2024. július 30., kedd
BAJNOKOK LIGÁJA

Az AEK ellen a Groupamában

Ma 21 órától a budapesti Groupama Arénában lép pályára a székesfehérvári Vidi FC és a görög AEK Athén a BL utolsó selejtezős fordulójának odavágóján. A magyar bajnok évtizedes viszonylatban legnagyobb sikerét érné el, ha kiütné a görögöket, hiszen az elmúlt időszak egyetlen európai szereplését a 2012/13-as Európa-liga csoportköre jelentette.

Mivel a fehérváriak a torna ezen szakaszába jutottak, az El-csoportkör már most is biztosítva van, de Marko Nikolićnak, a csapat szerb trénerének van oka reménykedni a legrangosabb szint elérésében, hiszen az előző két körben is magasabban rangsorolt ellenfeleket ütöttek ki. A kötelező feladatnak számító, luxemburgi Dudelange után a bolgár Ludogorec és a svéd Malmö legyűrése is meglepetésnek számított. „Két csodát már véghezvittünk, most megpróbálkozunk a harmadikkal is. Az AEK egy kiváló csapat, de a labdarúgásban minden lehetséges – vélekedett a szerb sajtónak adott nyilatkozatában Nikolić. – Az elmúlt évben csapatként is érettebbek lettünk. A razgradi mérkőzés számított a fordulópontnak (a Ludogorec elleni 0:0-s odavágó – a szerző), akkor tudtam elhitetni a csapatommal, hogy minden eddiginél többre képesek. Most már teljesítettük az alapvető célt, az El-csoportkör biztosítva van, de többre vágyunk” – magyarázta lelkesen a tréner.

A Vidi az eddig remekül zajló szezonból is erőt meríthet a meccsre: idáig egyszer sem kapott ki, a BL-ben négy döntetlen mellett kétszer nyert, míg a magyar bajnokságban címvédőként két győzelem és két döntetlen a mérlege. Csakhogy hasonlóan jó előjelekkel vág neki a párharcnak az AEK is, amely legutóbbi 12 nemzetközi kupatalálkozóján nem talált legyőzőre: tavaly nyár óta három győzelem mellett kilenc döntetlen a mérlege, a hazai pontvadászatot pedig 24 év elteltével először nyerte meg a múlt idény végén. A BL-selejtező mezőnyéhez az előző fordulóban csatlakozott, amikor a skót Celticet ejtette ki.

A Vidi FC-nek ez lesz a 79. európai kupameccse, de görög ellenféllel most találkozik először.
Az összecsapást az olasz
Gianluca Rocchi vezeti, a 45 éves bíró az oroszországi világbajnokságon is tevékenykedett. Korábban többször dirigált BL-negyeddöntőt és El-elődöntőt, tavaly nyáron pedig a Real Madrid–Manchester United (2:1) Európai Szuperkupa-mérkőzésen fújt. Magyar klubcsapatnak és válogatottnak még nem vezetett meccset.

A fogadóirodák szerint a görögök az esélyesebbek, a szorzójuk 2,5-ről folyamatosan esik, míg a Vidi sikerére korábban 3-szoros, most már közel 3,5-szeres pénzt fizetnek. A döntetlen szokás szerint erős 3-as szorzót jelenthet.

A visszavágót jövő kedden, ugyancsak 21 órától rendezik az athéni Olimpiai Stadionban.