2024. július 30., kedd
EURÓPA-LIGA

Törökök Nándorfehérvár kapuinál

A Beşiktaş állhat a Partizan európai útjába
A Partizan játékosaira még egy – a legnagyobb – feladat vár (Fotó: Beta/AP)

A Partizan játékosaira még egy – a legnagyobb – feladat vár (Fotó: Beta/AP)

Ma este rendezik az Európa-liga selejtezősorozatában az utolsó forduló odavágóit, amelyben magyar csapat már nem érdekelt, a szerbeket pedig – a Spartacus és a Radnički elvérzése után – már csak a Partizan képviseli. A belgrádi fekete-fehérek az előző körökben a montenegrói Rudart, a litván Trakait és a dán Nordsjællandot ütötték el az európai szerepléstől, ám most egy fokkal nehezebb ellenféllel néznek farkasszemet: 20.30-tól a Partizan Stadionban a tizenötszörös török bajnok Beşiktaş – az ottani fekete-fehér klasszis alakulat – lép pályára, és minden bizonnyal hatalmas erőkkel rohamozza majd meg a szerb gárdát az európai kupaporondon való játékért.

Megadta a kellő tiszteletet az ellenfélnek Zoran „Bata” Mirković, a Partizan augusztus elején Miroslav Đukić helyére kinevezett vezetőedzője. „Egy hatalmas, európai és világsztárokból álló csapat ellen harcolunk, a Beşiktaşban megvan a bajnoki szellem. Şenol Güneş vezeti ezt a gárdát, aki Fatih Terim mellett a török labdarúgás egyik legnagyobb szakembere. Nagyon nehéz dolgunk lesz, de természetesen nem feltett kézzel megyünk a párharcba. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az első meccsen még nem dől el a továbbjutás kérdése” – vélekedett a beharangozó sajtótájékoztatón a 46 éves Mirković, hozzátéve, nincs mitől félniük a Beşiktaş ellen készülve, a játékosaival pedig úgy tekintenek a mérkőzésre, mint egyfajta ünnepre.

A nyári átigazolási időszakban tért vissza nevelőklubjába a rutinos Milan Smiljanić középpályás, aki ugyancsak a tisztelet hangján szólt a törökökről. „Igazi nagycsapatról van szó, amely hagyományosan támadó focit játszik. Okosan kell játszanunk, és minden egyes lehetőségünkkel élnünk kell, ha eredményesek akarunk lenni” – mutatott rá a tapasztalt, spanyol, török és izraeli élvonalt is megjárt játékos, elismerve, hogy a Beşiktaş a párharc favoritja.

A mérkőzést a 34 éves szlovák Ivan Kružliak sípmester vezeti. A visszavágóra egy hét múlva kerül sor Isztambulban.

Az izgalmas párosítások között említhetjük még az Atalanta–København, az Olimpiakosz–Burnley, a Rapid Wien–Steaua, a Zorija–Lipcse és a Gent–Bordeaux összecsapást.