2024. július 31., szerda
DIPLOMÁCIA, UEFA–FIFA

Csányi Sándort FIFA-alelnöknek választották

Az MLSZ-vezető nyártól tölti be hivatalosan a posztot

Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökét választották meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) alelnökévé az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Pozsonyban megtartott 42. kongresszusán. A FIFA elnöki posztját jelenleg Gianni Infantino tölti be, az alelnökök sorában pedig tavaly nyáron üresedett meg az a pozíció, amelyet az UEFA tagságának jelölésével lehet megszerezni – eddig Ángel María Villar foglalta el a helyet, de a spanyol szövetség elnöke tavalyi korrupciós botránya után minden UEFA-ban és FIFA-ban ellátott funkciójáról lemondott.

A pozsonyi kongresszuson az 55 UEFA-tagállam egyhangúlag javasolta a pozícióra az MLSZ 2010-ben megválasztott vezetőjét, s külön szavazásra sem volt szükség, hiszen rajta kívül más személy nem is merült fel lehetőségként. Az eljárás alapján a jelölés után a FIFA jogosultsági eljárást indított, amely mindent rendben lévőnek talált Csányi Sándor személyét illetően, így a nemzetközi szövetség nyári, moszkvai kongresszusán hivatalosan is kinevezheti a FIFA alelnökének a magyar sportvezetőt. A megbízatás a FIFA-nál jelen állás szerint egy évre szól majd.

Nagy megtiszteltetés ért. Amikor Ángel María Villar lemondott, fel sem vetődött bennem, hogy induljak az alelnöki pozícióért. De utána több telefonhívást kaptam, és néhányan személyesen is biztosítottak támogatásukról. Miután elindultam, a korábbi érdeklődők visszaléptek, így egyedül maradtam. Azt gondolom, a megválasztásom elismerése a magyar szövetség által az elmúlt években végzett tevékenységnek – nyilatkozta a sportdiplomata a pozsonyi kongresszus után az MLSZ televíziójának, hozzátéve, nyilvánvalóan nem könnyű dolog két nagy irányító testület (UEFA és FIFA) munkájában részt venni, hiszen minden szervezetnek a természetéből adódóan megvan a saját érdeke, s ezeket kellett úgy összehangolnia, hogy a FIFA-ban és az UEFA-ban végzett munkája az egyetemes labdarúgás fejlődését szolgálja.

Fontos, hogy a tendencia, mely szerint a nagyok még nagyobbá válhatnak, míg a kisebbek aránytalanul lemaradnak klub- és válogatottszinten is, megforduljon. Azért is dolgozni fogok, hogy a jó szabályozás eredményeként a fiatal játékosok több lehetőséghez jussanak, és hogy a világ minden táján erősödjön a szabadidős és a női futball” – folytatta Csányi, akinek az elsők között gratulált Infantino elnök.

Az UEFA végrehajtó bizottsági és a FIFA-tanácsbeli tagság mellett Csányi – aki első magyarként választás után tölti majd be az alelnöki tisztséget – vezeti az UEFA nemzeti válogatottak versenyeztetési bizottságát, és tagja az UEFA pénzügyi bizottságnak is. Ángel María Villarnak az UEFA végrehajtó bizottságában megüresedett posztját egyébként Čeferin UEFA-elnök döntése értelmében a spanyol szövetség új elnöke, Juan Luis Larrea tölti be.

Csányit megelőzően a magyar diplomaták közül Fischer Mór töltött be hasonlóan magas pozíciót a nemzetközi szövetségnél, őt 1927-ben választották meg szintén alelnöknek, míg 1972-ben Barcs Sándor lett a FIFA alelnöke. Barcs megbízott UEFA-elnökként automatikusan megkapta az alelnöki pozíciót is a nemzetközi szövetségnél.