2024. szeptember 28., szombat
TÉLI SPORTOK

Futónő a kettes bobban

A tokiói olimpián 100 méteres síkfutásban elődöntős Alexandra Burghardt női kettes bobban kiharcolta az indulás jogát a februári pekingi téli játékokon. „Természetesen nagyon örülök. Sok-sok éven át edzettem, hogy valóra váltsam az olimpiai álmomat, és most fél éven belül kétszer is átélhetem. Ez hihetetlen” – nyilatkozta a Bild am Sonntag című lapban a 27 éves sportoló. Burghardt a jelenlegi leggyorsabb német futó, idén 11,01 másodperc volt a legjobbja, és a japán fővárosban is kiválóan szerepelt, előfutamát megnyerve jutott elődöntőbe, amelyben negyedik lett, és összességében a 11. helyen zárta a klasszikus számot az olimpián. Kettes bobban november 28-án az innsbrucki világkupaversenyen debütált az olimpiai bajnok Mariama Jamanka tolóembereként, és mivel decemberben Winterbergben és Altenburgban, majd a csütörtöki tesztelésen is jól szerepelt, bekerült az utazó keretbe.
A jövő évi téli játékokra február 4. és 20. között kerül sor Pekingben.

Ukrajna 2030-ban téli olimpiát rendezne

Ukrajna sportminisztere bejelentette, hogy országa pályázik a 2030-as téli olimpia megrendezésére. Vadum Huttszajt egy szombati lapnyilatkozatában erősítette meg Kijev korábbi pályázati szándékát.

Ukrajna nem egyedüli érdeklődő a 2030-as olimpiára. A hírek szerint Japánból Szapporó, Spanyolországból Aragónia és Katalónia is szívesen megrendezné a játékokat, valamint komoly a 2010-es házigazda Vancouver érdeklődése is. A 2002-es vendéglátó Salt Lake City ugyancsak azt jelezte korábban, hogy 2030-ban vagy 2034-ben újra vendégül látná a téli sportágak első számú eseményét.

Idén is elmarad a Spengler-kupa

A járvány miatt idén sem rendezik meg a nagy múltú Spengler-kupa nemzetközi jégkorongtornát Svájcban. A hagyományosan karácsony és újév között sorra kerülő torna vasárnaptól jövő péntekig tartott volna, de a házigazda Davos játékosai közül többen megfertőződtek a koronavírussal, ezért a helyi egészségügyi hatóságok nem engedélyezik a mérkőzéseket. Idén a hazai csapat mellett a cseh Sparta, a finn Kalevan, a szlovák Slovan, a svéd Frölunda és a svájci Bern alkotta volna a mezőnyt. A Spengler-kupa 98 éves történetében ez a hatodik alkalom, hogy elmarad a torna, amit a világjárvány miatt már tavaly sem tudtak megrendezni.

Gretzky szurkol Ovecskinnek

A minden idők legjobb jégkorongozójának tartott Wayne Gretzky nem kételkedik abban, hogy Alekszandr Ovecskin megdönti majd a 894 gólos csúcsát az észak-amerikai profiligában (NHL). Az NHL egykori és jelenlegi sztárja között karácsonykor 142 találat a különbség. A Washington Capitals orosz csatára ebben az idényben 31 találkozón 22-szer volt eredményes. Az Edmonton Oilers német támadója, Leon Draisaitl 23-mal vezet. „Nem kérdés, végül megdönti majd, ez nagyszerű!” – nyilatkozta az Edmontonnal az 1980-as években négyszeres Stanley-kupa-győztes Gretzky a The New York Timesnak. A 752 gólos Ovecskin a jelenlegi idényben már megelőzte az örökranglistán Marcel Dionne-t (731 gól) és Brett Hullt (741), így a negyedik helyre jött fel. Már csak Jaromir Jagr (766), Gordie Howe (801) és Gretzky (894) van előtte. „Én vagyok Ovecskin legnagyobb szurkolója” – tette hozzá a kanadai legenda.