2024. július 30., kedd
E CSOPORT

„Balkáni” csata dönthet a továbbjutóhelyről

Ebben a csoportban a papírforma alapján a második pozícióért várható hatalmas küzdelem, az első helyre ugyanis szinte mindenki az újra bombaerős brazil válogatottat várja, amely a legutóbbi vb-n kapott hatalmas pofonokat kiheverve ismét a világ egyik legjobb válogatottjának számít. A vélhetően második hely szempontjából minden bizonnyal nagy jelentőséggel bír majd a szerb–svájci összecsapás, melyen parázs csata várható, mivel a svájci együttesben több koszovói albán, illetve bosnyák és horvát származású labdarúgó is szerepel, akik kettőzött erővel fognak küzdeni a szerb gárda ellen.

BRAZÍLIA (E1)

A brazil válogatott két megalázó vereséggel zárta a 2014-es, hazai rendezésű világbajnokságot, az elődöntőben ugyanis a németek 7:1-re, míg a bronzmeccsen a hollandok 3:0-ra nyertek ellenük, ami után már sokan temetni kezdték a brazil focit. Az ötszörös világbajnok Seleção azonban gyorsan talpra állt, a sárga mezesek nagy fölénnyel nyerték meg a dél-amerikai selejtezőcsoportot úgy, hogy 18 mérkőzésen mindössze egyszer szenvedtek vereséget. Hogy Tite szövetségi kapitány fiaival komolyan kell számolni, azt jól mutatja az is, hogy a dél-amerikaiak a felkészülési meccsek során győzni tudtak a vb-címet védő németek otthonában is.

A csapat erőssége: A mostani brazil gárda minden egyes csapatrészében találhatunk kimagasló tudású játékosokat, a védelemtől kezdve egészen a csatársorig kiváló futballisták alkotják az együttest. A selejtezők során a Manchesterben légióskodó Gabriel Jesus volt a legeredményesebb brazil labdarúgó hét góllal, a szezon közben a Liverpooltól a Barcelonához szerződő Philippe Coutinho és a Chelsea csapát erősítő Willian pedig 4-4 gólt szerzett.

A csapat gyengéje: A brazil szövetségi kapitány és a szurkolók feje leginkább Neymar miatt fáj, a brazilok legnagyobb csillaga ugyanis még február végén szenvedett lábujjsérülést, és azóta nem léphetett pályára klubcsapatában, a francia bajnoki címet és kupagyőzelmet egyaránt begyűjtő Paris SG-ben. A Barcelona egykori csatára május eleje óta már edzésben van, így Brazíliában mindenki abban bízik, hogy a vb kezdetéig teljesen felépül majd.

A brazil keret, kapusok: Alisson (Roma), Ederson (Manchester City), Cassio (Corinthians). Védők: Danilo (Manchester City), Fagner (Corinthians), Marcelo (Real Madrid), Filipe Luis (Atlético Madrid), Thiago Silva, Marquinhos (Paris Saint-Germain), Miranda (Internazionale) Pedro Geromel (Gremio). Középpályások: Casemiro (Real Madrid), Fernandinho (Manchester City), Paulinho (Barcelona), Fred (Sahtar Donyeck), Renato Augusto (Beijing Guoan), Philippe Coutinho (Barcelona), Willian (Chelsea), Douglas Costa (Juventus). Csatárok: Neymar (Paris Saint-Germain), Taison (Sahtar Donyeck), Gabriel Jesus (Manchester City), Roberto Firmino (Liverpool). Szövetségi kapitány: Adenor Leonardo Bacchi „Tite”.

SVÁJC (E2)

A svájci válogatott a selejtezők során egészen az utolsó játéknapig vezette csoportját, a Portugáliában elszenvedett 2:0-s vereség azonban pótselejtezőre kényszerítette az alpesi ország csapatát. A piros-fehérek a kőkemény ellenállást tanúsító északír együttest idegenben 1:0-ra legyőzték, majd a visszavágón már egy gól nélküli döntetlen is elég volt számukra a vb-részvétel kivívásához. Svájc labdarúgása egyébként a múlt század első felében élte első virágkorát, az 1934 és 1954 közötti időszakban ugyanis háromszor is negyeddöntősek voltak a vb-ken.

