2024. szeptember 27., péntek
EVEZÉS

Palicsi és kalocsai együttműködés

A Palicsi Evezősklub és a Kalocsai Evezős- és Vízisport-egyesület egy Interreg-IPA Magyarország–Szerbia határon átnyúló együttműködési programot valósít meg. A projekt neve: ROWLE – Evezés az egészséges életmódért és a határokon átnyúló együttműködés erősítéséért. A projekt vezetője a Palicsi Evezősklub, partnere pedig a Kalocsai Evezős- és Vízisport-egyesület. A részleteket Nenad Bogosavljev, a Palicsi Evezősklub tagja, a projekt helyi koordinátora ismertette.

– A projekt célja az egészséges életmód népszerűsítése a sport, különösen az evezés által, valamint a határokon átnyúló együttműködés erősítése Magyarország és Szerbia között. A program középpontjában az evezés áll mint a fizikai és mentális egészség támogatásának eszköze, különösen a fiatalok és az idősebbek számára. A projekt 2024. szeptember 1-jétől 2025. augusztus 31-éig tart, költségvetése pedig 81 639,50 euró, ebből az EU hozzájárulása 69 393,56 euró. A ROWLE projekt keretében különféle sportesemények és közösségi programok kerülnek megszervezésre mindkét országban. A főbb események közé tartozik két ötnapos edzőtábor szervezése Palicson és Kalocsán, három-három evezősverseny és közös edzés mindkét helyszínen. Ezek a programok nemcsak a helyi sportolók, hanem más klubok számára is nyitottak, ezzel is erősítve a határokon átnyúló kapcsolatokat és a sporton keresztüli együttműködést. A projekt külön figyelmet fordít a nemek közötti egyenlőségre és az inkluzivitásra, biztosítva minden korosztály és képességszint számára a hozzáférést a sporttevékenységekhez, beleértve a fogyatékkal élő résztvevőket is. A programban elismert olimpikonok is részt vesznek, és népszerűsítik az evezés egészségre gyakorolt pozitív hatásait. A projekt hosszú távú célja, hogy fenntartható együttműködést hozzon létre a magyar–szerb határrégióban, és további nemzetközi sportkapcsolatok kiépítését is tervezi. A projekt az Interreg VI-A IPA Magyarország–Szerbia program keretében, az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

A minap tartották Palicson a projekt nyitórendezvényét, amelyen részt vett Schmidt Rajmund, Kalocsa Város Sportbizottságának elnöke, Németh Zoltán, a Kalocsai Evezős- és Vízisport-egyesület elnöke, Gyivánovity Dániel, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke, Dejan Vuković, a Szabadkai Sportszövetség főtitkára, Dejan Vujinović, az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia iroda programmenedzsere és Borús Virág projektmenedzser is.

Az esemény ünnepi része után a két klub versenyzői máris megtartották az első közös ergométeres edzést. A projekt következő eseménye december 21-én lesz, amikor ergométerversenyt rendeznek Palicson, kedvező időjárási körülmények esetén előfordulhat, hogy duatlont is tartanak, mivel az esemény nemcsak az evezősök, hanem más sportágak képviselői előtt is teljesen nyitott lesz.