2024. július 31., szerda

Továbbra sincs videobíró a BL-ben

Čeferin szerint egyelőre zavaros a technikai eszköz alkalmazása
Milan-ünnep! (Fotó: Beta/AP)

Milan-ünnep! (Fotó: Beta/AP)

A Bajnokok Ligájában egyelőre nem vezetik be a videobírót – jelentette be Aleksander Čeferin az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pozsonyi kongresszusán. Az UEFA elnöke elmondta, ugyan nincs a technikai újítások ellen, időről időre azonban zavart lát a videobíró alkalmazása körül. Hozzátette, az UEFA először megfelelően szeretné felkészíteni a játékvezetőket, mielőtt a nemzetközi sorozatokban is bevezetnék az eszközt.

A sportág szabályalkotó testülete (IFAB) szombaton Zürichben valószínűleg bejelenti majd, hogy javasolja a videobíró alkalmazását, az IFAB döntését követően pedig az egyes szövetségek szabadon határozhatnak arról, hogy bevezetik-e a rendszert. Az újítást eddig 13 országban tesztelték, s többek között a német Bundesligában, az olasz Serie A-ban és az észak-amerikai MLS-ben is alkalmazzák. Emellett a tavalyi Konföderációs Kupán és a klubvilágbajnokságon is bevetették, s várhatóan az oroszországi vb-n is használják majd.

Gulácsi kettőt kapott a sereghajtótól

Hatalmas meglepetés született a Bundesliga vasárnap esti összecsapásán, amelynek keretében a bajnoki dobogóra ácsingózó Lipcse fogadta a borzasztó szezonkezdetet produkáló Köln együttesét. Mint a teljes idényben, most is Gulácsi Péter állt a Red Bull-csapat kapujában, amely már 5 perc után előnyben volt, Jean Kevin Augustin pofozott be közelről egy kipattanót, s ezután is nagy fölényben fociztak a hazaiak – ekkor úgy tűnt, nem lesz gondjuk a három pont besöprésével.

A fordulás után azonban mintha másik kölni gárda futott volna ki az öltözőből, a vendégek többet birtokolták a labdát, és több veszélyes helyzetet is ki tudtak alakítani. Ezek közül a meccs derekán kettő is bejött Stefan Ruthenbeck fiainak (Koziello 70. és Bittencourt 77.), amivel értékes győzelmet arattak – igaz, az osztályozó 16. helyen álló Mainz még mindig 7 ponttal előzi meg őket.

Atleti-kiütés Sevillában

Negyven perc pályán töltött idő sem kellett Antoine Griezmann-nak, az Atlético Madrid francia gólzsákjának, hogy mesterhármast írjon be Andalúziában, a spanyol bajnokság derbijén. A házigazda Sevilla hiába irányította a játékot a meccs elején, fél óra után a visszatérő Diego Costa juttatta vezetéshez a piros-fehéreket, s az előnyt Griezmann még a pihenő előtt megduplázta remek, hosszú felsőbe vágódó lövéssel. Nem sok idő telt el a második felvonásból, amikor a francia már második találatát jegyezte, miután Rico kapus buktatta tizenhatosba törő ellenfelét (51.). A 65. percben Koke is betalált, míg a mesterhármas a 81. percben született, Saul kiválóan készített elő, balról begurítva a játékszert. A megsemmisítő vereséget a hazai Sarabia és Nolito akadályozta meg az utolsó percekben.

Fellendülőben a rossoneri?

Újabb sikerével megközelített a Serie A hatodik, európai kupameccset érő pozícióját a Milan együttese. Gennaro Gattuso csapata Rómában játszott derbit a város nevét viselő gárda ellen, s bár a Farkasok nagy nyomást gyakoroltak a rossonerire, Cutrone és Calabria második félidőben lőtt góljaival összejött a vendégsiker. A Milan így már ugyanannyi ponttal áll a tabellán (44), mint a 6. Sampdoria.

A francia bajnokság vasárnap esti rangadóján többek között Mbappe és Cavani góljával hengerelte le a listavezető PSG a bronzérmes helyen tanyázó Marseille együttesét.