2024. szeptember 1., vasárnap
KOSÁRLABDA

Összeomlott álom

Az utolsó percig elhihette Szerbia szurkolótábora, hogy a nagyszínpadon, a párizsi olimpia férfitornájának elődöntőjében legyőzhető lesz Góliát, vagyis az egytől egyig szupersztárokból verbuvált amerikai csapat. A mérkőzés álomszerűen kezdődött a Sasok számára, akiknek a kezdőjátékosai kivétel nélkül remek formában nyitották a mérkőzést, az első percekben valódi pontszórást rendeztek Bogdan Bogdanovićék. A túloldalon az USA ászai közül viszont egyetlen ember, Steph Curry tartotta a frontot, minden idők legjobb tripladobója pedig fantasztikus produkcióval próbálta úgy-ahogy életben tartani csapatát. Merthogy ekkor ez volt a feladat az amerikai csapat előtt, a fenomenálisan támadó szerbek egy negyed után 31:23-ra, a félidőben 54:43-ra vezettek (egy pillanatban 42:25-re is).
Sőt, a térfélcsere sem hozott érdemi változást a játék menetében, Svetislav Pešić legénysége minden egyes amerikai feltámadási kísérletet visszavert egy-egy jó ütemben behulló két- vagy hárompontossal. Az egyetlen vészjósló jel a be-belendülő amerikai dobók voltak, illetve a most is látványos asszisztokat osztó Nikola Jokić (17-5-11) faultgondja, a zombori már a harmadik negyed derekán három személyi hibánál járt, ennek ellenére ez idő tájt egykor 76:61-es szerb előnyt is mutatott a kijelző. A zárónegyedben viszont nagyot léptek előre az amerikaiak, akiket Steve Kerr szövetségi kapitány mellett többek között olyan stratégiai zsenik vezényeltek, mint Erik Spoelstra. Az USA a mérkőzés végjátékban egyre hatékonyabban védte le a szerb támadásokat, miközben főleg Joel Embiid (19) és a tripla dupláig jutó LeBron James (16-12-10) révén pontszerzésben is felfejlődtek. A végjátékban sorsszerűen, egy Curry-hárompontossal, két és fél perccel az órán vették át a vezetést 87:86-ra, ami után már nem is engedték azt ki kezükből, így Szerbia a lehető legfájdalmasabb módon szenvedett vereséget. A mérkőzés kimagaslóan legeredményesebb játékosa a remekbe szabott triplázást (9/14) bemutató Curry lett 36 ponttal, Bogdanović 20-szal volt a legtöbbet szerző szerb, a meccsen a nevezetteken kívül a lendületesen kezdő, majd „elhalványuló” Aleksa Avramović (15) jutott még két számjegyű termésig.
A másik mérkőzésen hasonlóan parázs küzdelmet vívott a házigazda Franciaország és a vb-címvédő Németország. A németek kezdtek jobban, a második negyed elején már 28:18-ra vezettek, ám a franciák fokozatosan visszajöttek a mérkőzésbe, és a harmadik negyedtől már többnyire ők álltak az élen, vagy csak egál környékére engedték fel a nagy riválist. A csata a zárónegyed elején dőlt el, amikor egy kisebb szériával Guerchon Yabusele-ék 66:53-ra elhúztak. A Real Madrid erőcsatára 17 ponttal zárt, német részről Dennis Schröder (18) volt a legeredményesebb. 

Nyitókép: Steph Curry fantasztikus mérkőzéssel rukkolt elő Szerbia ellen / Beta/AP