2024. július 30., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Új kapitánnyal a két győzelemért

Az utolsó utáni pillanatban kinevezett Marco Rossi ki merte hagyni Dzsudzsák Balázst a Nemzetek Ligája-keretből

Túl egy sikeres Európa-bajnokságon, egy sikertelen világbajnoki selejtezőn, illetve azon a megmagyarázhatatlan szégyenen, amelyet az andorrai, a luxemburgi, majd a hazai, Kazahsztán elleni vereség jelentett, újra felvirradt a reménykedés időszaka a magyar válogatott életében.

A szövetségi kapitányi székbe egy olyan szakember került, akit a klubsikerek hatására a hazai közeg egyöntetűen elismer, Marco Rossi ezzel együtt élete legnagyobb feladatára is vállalkozott. A Nemzetek Ligája ugyanakkor nemcsak mélyütésekkel és pofonokkal, de még komoly sikerrel is kecsegtet: az ellenfeleket látva ugyanis nem biztos, hogy olyan elérhetetlen az Európa-bajnoki szereplés.

A válogatott telki edzésén (Fotó: MTI)

A válogatott telki edzésén (Fotó: MTI)

A rendszer olyan bonyolult és átláthatatlan, hogy például Harry Maguire, az angol labdarúgó-válogatott védője elárulta, Gareth Southgate szövetségi kapitány hiába próbálta elmagyarázni neki, számára nem teljesen világos, miként zajlik a Nemzetek Ligája lebonyolítása. Alaphelyzetben minden divízióból a négy csoportgyőztes vehet majd részt a playoffban, de miután a végső szakaszt még megelőzi a hagyományos Eb-selejtezős rendszer is, egyáltalán nem biztos, hogy a csoportgyőztesek addigra már nem rendelkeznek kvótával.

Ne is bonyolítsuk, a leglényegesebb, hogy a magyar csapatnak a C divízió 2. csoportjában Görögországot, Finnországot és Észtországot kell megelőznie (Szerbiának a 4. csoportban Romániát, Montenegrót és Litvániát).

A vb-selejtezők után az MLSZ fél évet elvesztegetett azzal, hogy a 69 éves Georges Leekensre bízta a magyar válogatottat. A szakember egykoron talán nagy mágus volt, és szerepet vállalt a mostani vb-elődöntős Belgium legnagyobb sztárjainak kinevelésében, de Magyarországon maximum azzal tűnt ki, hogy politikusokat dicsért, és létesítményekben gyönyörködött, közben négy meccsen háromszor úgy kapott ki csapata, hogy akár a pályagondnok is ülhetett volna a kispadon.

A rossz döntést szerencsére nem tetézte azzal a szövetség, hogy ragaszkodott „Dobzse Georges-hoz”, az utolsó utáni pillanatban menesztette, és inkább Marco Rossit választotta, aki a Honvéddal magyar bajnok, a Dunaszerdahellyel szlovák bronzérmes lett. Az olasz szakemberre legalább nem lehetett azt mondani, nem ismeri a helyi közeget és labdarúgókat, ráadásul a szurkolók is szeretik markáns és karakán természetéért.

Rossi nem is viccelt, simán kihagyta a keretből Dzsudzsák Balázst, aki amióta távozott az egyesült arab emírségekbeli al-Vahdától, csak azzal tudott felbukkanni a hírekben, hogy 30–40 millió forintért ír alá valahová, vagy inkább tovább vár egy zsíros szerződésre. Nemanja Nikolićot nem lehetett meggyőzni a visszatérésről, ugyanakkor bekerült a keretbe a fiatal Sallói Dániel, valamint Kovács István, aki hétről hétre jó teljesítményt nyújt a Vidiben, csakhogy törékeny alkata miatt nemzetközi szinten még mindig inkább súlytalan kategóriába tartozik – de hátha Rossi messiást lát benne. A középpályáról hiányzik Elek Ákos, aki már augusztusban jelezte, klubjára koncentrálna inkább (érthető, a kazah bajnokság nagyon kemény…), elöl pedig Szalai Ádám az egyetlen komoly alternatíva.

A magyar válogatott pénteken utazik el Tamperébe, ahol szeptember 8-án, szombaton este lép pályára a házigazda finnek ellen a Nemzetek Ligája első játéknapján, majd három nappal később, szeptember 11-én zárt kapus mérkőzésen fogadja a görög válogatottat.

Számomra is új a jelenlegi helyzet, hiszen korábban klubcsapatokat edzettem, ahol jóval több idő állt rendelkezésre a játékosok felkészítésére, könnyebben beleláttam a fejükbe, megismertem a gondolkodásukat. Szeretnék olyan környezetet kialakítani a válogatottnál, hogy szívesen jöjjenek haza a futballisták a nemzeti csapatba, de természetesen a pályán töltött idő vonatkozásában szigorú szabályok szerint dolgoznak majd a játékosok” – fogalmazott Rossi. Hogy mire lesz képes a csapata, néhány napon belül kiderül.

A magyar válogatott kerete, kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (Leipzig), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC). Védők: Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Vinícius (Mol Vidi FC), Lang Ádám (Kolozsvár), Bese Barnabás (Le Havre), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Vidi FC), Litauszki Róbert (Újpest), Tamás Krisztián (Mol Vidi FC). Középpályások: Kleinheisler László (Asztana), Kalmár Zsolt (DAC), Kovács István (Mol Vidi FC), Pátkai Máté (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna), Nagy Gergő (Bp. Honvéd). Csatárok: Szalai Ádám (Hoffenheim), Sallai Roland (Freiburg), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Stieber Zoltán (DC United), Varga Roland (Ferencváros), Eppel Márton (Kajrat Almati).