2024. július 30., kedd

Luka Modrić elismerte az adócsalást

A horvát válogatott labdarúgója, Luka Modrić, aki jelenleg a Real Madrid sorait erősíti, megállapodást kötött a spanyol állami ügyészséggel, miszerint teljes mértékben elismeri az vádakat, melyeket az adóhatóság ellene felhozott.

Luka Modrić (Fotó: Beta/AP)

Luka Modrić (Fotó: Beta/AP)

Ezzel egyidejűleg elfogadta a nyolc hónapos letöltendő börtönbüntetést két adócsalás miatt, amelyekkel 870.728 euróval károsította meg a spanyol állami költségvetést, közölte  az Index.hr. A vád szerint a labdarúgó a marketingjogokból kapott díjakat egy Luxemburgban megnyitott cégfiókra utalta, és így elkerülte a spanyolországi adók befizetését. Ezt a hírt a tekintélyes El Mundo spanyol lap hozta nyilvánosságra.

Bár Modrićot formálisan feltétel nélküli börtönbűntetésre ítélték, a válogatott focistát mégsem zárják be. A spanyol jog szerint ugyanis az első bűncselekménnyel járó, két évnél nem rövidebb bírság feltételesen felfüggeszthető.

A Real Madrid csillagának törvényszegését a spanyol adóhivatal állapította meg. Mint kiderült, a labdarúgó 2013-ban 290.990 eurót, 2014-ben pedig 579.738 euró adóköteles jövedelmet titkolt el, olyan módon, hogy Luxemburgban egy céget nyitott, mely fia, Ivano nevét viselte, és amelyet felesége Vanja Bosnić vezetett.

A bűnösséget elismerő megegyezés értelmében Modrić kifizeti az eltitkolt adó 40 százalékát, ami 348.291 eurót tesz ki, és a többi futballistához hasonlóan, akik ilyen módon megsértették a törvényt, a börtönbüntetést pénzbüntetéssel váltja fel. Tekintettel arra, hogy a napi börtönbüntetés 250 euróba kerül, a labdarúgónak a már említett összeghez még 60 ezer eurót kell hozzáadnia.

Az így kapott 408 ezer eurón kívül Modrić az eljárás elején már befizetett egymillió eurót.

A spanyol média szerint ez nem az egyetlen olyan eset, amikor az adózók gyanítják, hogy Modrić adócsalást követett el, közli az Index.