2024. július 31., szerda
MAGYARKANIZSA

Ung János búcsúja a bírói síptól

A Magyarkanizsa és a szegedi Szentmihály női labdarúgóinak barátságos mérkőzésén a 68 éves Ung János bíráskodott. A törökkanizsai származású, jelenleg Magyarkanizsán élő játékvezető fél évszázaddal ezelőtt egy idény erejéig a törökkanizsai Obilić hálóőre volt, majd Svájcba távozott, ahol 22 éven át bíráskodott a labdarúgó-stadionokban. Nyugdíjba vonulását követően Magyarkanizsán telepedett le, és mivel Szerbiában sohasem vezetett mérkőzést, az volt a kívánsága, hogy a bírói síptól való búcsúzásként itthon is bíráskodhasson egy találkozón. Kérésének a Magyarkanizsa Női Labdarúgóklub tett eleget.

Ung mindennap sétál a Tisza-parton, és néhány éve részt vesz azokon a túrákon, amelyeket a magyarkanizsai Természetjáró Egyesület szervez. A rekreációs séták elégedettséggel töltik el, rendszeres résztvevője a Fruška gora-i maratonnak, és ha lehetősége van, részt vesz a magyarországi gyalogtúrákon is.

Svájcban 42 évet dolgozott. Zürichben előbb pincér volt, majd a jogosítvány megszerzését követően nyugdíjazásáig városiautóbusz-vezetőként vállalt munkát. Elmondása szerint Svájcban nem volt ideje sétákra, de a munkája mellett továbbra is futballozott, majd a későbbiekben játékvezetőként tevékenykedett.

A karrierem az Obilićben rövid volt, nem tett ki egy teljes szezont sem. Gyorsan elhatároztam, hogy Svájcba távozom. Mivel itthon sohasem bíráskodtam, az volt a kívánságom, hogy a bírói síptól egy magyarkanizsai vagy törökkanizsai mérkőzésen vehessek búcsút. Elégedett vagyok, mivel a Magyarkanizsa Női Labdarúgóklub lehetővé tette, hogy teljesüljön az óhajom mondta Ung, aki a rekreációs sétákkal tartja fenn jó kondícióját, a mérkőzésen pedig igen mozgékonynak bizonyult, és kiválóan bíráskodott.