A csapat erőssége: Vladimir Petković szövetségi kapitány elsősorban jelenlegi és volt Bundesliga-játékosokra építheti csapatát, akik közül Haris Šeferović négy, míg a csapatkapitányi karszalagot viselő Stephan Lichtsteiner három gólt szerzett a selejtezőkben. A svájci csapat egyik legnagyobb sztárja Xherdan Shaqiri, aki korábban a Bayern München csapában is futballozott.

A csapat gyengéje: A svájciaknál egy igencsak nemzetközi társaság alkotja a válogatottat, a keret felét ugyanis balkáni gyökerű játékosok képezik, de van afrikai, brazil és spanyol felmenőkkel bíró labdarúgó is a csapatban. Kérdés, hogy kiélezett szituációban ez a vegyes társaság mennyire tud majd egységes csapatot alkotni.

A svájci keret, kapusok: Roman Bürki (Borussia Dortmund), Yvon Mvogo (RB Leipzig), Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach). Védők: Manuel Akanji (Borussia Dortmund), Johan Djourou (Antalyaspor), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach), Michael Lang (FC Basel), Stephan Lichtsteiner (Juventus), Jacques-Francois Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodriguez (AC Milan), Fabian Schaer (Deportivo La Coruña). Középpályások: Valon Behrami (Udinese), Blerim Dzemaili (Bologna), Gelson Fernandes (Eintracht Frankfurt), Remo Freuler (Atalanta), Xherdan Shaqiri (Stoke), Granit Xhaka (Arsenal), Denis Zakaria (Borussia Mönchengladbach), Steven Zuber (Hoffenheim). Csatárok: Josip Drmić (Borussia Mönchengladbach), Breel Embolo (Schalke), Mario Gavranović (Dinamo Zagreb), Haris Šeferović (Benfica). Szövetségi kapitány: Vladimir Petković.

COSTA RICA (E3)

A Costa Rica-i együttes a CONCACAF-zóna hosszúra nyúlt selejtezősorozatában a második helyen záró Mexikó mögött végzett úgy, hogy a piros-kékek kétszer is legyőzték a térség futballnagyhatalmának számító Egyesült Államok csapatát. A felkészülési mérkőzések során eddig eléggé hullámzó teljesítményt nyújtott a közép-amerikai gárda, nyerni tudtak ugyan Skóciában, Magyarország és Tunézia ellen viszont kikaptak.

A csapat erőssége: A vb-selejtezők során nem potyogtak a gólok a Costa Rica-iak meccsein, a Real Madridban védő Keylor Navas által irányított védelem a tíz mérkőzésen mindössze 8 gólt engedélyezett az ellenfeleknek, így a Marcos Urenáék (Los Angeles FC) által összehozott 14 gól is elég volt a vb-részvétel kivívásához. A Costa Rica-i keretben alig találunk hazai bajnokságban szereplő játékosokat, a keret nagy része Európában, illetve az észak-amerikai profi bajnokságban légióskodik.

A csapat gyengéje: Keylor Navason kívül a Costa Rica-i válogatottban nincs igazán nagynevű játékos, nagy részük közepes játékerőt képviselő csapatokban futballozik, így nagy kérdés, hogy egy ilyen erős csoportban meddig jutnak majd.

