2024. október 7., hétfő

Franciaország „mesterhármasa”

Kézilabda- IX. férfi európa-bajnokság – Ausztria- Az olimpiai és világbajnokok a kontinensbajnoki titulusukkal bezárták a kört
Az izlandiaknak a bronzérem is óriási siker

Immár nincs vita, mely válogatott a legjobb a világon: Franciaország az olimpiai és világbajnoki cím után az Európa-bajnoki címet is begyűjtötte, miután a tegnapi döntőben 25:21-re legyőzték Horvátországot. A „sakktáblások” az első félidőben még érvényesíteni tudták az akaratukat, ám a rövidzárlat pont a legrosszabbkor, a hajrában következett be náluk, amikor a franciák kiegyenlítettek, a folytatásban pedig már egyszerűen nem tudtak ellenállni annak a csapatnak, amelynek soraiban találhatók a világ legjobb játékosai. A horvátok a játékvezetői ítéletekkel kezdtek el foglalkozni, s a lelket bennük (meg az eredményt) a legtapasztaltabb, Ivano Balić tartotta, aki élete legjobb formáját idézte, ám ez kevés volt.

A döntő előtt rendezték meg a bronzmeccset, amelyen Izland, első félidei játékának köszönhetően 29:26-ra legyőzte Lengyelországot, s így a 2008-as olimpiai ezüstérem után egy Eb-bronzéremmel gazdagította a gyűjteményét. A lengyel együttes a második félidőben mindent megtett, s a nyolcgólos hátrányt sikerült egyszer egy gólra csökkentenie, de az eredmény állandó üldözésébe elfáradtak a lengyelek, így végül Izland megérdemelten állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Az északiak teljesítményéről annyit még illik elmondani, hogy úgy kezdték az Eb-t, hogy Szerbia ellen állandóan előnyben voltak, de végül egy időn túli, kihagyott hétméteres után csak egy pontot szereztek Sead Hasanefendić együttese ellen. Ugyanez volt a helyzet a házigazda ellen is, hiszen 50 másodperccel a vége előtt 37:34-re (!) vezettek, ám Ausztria egyenlített. Az izlandiak kedvét az sem vette el, hogy a középdöntőben a horvátok ellen a második félidőben sokáig háromgólos előnyük volt, de ez a találkozó is döntetlennel (26:26) ért véget.

Karabatić a világ legjobbja

Ami az elődöntőt illeti, ezúttal is bebizonyosodott, hogy Claude Onesta, a franciák szövetségi kapitánya előre megírt forgatókönyvét a játékosai az elsőtől az utolsó részletig betartják, s ennek köszönhetően nyert a csapat olimpiát és világbajnokságot. Az izlandiak elleni elődöntőben az északiak 13:12-re vezettek, amikor Onesta megelégelte, s ismét pályára küldte a pár perces pihenőn levő Nikola Karabatićot, aki bebizonyította, hogy nincs jobb játékos nála a földön. A 24 éves átlövő négyszer lőtt kapura, mind a négy lövéséből gól is lett, s mivel az izlandiak erre csak egyszer tudtak válaszolni, a franciák kétgólos előnnyel mentek pihenőre. Onesta forgatókönyvében az szerepelt, hogy a második félidő elején a gallok eldöntik a mérkőzés sorsát. Így is lett, hiszen a 38. percben már 24:17-re vezetett a világbajnok, s ezt a különbséget még eggyel sikerült növelni.

A másik elődöntő a tavalyi világbajnokság döntőbe jutásának az ismétlése volt: akkor Zágrábban a horvátok 29:23-ra nyertek a lengyelek ellen, s Bogdan Wenta tanítványainak az Eb-n nem sikerült visszavágniuk azért a vereségért. Lino Červar többször is változtatott csapata védekezésén, hol hatosfal ellen kellett támadniuk a lengyeleknek, hol 5-1 ellen, s ez igencsak megzavarta őket. Ha sikerült is gólhelyzetbe kerülniük a lengyel játékosoknak, akkor jött Mirko Alilović kapus, aki ugyan csak 8 lövést fogott meg a 29-ből, de azokat – csapata szempontjából – a legjobbkor hárította. Ivan Čupić hat góljából ötöt hétméteresből lőtt, s rajta kívül még Ivano Balić és Domagoj Duvnjak voltak a nyerő emberek, hiszen mindketten 5-5 találatig jutottak.

Az ötödik helyet a címvédő dánok szerezték meg, miután címvédőhöz méltó játékkal, hét góllal nyertek a spanyolok ellen.

Az Eb All Star csapata: Slawomir Szmal (Lengyelország), Luc Abalo (Franciaország), Olafur Stefánson (Izland), Igor Vori (Horvátország), Nikola Karabatić (Franciaország), Filip Jícha (Csehország), Maneul Štrlek (Horvátország).
Gólkirály: Filip Jícha (Csehország) – 53 gól. A legjobb védő: Marko Gojun (Horvátország). A legjobb játékos (MVP):Filip Jícha (Csehország).

Eredmények, elődöntő: Franciaország–Izland 36:28 (16:14), Horvátország–Lengyelország 24:21 (9:10). Az 5. helyért: Dánia–Spanyolország 34:27 (18:13)
A 3. helyért: Lengyelország–Izland 26:29 (10:18). Döntő: Franciaország–Horvátország 25:21 (12:12). (Fotó: Beta/AP)

VB-selejtező

Szlovénia és Csehország ellen

A szerb férfi kézilabda-válogatott Csehországgal, a magyar pedig Szlovéniával játszik a 2011-es svédországi világbajnokság pótselejtezőjében. Az első mérkőzés június 12-én vagy 13-án szerepel a műsoron, a visszavágót egy héttel később rendezik. A magyar válogatott Szlovéniában kezd, Szerbia pedig az első mérkőzést saját közönsége előtt játssza.

A 2011-es világbajnokság pótselejtezőjének párosítása: Ausztria–Hollandia, Norvégia–Litvánia, Szlovénia–Magyarország, Németország–Görögország, Szlovákia–Ukrajna, Szerbia–Csehország, Románia–Oroszország, Dánia–Svájc, Portugália–Spanyolország.

A világbajnokság automatikus résztvevője a vendéglátó Svédország, a címvédő Franciaország, valamint az Európa-bajnokságon elért eredmény alapján Horvátország, Izland és Lengyelország.

Ivano Balićon nem múlott
A bajnok franciák