2024. július 31., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

Mourinho: Élet-halál mérkőzés vár ránk

Az Old Traffordon csap össze a United és a Sevilla

Jelentős győzelemmel hangolt a Manchester United a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő ma esti, Sevilla elleni visszavágójára. José Mourinho gárdája a Premier League-ben a közvetlen rivális Liverpoolt látta vendégül szombaton, és bár a mérkőzés jelentős részét mezőnyhátrányban játszotta, két korai Rashford-góllal meg tudta nyerni a derbit.

A manchesteri visszavágó két legfontosabb alakja? Lukaku és Mourinho (Fotó: Beta/AP)

A manchesteri visszavágó két legfontosabb alakja? Lukaku és Mourinho (Fotó: Beta/AP)

A portugál stratéga elégedetten nyilatkozott, ám nem volt elragadtatva, s máris az előttük álló európai kupameccsre fókuszált, amelyet sokkal fontosabbnak ítélt meg: „A Liverpool Liverpool, természetesen nagy meccs volt, de a bajnokságban még semmi sem dőlt el, további nyolc meccsünk van hátra. A Sevilla és a Brighton ellen azonban (utóbbi az FA-kupa negyeddöntős összecsapása – a szerző) valóságos élet-halál párharcot fogunk vívni” – adta meg a kellő súlyt a ma esti, andalúzok elleni találkozónak, amelyen a Vörös Ördögöknek a spanyolországi 0:0 után kell kiharcolniuk a negyeddöntőt az Old Traffordon.

Előfordulhat, hogy vajmi keveset jelent majd ez a siker. A modern fociban napról napra, hétről hétre, mérkőzésről mérkőzésre kell élni. El tudom képzelni: ha kikapnánk a Sevillától, minden korábbi sikerünket elfelejtenék. A mai labdarúgásban a pillanatnak kell élni, és minden egyes alkalommal bizonyítani kell” – elmélkedett a szakember.

Mourinhónak továbbra sem lesz könnyű dolga, ami a játékoskeretet illeti, hiszen a sevillai odavágón nélkülözött hiányzók szinte mindegyike ma is pihenni kényszerül: Zlatan Ibrahimović térdsérüléssel, Daley Blind bokahúzódással küzd, Phil Jonesnak sincs rendben a lába még, és Paul Pogba bordazúzódás miatt nem százszázalékos. Ráadásul valószínűleg Ander Herrera, Anthony Martial és Marcos Rojo is legfeljebb csereként lesz alkalmazható.

Sokkal könnyebb a dolga a csapat összeállításában Vincenzo Montellának, a Sevilla decemberben kinevezett vezetőedzőjének. Az olasz egyetlen problematikus pozíciója a jobbhátvéd posztja lesz, ahonnan Sébastien Corchia lesérült, Miguel Layún pedig korábban a Porto színeiben játszott az aktuális BL-szezonban. Ezt az űrt a mester minden bizonnyal Gabriel Mercado áttolásával oldja majd meg. Egyértelműen a legnagyobb nevű hiányzó lehet Jesús Navas, akinek meghúzódott egy szalag a lábában, s a hírek szerint legalább két hétre kidőlt.

Montella helyzete egyébként korántsem mondható könnyűnek, hiszen a hétvégi bajnokin otthon szenvedett vereséget a Valencia ellen (0:2), amivel többé-kevésbé eldőlt, hogy nem maradt esélye a liga útján megszerezni a jövő évi közvetlen BL-indulást érő negyedik helyet – a két csapat között 11 pontra nőtt a különbség, 10 fordulóval a befejezés előtt.

Kemény próbatétel előtt a Roma

Győzelmi kényszerben fogadja a másik ma esti nyolcaddöntős visszavágón a Roma az ukrán Sahtar együttesét. A Farkasok három hete Harkivban meg tudták szerezni a vezetést, ám a harcias házigazdák a második félidőben javítani tudtak játékukon, fordítottak az álláson, és végül 2:1-re győztek. Eusebio di Francesco csapatának ezért kapott gól nélküli győzelemre vagy egynél nagyobb különbségű sikerre lesz szüksége a negyeddöntő kivívásához.

Biztos vagyok benne, hogy szükségünk lesz a szurkolókra, arra a pluszerőre, amit az ő támogatásuk tud csak biztosítani. Végig egységesnek kell maradnunk, csapatként kell működnünk, és uralnunk kell a játékteret” – fogalmazott az olasz szakember, akinek vezetésével a Roma a hétvégi bajnoki fordulóban 3:0-s, Torino elleni sikerrel hangolt a BL-meccsre, és stabilizálta a helyét az olasz pontvadászat harmadik helyén.