2024. szeptember 1., vasárnap
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS

Magyar dupla a Szajnában

A sokat vitatott szajnai versenyzés minden bizonnyal kellemes emlék marad Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid számára, a két nyílt vízi úszó a körülményekkel mit sem törődve fergeteges futamot produkált, előbbi arany-, utóbbi pedig bronzérmet nyert 10 kilométeren! Rasovszky győzelméhez gyakorlatilag kétség sem fért, a Tokió ezüstérmese a rajtot követően a másik két aranyesélyessel – Florian Wellbrockkal és Gregorio Paltrinierivel – az élre állt, és felváltva diktálta az iramot. A 27 éves veszprémi klasszis a második körben vette át a vezetést, a frissítés sem hátráltatta, néhány másodperces előnnyel fordult rá a táv második felére. A folytatásban egyedül a későbbi ezüstérmes, Oliver Klemet tartotta vele a tempót, a hajrára 7 másodperccel elléptek a többiektől. A cél előtt Rasovszky ritmust váltott, ellenfelének esélye sem volt, a magyar 1:50:52,7-es idővel óriási győzelmet aratott, a német két másodperccel később (1:50:54,8) ért be. 
„Az elmúlt egy év rengeteg tapasztalatot adott, mivel kellene majd próbálkoznom az olimpián. Dohában nagyon sokat vezettem, ami kifizetődött, a belgrádi Európa-bajnokságon meg feladtuk a vezető pozíciót, hagytuk, hogy a többiek menjenek elöl, ez inkább Paltrinierinek kedvezett. Ezért úgy voltam vele, hogy amennyit csak lehet, most vezessek én, és fárasszam a többieket. Tudtam, hogy ha a falhoz én érek ki elsőnek, akkor onnantól nagyon nehéz dolga lesz, bárki is legyen az, hiszen a fal melletti pozíciót nem fogom feladni, ha kell, meg is nyalom. Belül a sodrás ellen úszva gyakorlatilag nem is lehetett előzni. Most vagyok a csúcson, ott van az olimpiai arany a nyakamban. Az elmúlt fél évben próbáltam úgy készülni, hogy nem ez a cél, hanem csak hogy ott legyek a dobogón, és ne nyomjon agyon a teher. Egy újabb érem is nagy teljesítmény lett volna, ebben a tekintetben is tökéletesen sikerült a felkészülés” – mondta a versenyt követően Rasovszky.
Betlehem ugyancsak nagyon taktikusan versenyzett, megbújt az élmezőnyt üldöző bolyban, majd fokozatosan ledolgozta hátrányát, elhagyta az esélyeseket, és a célegyenesre már a 4. helyen fordult rá. Legendás hajrája ezúttal sem hagyta cserben, az utolsó métereken robbantott, és 1:51:09,0-val harmadikként csapott célba!
„Előnyben voltunk egyszerűen, elég csak megnézni az utolsó kört. Szinte mindenki úszva próbálta bevenni a kanyart, de mi készültünk erre, és Fábián Betti is mondta, hogy egy pillanatra inkább meg kell állni. Így tudtam Paltrinierit megelőzni, és ezzel a végén már csak a másik olaszt kellett »megennem«. Ha megpróbáltam volna felúszni Rasóékra, akkor az olasz is jött volna velem, ez pedig annyi energiát felemésztett volna, hogy nem marad elég erőm a hajrára. A végén egyszerűen türelmesebb voltam” – nyilatkozta Betlehem.
A fiúknak végre összejött, amire már oly rég vágytak, együtt állhattak dobogóra, nem is akárhol és akárhogyan: Rasovszky a magyar küldöttség negyedik arany-, Betlehem pedig a negyedik bronzérmét szerezte meg az olimpián. Ráadásul a „Balatoni Cápa” napra pontosan 12 évvel Risztov Éva londoni győzelmét követően gyűjtötte be a nyílt vízi szakág második olimpiai bajnoki címét. 

Nyitókép: Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid elképesztő versenyt produkált a Szajnában / MTI