2024. július 30., kedd

Özil – pró és kontra

Egyre inkább politikai üggyé terebélyesedik a német válogatottságról lemondott, török származású Mesut Özil ügye

A német válogatottal 2014-ben vb-címet nyert, a nemzeti együttesben 92 alkalommal szerepelt Mesut Özil – állítása szerint – a vele szembeni rasszista és tiszteletlen megnyilvánulásokat követően döntött vasárnap úgy, hogy nem szerepel többé a német labdarúgó-válogatottban.

Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn óva intett attól, hogy Özil döntésével összefüggésben következtetéseket vonjanak le a menekültek németországi integrálásának állapotáról, míg a török sajtó és politikusok Németország részéről rasszizmust emlegettek, sérelmezve, hogy a labdarúgó nyomásnak volt kitéve. A külügyminiszter önmérsékletre szólított fel a vitában. „Azt hiszem, az ügy minden érintettjének el kell gondolkodnia a történteken. Szegénységi bizonyítvány mindannyiunk számára, hogy valaki rasszista viszálykodások miatt mondjon le a válogatottságról. Ebben az esetben többet vesztünk egy kiváló játékosnál” – vélekedett Maas.

A miniszter nem értett egyet azokkal az Özil ellen megfogalmazott vádaskodásokkal, miszerint a sportoló a magatartásával hozzájárult a német válogatott kieséséhez az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Maas ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az igazságot a pályán nyújtott játék jelentette. „A németek korai kiesésének vajmi kevés köze van ahhoz, hogy Mesut Özil Recep Tayyip Erdoğan török államfővel fényképezkedett” – fűzte hozzá.

Az oroszországi világbajnokság előtt Özilt sokan bírálták, miután a szintén török származású İlkay Gündoğannal együtt a török államfővel, Erdoğannal találkozott, és a találkozóról fotó készült. Vasárnapi közleményében Özil hangsúlyozta, hogy a találkozó, illetve a fotó számára nem a politikáról szólt.

Mustafa Yeneroğlu, a Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyik parlamenti képviselője felhívta a figyelmet, hogy a vita nem egyszerűsíthető le egy Erdoğannal készített fotóra. Élesen bírálta „a Németországban élő törökök feletti gyámkodás széles körben elterjedt gyakorlatát”. Mint mondta, a török bevándorlókra igyekeznek rákényszeríteni az Erdoğanról megalkotott egyoldalú német szemléletmódot, s azokat, akik nem igazodnak ehhez, „kiebrudalják”.

Mahir Ünal AKP-szóvivő szerint Özil ügye rávilágított arra, hogy „Németország valódi szándéka nem a törökök befogadása, hanem beolvasztása”. Özil válasza nemcsak nagyon helyénvaló, hanem indokolt is volt – tette hozzá.

Halil Özer, a kormányközeli Habertürk török lap sportkommentátora Németország bocsánatkérését követelte Özil számára, mert az teljesen természetes, hogy valaki „eredeti hazája” elnökével fotózkodik.

Előző napi Twitter-üzenetében a labdarúgó sérelmezte azt a bánásmódot, amelyben szerinte különösen Reinhard Grindel, a Német Labdarúgó-szövetség elnöke, illetve a német sajtó és szponzorok részesítették. „Vannak fokmérői annak, hogy valaki teljes értékű német, amelyeket én nem teljesítek? Barátaimat, Lukas Podolskit és Miroslav Klosét sosem nevezik német–lengyeleknek, de én mitől vagyok német–török? Azért van, mert Törökországról van szó? Azért, mert muszlim vagyok?” – kérdezte vasárnap esti nyilatkozatában Özil.

„Szívből támogatjuk testvérünk, Mesut Özil becsületes kiállását” – hangsúlyozta Mehmet Kasapoğlu török sportminiszter a Twitteren.