2024. szeptember 5., csütörtök
38. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

Továbbjutást jelentő pontok?

Szerbia kikapott Macedóniától, de legyőzte a vetélytárs Lettországot – Ma 21 órakor Montenegró következik – Az oroszok kikaptak a svédektől és finnektől is

Továbbra is meglepő eredmények sorozata jellemzi a Szlovénia négy városában folyó kosárlabda-Eb-t, amelyen a szerb válogatott az este valószínűleg megszerezte a továbbjutást jelentő pontokat. A szerb csapat, amely a 3. fordulóban váratlanul súlyos vereséget szenvedett Macedóniától, amivel a csoportban teljesen bonyolulttá vált a helyzet, tegnap sokkal jobb játékkal rukkolt ki, már az első negyedben két számjegyű előnyt szerzett Lettország ellen, aminek egy részét sikeresen megtartotta a találkozó befejeztéig, noha a második félidőben az ellenfél felzárkózott, hisz a tapasztalatlan szerb gárdára ráerőszakolta a villámgyors és sok dobással, de hibával is járó stílusát. A lettek az utolsó negyed közepén még egyenlítéssel is fenyegettek, de Ivković csapatában volt annyi lélekjelenlét, hogy ismét elrugaszkodjon kilenc pontra, ami a végén perdöntőnek bizonyult. A mérkőzés legjobbja Nenad Krstić volt 25 ponttal és 5 lepattanóval, Bjelica, Katić, Bogdanović és Nedović jó segédeknek bizonyultak, a szabadkai Kalinić pedig a védelmi feladatok hibátlan ellátásával és 11 lepattanóval jeleskedett.

Nenad Krstić (jobbról) igazi vezére volt csapatának (Fotó: Beta/AP)

Nenad Krstić (jobbról) igazi vezére volt csapatának (Fotó: Beta/AP)

A szerb válogatott így négy forduló után 3:1-es győzelmi aránnyal áll a táblázat élén, és ma 21 órakor a jelen pillanatban sereghajtó Montenegróval játszik, amelynek a mai találkozó csak abban az esetben lesz tétmeccs, ha az este a műsor utolsó viadalában meg tudta lepni a litvánokat. A mai fordulóban Macedóniának a továbbjutáshoz győzelem kell Lettország ellen, különben nagyon valószínű, hogy a jesenicei B csoportból a szerbek, a litvánok és a lettek jutnak tovább.

Nem teljes négy forduló után már csak a vendéglátó Szlovénia és Olaszország maradt veretlen. Előbbiek az este a horvátokkal mérkőztek, utóbbiak pedig a D csoport rangadóján legyűrték a görögöket. A D csoport egyébként továbbra is a meglepetések hatosa, ami azt jelenti, hogy a sokkal többre taksált orosz és török válogatottak nélkül múlik el az Eb zárócsatározása, hisz e két rangos válogatott még egyetlen meccset sem nyert. Az elmúlt két napon így a görögök leiskolázták a törököket, míg az oroszok a svédektől és a finnektől is kikaptak. Meglepő, hogy a britek a németeket is legyűrték, így maradt esélyük a második szakaszra, a C csoportban pedig feltehetően a mai Csehország–Horvátország mérkőzés dönti el, hogy a szlovéneken és a spanyolokon kívül ki jut a legjobb 12 közé.

Eredmények, A csoport, 3. forduló: Franciaország–Izrael 82:63, 4. forduló: Németország–Nagy-Britannia 74:81, Franciaország–Ukrajna 77:71. A sorrend: Ukrajna 7, Franciaország 7, Nagy-Britannia 6, Belgium 5, Németország 5, Izrael 3, B csoport, 3. forduló: Мacedónia–Szerbia 89:75, 4. forduló: Bosznia–Macedónia 62:54, Szerbia–Lettország 80:71. A sorrend: Szerbia 7, Lettország 6, Bosznia 6, Litvánia 5, Macedónia 5, Montenegró 4, C csoport, 3. forduló: Spanyolország–Csehország 60:39, Horvátország–Lengyelország 74:70, Szlovénia–Grúzia 72:68, 4. forduló: Spanyolország–Lengyelország 89:53, Csehország–Grúzia 95:79. A sorrend: Spanyolország 7, Szlovénia 6, Csehország 6, Horvátország 5, Grúzia 5, Lengyelország 4, D csoport, 3. forduló: Oroszország–Svédország 62:81, Olaszország–Finnország 62:44, Görögország–Törökország 84:61, 4. forduló: Oroszország–Finnország 83:86, Görögország–Olaszország 72:81. A sorrend: Olaszország 8, Finnország 7, Görögország 7, Oroszország 4, Svédország 4, Törökország 3.

Nyitókép: Nenad Krstić (jobbról) igazi vezére volt csapatának (Fotó: Beta/AP)