2024. augusztus 23., péntek

SPORTHÍREK

ATLÉTIKA
Duplantis a 6,30-at célozza

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok rúdugró Armand Duplantis 6,30 méterre szeretné javítani saját világcsúcsát. A 24 éves svéd atléta az olimpia hivatalos oldalának nyilatkozott céljairól, miután második ötkarikás aranyérmét 6,25 méteres világcsúccsal nyerte. „Már ezerszer elképzeltem a fejemben ezt a szituációt. Úgy érzem, hogy minden alkalommal, amikor kimentem a hátsó kertbe ugrani, éppen erre a pillanatra gondoltam, a világcsúcsra az olimpiai döntőben.” A svéd klasszis – aki eddig kilencszer döntött világrekordot – a párizsi aranyával mindössze a második olyan rúdugró, aki egymást követő két olimpián nyerni tudott, rajta kívül ez csak Bob Richardsnak sikerült, aki 1952-ben Helsinkiben, majd 1956-ban Melbourne-ben diadalmaskodott. „Magasabbra akarok ugrani, és tudom, hogy képes vagyok rá. Át akarom ugrani 6,30 métert." Duplantis közben győzött a Gyémánt Liga lausanne-i állomásán. Harmadszorra vitte át a 6,15 métert, de a 6,20-szal már nem próbálkozott. A lausanne-i viadal többi versenyszámát ma tartják meg.

ÚSZÁS
Szun újra a medencében

Jövő héten újra medencébe ugrik Szun Jang, a kínaiak háromszoros olimpiai bajnok úszója, akinek tavasszal járt le a több mint négyéves eltiltása. A 32 éves sportoló a Hofejben sorra kerülő kínai nyári bajnokságon képviseli majd otthonát, Csöcsiang tartományt. Kínában ez a viadal a második legnagyobb presztízzsel bíró úszóverseny az országos bajnokság után. Az 1500 méter gyors volt világcsúcstartója 4 évet és 3 hónapot hagyott ki. A doppingügye még 2018 szeptemberében indult, amikor szerették volna ellenőrizni, de utasította segítőit, hogy törjék össze a levett vérmintáit tartalmazó fiolákat, amit ők meg is tettek. Szun ezt követően a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon még elindult, de 2020 februárjában végül ítélet született vele szemben – először nyolc év volt a büntetése, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végül mérsékelte azt.

JÉGKORONG
Ovecskin közel a rekordhoz

A Washington Capitals hokicsapatának vezetőedzője szerint orosz csatáruk, Alekszandr Ovecskin már az új szezonban megdönti a legendás Wayne Gretzkynek a profi liga bajnoki alapszakaszában felállított és negyedszázada élő abszolút gólrekordját. Spencer Carbery az NHL honlapjának nyilatkozva úgy vélte, hogy Ovecskin képes a kanadai sztár 894 gólos csúcsát megjavítani, amihez 42 találatot kell elérnie a 2024/2025-ös idényben. A orosz tehát 853 gólnál tart, csapata pedig az első mérkőzését október 13-án játssza a New Jersey Devils csapatával. (MTI/AP/Reuters/TASZSZ)