellen a döntőben, ott aztán simán kikapott, így a második női olimpiai aranyat is az Egyesült Államok szerezte meg.

Nyitókép: Losonczi Dávid (kékben) valahogy felemelte, de eldobni már nem bírta Szemen Novikovot a 87 kilogrammos súlycsoport elődöntőjében / MTI