2024. július 30., kedd
EURÓPA-LIGA

Kulcsemberek hiányában nem az igazi

Šćepović hatástalannak bizonyult a csoport első meccsén (Fotó: Beta/AP)

Šćepović hatástalannak bizonyult a csoport első meccsén (Fotó: Beta/AP)

Hat év elteltével szerepelhet újra magyar csapat az Európa-liga csoportkörében. A Vidi FC első ellenfele a fehérorosz BATE Boriszov volt. A székesfehérváriak magabiztosan vágtak neki a találkozónak, hiszen alig három évvel korábban már tapasztalhatták az ellenfél erejét, akkor 2:1-es összesítésben maradtak alul. A meccs előtt már megjelentek a vészjósló felhők, Danko Lazović különös távozására azóta sem találtak magyarázatot a klubhoz közel álló médiumok.

A magyar bajnokcsapat, bár aktívabban kezdett, igazán nagy helyzetet nem tudott kialakítani, és csak távoli lövésekre futotta. Az első fehérorosz sanszra a 25. percig kellett várni, a Kovácsik Ádám sérülése miatt kezdőként szerepet kapó Tujvel azonban ezt a löketet még hárította. A következő támadásnál már tehetetlen volt a szlovák hálóőr, egy gyönyörű kiugratás után Tuominen egyéni akcióba lendült, ennek eredménye pedig a mérkőzés első gólja lett. A Vidi nagyobb sebességre kapcsolt, Kovács István előtt adódtak lehetőségek, de előbb rosszul célzott, majd Scserbickij védett. A második játékrészben még nagyobb labdabirtoklási fölényt alakított ki a hazai csapat, de rengeteg hibával játszottak, a BATE pedig a 85. percben eldöntötte a három pont sorsát: Filipenko teljesen üresen maradt egy szabadrúgásnál, és senkitől sem zavartatva fejelt a kapuba.

A Vidi FC Huszti Szabolcs és Lazović hiányában nem tudta megsebezni az ellenfél védelmét, a vezetőedző számára viszont jó leckeként fogható fel a vereség. Talán még idejében érkezett a pofon, és nem késő javítani.

A székesfehérvári együttes legközelebb két hét múlva Londonban, a Stamford Bridge-en lép pályára a Chelsea ellen.

Budapest: Vidi FC–BATE Boriszov 0:2 (0:1)

Groupama Aréna, 14 726 néző, vezette: Kristoffersen (dán). Gólszerzők: Tuominen a 27., Filipenko a 85. percben.

Vidi FC: Tujvel – Fiola (Hodžić, 64.), Juhász, Vinícius, Stopira – Nego, Hadžić, Nikolov (Berec, 78.) – Kovács, Milanov (Hangya, 76.) – Šćepović. Vezetőedző: Marko Nikolić.

BATE: Scserbickij – Poljakov, Milunović, Filipenko, Filipović – Baga, Jablonszki, Dragun – Ivanić (Gordejcsuk, 67.), Tuominen (Szkavis, 61.), Sztaszevics (Volodko, 88.). Vezetőedző: Alekszej Baha.