2024. július 31., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

Zidane már a bajnokságra figyelhet

Párizsban is megverte a Real a PSG-t

Minden játékosom remekelt ma, a kezdők és a cserék egyaránt” – állt elégedetten a média elé Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője, miután a Blancók a hazai 3:1-es siker után a francia fővárosban 2:1-re megverték a PSG-t, és bejutottak a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. A sikeredző azt is elmondta, az abszolvált párharc után már a spanyol bajnokságra koncentrálhatnak – ott tényleg jócskán van mit kozmetikázniuk a teljesítményükön.

Ronaldo felhőfejese (Fotó: Beta/AP)

Ronaldo felhőfejese (Fotó: Beta/AP)

Hiába kérdeznek engem egy-egy játékosomról, számomra mindenki nagyon fontos. Egységesnek kell lennünk, ahogyan ma este is azok voltunk. Nehéz dolgom volt a kezdőcsapat összeállításával, ahogy az lenni szokott. Bale játszani akar, de ez persze mindenki másra is érvényes volt” – folytatta a sorozatban harmadik BL-címe felé törekvő francia a felépülő walesi támadóra utalva. „Egy igazán erős ellenfelet vertünk meg kiélezett mérkőzésen. Jól kezdtünk, végig ott voltunk fejben, meg tudtuk valósítani a taktikai elképzeléseinket, s végül megérdemelten nyertünk” – összegezte a látottakat Zidane, külön kiemelve, a Parc des Princes-ben uralkodó atmoszférát: „Nem könnyű ebben a stadionban diadalmaskodni, fantasztikus volt a hangulat” – fogalmazott.

A párizsiaknak legalább 2:0-s győzelemre lett volna szükségük a továbblépésre a visszavágón, ennek ellenére nem tudtak kezdeményezőbben fellépni, sőt a királyi gárda veszélyesebben ment előre a kezdetektől – könnyen lehet, hogy a lábsérüléssel kidőlt Neymar hiánya fájt annyira a PSG támadószekciójának. Bár az első félidőben Sergio Ramos, Varane és Benzema, a túloldalon pedig Mbappe is ziccerhelyzetben tüzelhetett, a felek nem találtak be, s így mentek a negyedórás pihenőre.

A második felvonásban már megtört a jég: Cristiano Ronaldo robbant be Lucas bal oldali beadására, és életerősen fejelt Areola hálójába. A portugál ezzel beállította Ruud van Nistelrooy rekordját, hiszen sorozatban kilencedik BL-meccsén is betalált. Negyedóra múltán (66.) kulcsjelenet következett, Marco Verratti a forrófejűségéért megkapta második sárgáját, s innentől már hatalmas bajban voltak a párizsiak. Edinson Cavani azonban emberhátrányban is képes volt egyenlíteni (71.), de a hátralévő idő kevésnek bizonyult két további gólra, s az egyre idegesebben támadó hazaiak nemsokára másodszor is kapituláltak, Casemiro megpattanó lövése becsapta a tehetetlen Areolát, és megpecsételte a PSG sorsát.

Természetesen nem maradt bíráló kommentár nélkül a csillagászati pénzekkel felépített párizsi csapat korai BL-búcsúja. A vezető francia sportnapilap, a L’Équipe címoldalán öles betűkkel szedve állt: „Mindez… ennyiért?”, s az újság kiemeli, a határokat feszegető költések ellenére sorozatban második szezonban búcsúzik a PSG az európai porondtól a nyolcaddöntőben (tavaly a Barcelonától kaptak ki – a szerző).

Nasszer al-Helaifi klubelnök is hatalmas csalódásnak nevezte a bukást, de optimista hangot ütött meg: „Óriási csalódás ez Párizs, a klub és mindenki számára. Meg kell nyugodnunk, és elgondolkodunk azon, hogyan tehetjük erősebbé a csapatot. Hosszú munka eredménye megnyerni a BL-t, de mi jó úton járunk. Nincs itt az ideje, hogy változtatásokról beszéljük” – nyilatkozta a vezető.

Unai Emery edző elismerte, a Real jobban focizott a párharc során, s elárulta, ugyan a madridiaktól kikapni nem számít nagy meglepetésnek, de a nyolcaddöntős búcsú mindenképp csalódást keltő eredmény. „Mindannyian meg szeretnénk nyerni a BL-t a lehető leghamarabb, de türelmesnek kell lennünk. Biztos vagyok benne, hogy ez a csapat képes megnyerni ezt a tornát” – próbált hangnemet váltani a baszk.