2024. július 30., kedd

Modrić az év legjobbja

Modrić, Didier Deschamps és Marta a nekik járó díjakkal (Fotó: Beta/AP)

Modrić, Didier Deschamps és Marta a nekik járó díjakkal (Fotó: Beta/AP)

Hétfőn Londonban rendezték meg a 2018-as FIFA-gálát, amelyen az év legjobbjait díjazták. A popkulturális eseménnyé alakult esten a Golden Globe-bal jutalmazott színész, Idris Elba volt a házigazda, aki az Oscar-gálákon megszokott lazasággal vezette a műsort. Feltehető a kérdés, hogy minderre mi szüksége van a futballnak, ám a marketing és a pénzügyek kezelését illetően kénytelenek vagyunk megbízni Gianni Infantinóban és csapatában.

Az átadón több érdekes döntés is született. A legegyértelműbb s valószínűleg a legmegérdemeltebb elismerést Luka Modrić kapta, aki az UEFA Év Játékosa díj után a FIFA-nál is aratott. A Real Madrid horvát középpályása sorozatban harmadszor nyerte meg csapatával a BL-t, a nemzeti tizenegyet pedig csapatkapitányként juttatta vb-döntőbe. A nőknél sem a német válogatott Marozsán Dzsenifer, sem Ada Hegerberg fantasztikus szezonja nem volt elég ahhoz, hogy letaszítsa a trónról a brazil Martát.

Az edzőknél a franciák szövetségi kapitányát, Didier Deschamps-ot méltatták, a női csapatoknál Reynald Pedrost, a Lyon trénerét tüntették ki. Az év felfedezettje a PSG vb-győztes támadója, Kylian Mbappé lett. A legjobb kapusnak járó díjat Thibaut Courtois érdemelte ki, érdekes módon az álomtizenegybe már nem fért be, ott David de Gea lett a hálóőr. Mohamed Szalahot hiába választották az év három legjobb játékosa közé, a világválogatottban szintén nem kezdő, a legszebb gólért járó Puskás-díjat viszont ő érdemelte ki a szurkolói szavazatok alapján.

A ceremónián többen is utaltak arra, hogy sem Lionel Messi, sem Cristiano Ronaldo nem jelent meg az ünnepélyen, a hivatalos indoklás szerint azért, mert készülnek a hétközi bajnoki fordulóra. A két szupersztár magyarázatát felesleges hosszan tartóan boncolgatni, mivel a rendezvényen megjelent focisták mindegyike hasonló cipőben jár.