2024. szeptember 5., csütörtök
38. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

Csaknem rutinos győzelem

Szerbia 23 ponttal is vezetett Bosznia ellen – Ma Lettország, holnap Montenegró az ellenfél – Csoda Celjében, Szlovénia legyőzte a címvédő Spanyolországot

Két forduló után már csak hét válogatott maradt veretlen a szlovéniai kosárlabda-Eb-n, és közöttük van Szerbia csapata is. A rajt a lehető legjobban sikerült, hisz Dušan Ivković serege váratlanul behajtotta a pontokat az esélyesebbnek látott Litvánia ellen, majd csaknem rutinosan múlta felül Bosznia válogatottját. Az este Macedónia következett, majd a szombati szabadnap után vasárnap Lettország, hétfőn pedig a csoportzárón Montenegró a vetélytárs.

Térden, azaz fenéken a spanyolok (Fotó: Beta/AP)

Térden, azaz fenéken a spanyolok (Fotó: Beta/AP)

A két rajtgyőzelemmel Szerbia már nagyon közel jár a második szakaszhoz. Ennél azonban egyelőre sokkal fontosabb, hogy a kényszerhelyzetben sok névtelennel kiálló csapat nagyszerűen végzi a dolgát. A gárdában nincs igazi vezéregyéniség, senkinek sincs joga a lazsálásra, míg mások a vízhordó szerepét kapnák. Ivković a rendelkezésre álló anyagból egészen csinos csapatot formált, amely védelemben átlagon felülire képes, támadásban pedig mind a palánk alatt, mind a külső pozíciókról állandó nyomás alatt tartja a riválist. Ennek eredménye volt a Bosznia elleni 23 pontos előny a második félidő elején, míg a fiatalság és tapasztalatlanság okozta a kisebb, de a győzelmet mégsem veszélyeztető visszaesést az utolsó negyedben. A csoportban egyelőre hibátlan a lett válogatott is, amely a gyors játékot, a „fuss és dobj” taktikát alkalmazza, ezenfelül pszichikailag is erős, hisz két meccset is fél kosárral tudott megnyerni.

Az A csoportban váratlanul Ukrajna az éllovas, ami nem tarthat sokáig, s kisebb meglepetés, hogy a belgák előbb hosszabbításra kényszerítették a németeket, majd le is győzték őket.

A C csoportban történt az Eb eddigi legvaskosabb meglepetése. A rajton a csehek ellen kínlódó vendéglátók ugyanis Celjében látványos módon, a hajrában jegyezett 11:1-es részeredmény révén felülmúlták a címvédő spanyolokat. Alacsony színvonalú meccsen Horvátország megszerezte első pontjait, úgyszintén a Partizan volt kosarasa, Jan Veselý vezette cseh válogatott is.

A D csoport az egyetlen, ahol máris kettészakadt a mezőny. Görögország, Olaszország és Finnország már két-két győzelemnél tart, ami utóbbiak esetében szép siker, míg az oroszok és a törökök, a papírformával ellentétben, két-két vereséggel rajtoltak, s máris biztosra vehető, hogy mindkettő számára nem lesz hely a második szakaszban.