2024. július 31., szerda

Négy nap, négy korosztály a 4. Téli Kupán

Adán háromszáz játékos lépett pályára a nemzetközi korosztályos labdarúgótornán

Az AFK, az adai labdarúgóklub az elmúlt két hétvégén negyedik alkalommal tartotta meg a Téli Kupa elnevezésű nemzetközi utánpótlástornát Adán a sportcsarnokban, ahol tizenöt hazai és magyarországi labdarúgóklub és -akadémia összesen háromszáz utánpótláskorú fiú, illetve néhány lány labdarúgója lépett pályára négy korosztályban. A tornán összesen huszonnyolc csapat játszott a 2005-ös, a 2006-os, a 2008-as és a 2010-es korosztályban. A 2005-ös és a 2008-as csapatok január 20-án, illetve 21-én mérkőztek meg egymással. A 2006-os és a 2010-es labdarúgócsapatok január 27-én, valamint 28-án léptek pályára.

A torna végeredménye, 2005-ös korosztály: 1. TSK Temerin, 2. TSC Topolya, 3. AFK, 4. AFK Blue Boys, 5. Bácska (Mohol), 6. ŽAK (Nagykikinda). 2006-os k.: 1. Becse, 2. Bordány, 3. Szabadka, 4. Makó, 5. Zenta, 6. Nyers István Labdarúgó-akadémia (Tóthfalu), 7. AFK, 8. Vinogradar. 2008-as k.: 1. Szabadka, 2. Bácska (Mohol), 3. TSC Topolya, 4. Zenta, 5. AFK, 6. Jedinstvo (Péterréve). 2010-es k.: 1. TSC Topolya, 2. Szabadka, 3. Arena 1 (Szabadka), 4. Jedinstvo, 5. AFK, 6. Arena 2 (Szabadka) 7. Mladost Radost (Szenttamás), 8. Zenta.

Az AFK vezetősége sikeresnek nevezte az idei tornát. Tóth Tamás klubelnök és Körtvélyesi Tícián sportigazgató elégedett volt a részt vevő játékosok és csapatok számával, a mérkőzések színvonalával a kupán, amely lehetőséget biztosított az edzőknek, hogy felmérjék, hol tartanak a fejlődésben a gyerekek. Körtvélyesi elmondta, hogy eléggé kiegyenlített volt a mezőny, és minden játéknapon színvonalas mérkőzéseket játszottak a csapatok. Megjegyezte, hogy a korábbi évekhez képest az idei tornán több és nagyobb játékerőt képviselő csapat vett részt: „Ez annak köszönhető, hogy egyre jobban sikerül megszervezni a nyári Böködi Zoltán-emléktornát, valamint minden korosztályunk bajnokságban versenyez, vagyis az AFK-nak egyre jobb a kapcsolata a többi egyesülettel. A célunk, hogy minden csapatunk eljusson a különféle tornákra, amelyeket más városokban szerveznek meg, így utána ők is ellátogatnak hozzánk. A játékosoknak ezáltal lehetőségük nyílik arra, hogy a bajnokság mellett tornákon is kipróbálják magukat. Fontosnak tartjuk a klubban, hogy legyen megfelelő tapasztalatuk, önbizalmuk, és ez motiválja őket az edzéseken” – nyilatkozta a sportigazgató.

Tóth klubelnök kiemelte, hogy köztudottan az AFK-ban elsőbbséget élvez az utánpótlás, és nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre, ezzel együtt a sport tömegesítésére, valamint a labdarúgás népszerűsítésére: „Ezzel a tornával is szeretnénk népszerűsíteni a focit. Emellett ezeknek a kisgyerekeknek heti két, három vagy négy edzés után mérkőzésekre van szükségük, hogy megmutathassák és próbára tegyék a tudásukat. A tornákat ezért is szervezzük, hogy a játékosok élesben, a nagyközönség előtt megmutathassák, hogy mit tudnak, valamint legyűrjék a lámpalázukat, és idősebb korukra kész futballistákká váljanak. Elégedett vagyok a tornával, amelyen szép létszámban jelentek meg a csapatok és a gyerekek. A vezetőségnek és a szakmai stábnak köszönhetően jó úton haladunk, hiszen jelenleg több mint száz regisztrált adai gyermekkel foglalkozunk. Ha figyelembe vesszük a demográfiai tényezőket, hogy hányan mennek el, és milyen kevés gyermek születik, akkor ez hatalmas eredmény. És biztos vagyok abban, hogy jelenleg a legnépesebb sportklub vagyunk Adán” – nyilatkozta a klubelnök.