2024. október 7., hétfő

Kisebb csoda – óriási csalódás

KÉZILABDA –IX. EURÓPA-BAJNOKSÁG – AUSZTRIA
Osztrák öröm

Hatalmas önbizalommal utazott el egy kicsivel több, mint egy héttel ezelőtt a szerb férfikézilabda-válogatott az ausztriai kontinensviadalra, hiszen a csapat kiválóan játszott a felkészülési mérkőzéseken: magabiztosan nyert Szlovénia ellen, Párizsban legyőzte a világbajnok franciákat és Belgrádban két góllal nyert Egyiptom ellen. Az Eb-n azonban a barátságos meccseken mutatott játékból semmit sem láthattak a szerb szurkolók, így a vége az lett, hogy az A csoportban szereplő Szerbia a három mérkőzésén 1 pontot gyűjtött, s mivel Dániától, valamint Ausztriától is kikapott, így Sead Hasanefendić együttese befejezte az Eb-n való szereplést.

A vendéglátó 37:31-re nyert Szerbia ellen, amit az osztrák újságok kisebb csodának neveztek, a szerb lapok pedig óriási csalódásról írtak. Az utóbbin nem kell csodálkozni, hiszen a szakértők az Eb meglepetéscsapataként emlegették a szerb együttest. Mint kiderült, igazuk volt, hiszen a legnagyobb meglepetést – negatív értelemben – ők okozták, azzal, hogy mindhárom mérkőzésükön nagyon gyengén játszottak. Az osztrákok ellen a félidőben még három góllal (18:15) vezetett a szerb válogatott, a 43. percben azonban a mérkőzést végül tíz találattal befejező Szilágyi Viktor már az osztrákokat juttatta vezetéshez (24:23). A vendéglátók ellen Šešum és Vučković mindent megtettek a siker érdekében: az előbbi nyolc, az utóbbi hét gólt lőtt, s rajtuk kívül még Perić érdemel dicséretet, aki a lövések 29 százalékát hárította.

A szerb együttesnek az Eb előtt sikerült mindenkivel elhitetnie, hogy éremesélyes a tornán, ám a mutatott játékukkal erre gyorsan rácáfoltak. Ők is úgy jártak, mint az utóbbi években a labdarúgók, akikről mindig egészen addig meglepetéscsapatként, titkos esélyesként beszéltek, amíg pályára nem léptek…

Szerbiával is ugyanaz a helyzet, mint Magyarországgal: amennyiben erős ellenfelet kap a vb-selejtezőben, s nem jut ki a jövő évi svédországi világbajnokságra, akkor biztosan nem lesz ott a londoni olimpián. A 2012-es Európa-bajnokságra Szerbiának nem kell selejteznie, ugyanis a házigazda automatikus résztvevője a tornának. Sokan úgy vélték, hogy Ausztriában egy 5–6. helyezés nagy önbizalmat adhat a csapatnak a két év múlva, hazai közönség előtt megrendezésre kerülő kontinensviadal előtt. Ebből semmi nem lett, de ami a még nagyobb baj, hogy a szerb kézilabda egy hét alatt visszasüllyedt oda, ahol két-három évvel ezelőtt volt: az európai középmezőnybe, ahonnan nagyon nehéz lesz kijutni a következő évi vb-re. Persze nem kell azonnal elsiratni a kézilabdát, hiszen egy kis szerencsével Szerbia akár a vb-n és az Eb-n is jó eredményt érhet majd el. Az osztrákok erre az élő bizonyítékok, hiszen a jelenleg is zajló kontinensviadal előtt soha egyetlen Eb-re és vb-re nem jutottak ki, most pedig pontot raboltak az olimpiai ezüstérmes Izlandtól és legyőzték Szerbiát. Ez is bizonyítja, hogy csodák pedig vannak, csak az a gond, hogy a legtöbbször a szerb válogatott szenvedő félként éli meg a szenzációkat…

Szerbia–Ausztria 31:37 (18:15)

Linz, 6000 néző, vezették: Gregorio Muro San Jose és Alfonso Rodriguez Murcia (Spanyolország).

Szerbia: Stanić, Kojić 2, Šešum 8, Nikčević, Stojanović 4, Toskić 3, Perić, Ilić 4 (1), Marković 2, Pejanović, Anđelković, Lapčević, Vilovski, Vučković 7 (2), Nenadić, Stanković 1.

Ausztria: Bauer, Fösler 3, Ziura 2, Weber 8, Abadir 1, Mayer 2, Knaut, Marinović, Günthner, Szilágyi 9 (5), Wylczynski 6 (3), Friede 4, Schlinger, Wagesreiter 2, Hojc.