A Costa Rica-i keret, kapusok: Keylor Navas (Real Madrid), Patrick Pemberton (Liga Deportiva Alajuelense), Leonel Moreira (CS Herediano). Védők: Cristian Gamboa (Celtic), Ian Smith (Santos de Guapiles), Ronald Matarrita (New York City), Bryan Oviedo (Sunderland), Oscar Duarte (Espanyol), Giancarlo Gonzalez (Bologna), Francisco Calvo (Minnesota United), Kendall Waston (Vancouver Whitecaps), Johnny Acosta (Rionegro Aguilas). Középpályások: David Guzman (Portland Timbers), Yeltsin Tejeda (Lausanne-Sport), Celso Borges (Deportivo La Coruña), Randall Azofeifa (CS Herediano), Rodney Wallace (New York City), Bryan Ruiz (Sporting Lisszabon), Daniel Colindres, Christian Bolanos (Deportivo Saprissa). Csatárok: Johan Venegas (Deportivo Saprissa), Joel Campbell (Real Betis), Marco Urena (Los Angeles FC). Szövetségi kapitány: Óscar Ramírez.

SZERBIA (E4)

A szerb nemzeti tizenegy egy kőkemény selejtezőcsoportot nyert meg, melyben ott volt a legutóbbi Európa-bajnokságon részt vevő osztrák, walesi és ír válogatott is. A harcias szerb gárda pontot tudott szerezni Cardiffban, a franciaországi kontinensviadal egyik legkellemesebb meglepetését keltő walesi csapat ellen, a Dublinban megszerzett értékes három pont pedig gyakorlatilag a csoportelsőséget jelentette az akkori szövetségi kapitány, Slavoljub Muslin kiválasztottjai számára.

A csapat erőssége: A szerb válogatottban szereplő játékosok egytől egyig nyugat-európai topcsapatokban profiskodnak, így a szurkolók joggal várják a jó eredményeket kedvenceiktől. A kvalifikációk során az Angliában légióskodó játékosok szerezték a legtöbb gólt a szerb együttesben: a jelenleg a londoni Fulhamet erősítő Aleksandar Mitrović hat alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, a Southampton játékmestere, Dušan Tadić pedig négy gólt jegyzett.

A csapat gyengéje: A sikeresen megvívott selejtezők után a szerb labdarúgó-szövetség nagy meglepetésre menesztette Muslin mestert, akinek helyére az egykori válogatott játékos, Mladen Krstajić került. A szerb válogatottal kapcsolatban az is érdekes kérdés, hogy a játékosok le tudják-e gyűrni balkáni mentalitásukat, és végig fegyelmezett játékot tudnak-e majd produkálni Oroszországban. Ha igen, akkor minden esélyük megvan a nyolcaddöntőbe jutásra.

A szerbiai keret, kapusok: Vladimir Stojković (Partizan), Predrag Rajković (Maccabi Tel-Aviv), Marko Dmitrović (Eibar).Védők: Aleksandar Kolarov (Roma), Branislav Ivanović (Zenit), Duško Tošić (Guangzhou), Antonio Rukavina (Villarreal), Miloš Veljković (Werder Bremen), Milan Rodić (Crvena zvezda), Uroš Spajić (Krasnodar), Nikola Milenković (Fiorentina). Középpályások: Nemanja Matić (Manchester United), Luka Milivojević (Crystal Palace), Sergej Milinković-Savić (Lazio), Marko Grujić (Liverpool), Adem Ljajić (Torino), Dušan Tadić (Southampton), Filip Kostić (Hamburg), Andrija Živković (Benfica), Nemanja Radonjić (Crvena zvezda). Csatárok: Aleksandar Mitrović (Newcastle United), Aleksandar Prijović (PAOK), Luka Jović (Benfica). Szövetségi kapitány: Mladen Krstajić.

A csoport menetrendje:

Costa Rica (E3)–Szerbia

(E4) (Szamara, Koszmosz Aréna, június 17.)

Brazília (E1)–Svájc (E2)

(Rosztov, Rosztov Aréna, június 17.)

Brazília (E1)–Costa Rica (E3)

(Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, június 22.)

Szerbia (E4)–Svájc (E2)

(Kalinyingrád, Kalinyingrád Stadion, június 22.)

Szerbia (E4)–Brazília (E1)

(Moszkva, Otkrityije Aréna, június 27.)

Svájc (E2)–Costa Rica (E3)

(Nyizsnyij Novgorod, Nyizsnyij Novgorod Stadion, június 27.)