2024. július 31., szerda
EURÓPA-LIGA

Wenger fellélegezhet

A San Siróban verték a Milant az Ágyúsok
Arsène Wenger (Fotó: Beta/AP)

A milánói meccs végre mosolyt csalt Arsène Wenger arcára – ha ezt mosolynak lehet nevezni… (Fotó: Beta/AP)

Sorozatban négy vereség után a legjobbkor jött össze a győzelem az Arsenal számára, a londoniak ugyanis Milánóban 2:0-ra verték a város nevét viselő csapatot az Európa-liga nyolcaddöntőjében. Ezzel a sikerrel elsősorban Arsène Wenger, az Ágyúsokat évtizedes viszonylatban vezető szakember könnyebbülhet meg, hiszen már vastagon olyan pletykák keringtek az angol foci berkeiben, hogy a klubvezetőség nem kívánja tovább tűrni a negatív sorozatot.

„Nagyon fontos győzelmet arattunk egy rémálomszerű hét után” – állt a riporterek elé a francia, aki a milánói siker előtt az Östersunds elleni El-visszavágón, a ligakupadöntőben, valamint két bajnokin is vereségbe vonult gárdája élén. „Persze a siker még nem jelenti, hogy bejutottunk a negyeddöntőbe, otthon még be kell fejeznünk a munkát” – óvatoskodott minden joggal a tréner.

Az első félidőben dőlt el a győztes kérdése a San Siróban: negyedóra játék után Henrikh Mkhitaryan talált be életerős, léc alá vágódó lövéssel Donnarumma kapujába, a játékrész hosszabbításában pedig Aaron Ramsey értékesítette a második asszisztját jegyző Özil kiugratását.

Gennaro Gattuso, a Rossoneri néhány hónapja kinevezett vezetőedzője az Arsenal-játékosok egyéni kvalitásait méltatta, s vereségük okára is rávilágított: „Nem játszottunk egységes csapatként. Sokkal több van bennünk, de nem hoztuk ki magunkból, így az ellenfél minden egyes támadásánál nagy veszélybe kerültünk. Sok játékosunknak új még ez a színvonal. Sajnos rossz napot fogtunk ki, de tanulnunk kell a mérkőzésből. Az Arsenal megérdemelte a győzelmet” – hangzott a gavalléri nyilatkozat.

Az Atleti hozta a kötelezőt

Nem bízza a véletlenre a továbbjutást a torna legnagyobb esélyesének tartott Atlético. A madridi piros-fehérek hazai pályán kezdték meg a moszkvai Lokomotiv elleni párharcukat, s szemlátomást nem akarva, hogy a hideg oroszországi visszavágón különösebben izgulniuk kelljen, 3:0-ra nyerték meg az odavágót.

A gólgyártást Saul Niguez kezdte meg, a középpályás a játéknap legszebb gólját szerezte, hiszen bő harmincról bombázott a hiába szálló Guilherme jobb felsőjébe. Az Atleti ezt követően sem állt meg védeni az eredményt – ahogy az egyébként sokszor előfordul a bajnoki meccsein –, s nagyobb előnyre vágyott: a második gólt Diego Costa pofozta be egy kidolgozott akció végén (47.), s a harmadik, megnyugvást hozó találatot Koke jegyezte a rendes játékidő utolsó minutumában.