2024. szeptember 28., szombat
ÉV SPORTOLÓJA – SZABADKA

Kihirdették a legjobbakat

Idén is a Nove Subotičke novine hetilap, Szabadka önkormányzata és a sportszövetség szervezésében választották meg az év legsikeresebb szabadkai sportolóit és csapatait. A szabadkai városháza dísztermében elsőként Nataša Aleksić, a városi tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja szólt. Kiemelte, hogy Szabadka sportja kihívásokkal teli évet tudhat maga mögött, melyben a város sportolói és egyesületei kiváló eredményekkel örvendeztették meg a sport szerelmeseit:
„Sikerült növelnünk a sportra szánt összeget, ami 2022-ben 124,5 millió dinár lesz. A sport városa vagyunk, és ahhoz, hogy továbbra is az maradjunk, segítenünk kell klubjainkat. A számos sikert felsorolni is nehéz: pazar fogadtatásban részesítettük a Spartacus labdarúgónőit a kettős korona megnyerése után, együtt örültünk a súlyemelők és a birkózók bajnoki címének, büszkeséggel töltött el bennünket Barna Andrej és Mačković Martin szereplése, hiszen mindketten részt vehettek a tokiói olimpián” – mondta Aleksić, majd a tervekről szólva bejelentette, hogy 2022 februárjában megkezdődik a városi stadion újjáépítése, majd tavasszal a sétaerdei teniszcsarnok felújítása és a mérgesi kosárlabdapálya kiépítése. Az egybegyűltekhez Davor Štefanek, a Szerbiai Sportszövetség elnöke – aki korábban nyolc alkalommal bizonyult a felnőtt kategória legjobbjának – és Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is szólt.

Idén a szavazás eltért az elmúlt években megszokottól, ugyanis a ranglisták fele-fele arányban a sportegyesületek, valamint a sportújságírók és a szervezők szavazatai alapján álltak össze. A 2021-es év legjobb pionír versenyzőjének a tavalyi bronzérmest, a Palicsi Vitorlásklub tagját, Nenad Zakićot választották (több országos és vajdasági bajnoki cím és kupagyőzelem, részvétel a világbajnokságon), a második helyen Matija Pižurica (ökölvívás), a harmadikon Márton Erik (torna) végzett.

A juniorok mezőnyében címvédés történt, ugyanis a háromszoros országos, kétszeres tartományi bajnok Nina Šabić (Spartacus Szertornaklub) idén is a legjobbnak bizonyult, megelőzve Maksim Puškart (atlétika) és Marko Kopunovićot (birkózás).

2021 legjobb felnőtt sportolójává a nyári olimpián 100 gyorson 9. helyen célba ért, az amerikai nyílt bajnokságot megnyert úszót, Barna Andrejt választották, akit a második helyen az országos egyéni és csapatbajnok, vb-negyeddöntős birkózó, Nagy Szebasztián követ, a harmadikon pedig a világbajnoki 8. helyezett Nenad Pavković végzett, aki elsőként Szerbiában egyetlen levegővétellel több mint 200 métert úszott le.

A sportegyesületek kategóriájában holtverseny alakult ki, ugyanis az első helyen az országos bajnok és kupagyőztes, a BL-ben szerepelt Spartacus Női Labdarúgóklub és a bajnoki titulust négy év elteltével visszahódító Spartacus Birkózóklub osztozott. A képzeletbeli dobogó második fokára a több egyéni bajnoki címmel rendelkező és a 27. országos csapatbajnoki címet megszerző Spartacus Súlyemelőklub, a harmadikra pedig az ország élmezőnyébe tartozó Spartacus Férfi Röplabdaklub állhatott fel.

A veteránok mezőnyében három egyenértékű díjat osztott ki a bírálóbizottság, így elismerést Priboj István (úszás), Radovan Radulović (atlétika) és Milan Bogić (cselgáncs) vehetett át. „Több kilométert úsztam le, mint amennyi nap van az évben. Célom egészségben megérni a következő évet, amikor újabb kategóriába, a 80–85 évesek közé lépek. Jövőre Rómában rendezik az Eb-t, így számomra a mondás, miszerint minden út Rómába vezet, nagyon aktuálissá válik” – mondta Priboj.

A díjazottak (Dejan Vuković felvétele)

A díjazottak (Dejan Vuković felvétele)

Külön elismerésben a következők részesültek: Ubori László (55 év munka az atlétika világában), Veselin Uzelac (az idei évi eredményeiért, a paralimpiáról mindössze egyetlen körrel maradt le), a fennállásának 10. évét ünneplő Reful Vitorlásklub, Zvonko Bačić (45 év a röplabdaklubban mint játékos, edző, sportmunkás), Jasmina Nađ (a kick-boxban elért hazai és nemzetközi sikereiért), Veso Avram (bronzérmes a vakok és gyengénlátók sakkolimpiáján), Kovács Mihály (hat évtized az aerosportban), Aleksandar Štajnfeld (a 2021-es évben cselgáncsban elért eredményeiért).

Az év abszolút győzteseinek járó vándorserleget Barna Andrej, valamint a Spartacus Női Labdarúgóklub és a Spartacus Birkózóklub érdemelték ki.