2024. szeptember 5., csütörtök
38. KOSÁRLABDA-EB, SZLOVÉNIA

Ivković serege negyeddöntős

Belgium ellen 76:69-es győzelem, holnap Ukrajna lesz az ellenfél

Szerbia válogatottja hétpontos győzelmet aratott Belgium fölött a szlovéniai kosárlabda-Eb második szakaszának ljubljanai nyitónapján, így kedvező helyzetből várhatja a bajnokság folytatását. A szerb csapatnak maximális hat pontja van, amivel szavatolt a negyeddöntő, még egy győzelem pedig jó rajtpozíciót, az F csoportban alacsonyabb helyezésű gárdát biztosíthat a negyeddöntőben.

A mérkőzés rosszul indult, hisz Ivković választottjai az első hat támadást elrontották, míg a belgák ugyanennyi kísérletből ötször voltak eredményesek, és 8:0-ra, 10:3-ra, majd 15:8-ra is vezettek. A nyolcadik percben Marković triplájával sikerült egyenlíteni, amit követően a csapatok nagyobbára fej fej mellett haladtak, és félidőben Szerbia 40:36-ra vezetett. A belgák tettek még egy rohamot, a 27. percben 3 ponttal vezettek is, amire azonban 11:0-s szerb sorozat következett, a 35. percben pedig már csaknem két számjegyű volt az előny. A belgák nem adták fel, valamivel jobb védelemmel, valamint a szerb kosarasok hibái révén több támadást szereztek, így a hajrára még maradt izgalom, hisz az utolsó percre csak hárompontos szerb előnnyel indultak a csapatok. Marković újabb triplája és Kalinić két magabiztos büntetője azonban pontot tett a szoros csata végére, s Szerbia két roppant fontos pontot íratott a mérlegéhez. A szerb csapat legjobbja Nenad Krstić volt 17 ponttal és 5 gólpasszal, Stefan Marković 15 pontot jegyzett, Bogdan Bogdanović 12 ponttal és 5 lepattanóval, Nemanja Bjelica pedig 7 ponttal és 8 lepattanóval zárt. Belga részről Wen Mukubu jeleskedett 16 ponttal és 6 lepattanóval.

Padlót fogtak a belgák Szerbia ellen (Fotó: Beta)

Padlót fogtak a belgák Szerbia ellen (Fotó: Beta)

Szerbiai szemszögből a második szakasz a lehető legjobban kezdődött, hisz a nyeretlen lett válogatott súlyos vereséget mért az 1:1-es mutatóval rajtoló ukrán válogatottra, így három forduló után mindkét csapatnak 1:2-es a győzelmi aránya. Ez egyrészt azt jelentette, hogy a belgák elleni győzelem esetén Szerbia a 3:0-s mutatóval már három csapatot biztosan maga mögé szorít, másrészt csakis kedvező lehetett, hogy a holnapi 2. fordulóban az ukrán válogatott lendület nélkül és megtépázott önbizalommal léphet pályára. A lettek az első negyedben 13 pontos előnyt szereztek, félidőre már 20 pontra nőtt az ukránok hátránya, amire a harmadik negyedben még 13 pont következett. A lettek jó csapatmunkát végeztek, hisz nyolc kosarasuk jegyzett 6–14 pontot.

Szerbia holnap 17.45-kor Ukrajnával, vasárnap pedig az E csoport utolsó napján Franciaországgal találkozik. Ma az F csoport 1. fordulójának mérkőzései lesznek műsoron, Horvátország–Finnország (14.30), Spanyolország–Görögország (17.45) és Szlovénia–Olaszország (21.00) a párosítás.

Nyitókép: Padlót fogtak a belgák Szerbia ellen (Fotó: Beta)