2024. július 29., hétfő
EURÓPA-LIGA

Dráma Londonban és Moszkvában

Juhászék sokáig állták a sarat (Fotó: MTI)

Juhászék sokáig állták a sarat (Fotó: MTI)

Maurizio Sarri egészen biztosan nem számított ilyen erős és jól szervezett Vidire csütörtökön este az Európa-liga második fordulójában. A magyar bajnok remekül tartotta magát, s ahogyan azt Juhász Roland mondta korábban, nem feltett kézzel utaztak Londonba. A szoros meccs egyrészt Marko Nikolić 4–3–2–1-es felállásának köszönhető, másrészt annak, hogy a Chelsea valamelyest tartalékosan lépett pályára. A középpálya túltelítettsége azt eredményezte, hogy a londoniak kiszorultak a szélekre, a középpályán igen gyengén teljesítő Fàbregas nem tudott sokat hozzáadni a támadásépítéshez. A legnagyobb lehetőségek a Vidi előtt adódtak, de Sarriék minden egyes pontrúgása veszélyt jelentett. A minőségbeli különbség a játékosok egy az egy elleni helyzeteiben nyilvánult meg, a FiolaJuhászViníciusStopira négyes sajnos nem ugyanazzal a sebességgel működött, mint a túloldalon futkározó csatártrió. A Vidi szándéka egyértelmű volt: szorosan összehúzott védelemmel meggátolni a Chelsea-t a góllövésben, majd gyors ellentámadásból betalálni. A terv csaknem végig tökéletesen működött, igaz, ehhez kellett a MorataWillianPedro hármas gyengélkedése is. A 70. percben aztán jött a klasszisokra jellemző megmozdulás. Hiába játszott ugyanis formán kívül mind Fàbregas, mind Willian és Morata, ők hozták össze a találkozó egyetlen gólját. Álvaro egy fejjel megcsúsztatott labdát öt méterről vágott Tujvel kapujába. A magyar gárda talán többet érdemelt volna, de biztató produkciójuk a későbbiekben még jól jöhet. Marko Nikolić láthatóan kezd beletanulni az európai porond kihívásaiba, október 25-én a PAOK ellen talán már gólt és három pontot is sikerül szerezni.

Az El többi összecsapásán bőséggel akadt meglepetés. A 18 óra 55 perckor kezdődött párharcokon az esélyesek beragadtak, hiszen hátrányba került a Milan, a Sporting és a Leverkusen is, a Betis pedig sokáig nem tudta bevenni ellenfele portáját, ám ezeken a meccseken végül érvényesült a papírforma. Este kilenctől azonban már inkább a fogadóirodák profitáltak, mert sem a Sevilla, sem a Beşiktaş és a Lazio nem tudott nyerni. Az olaszok olyannyira nem tűrték jól a vereséget, hogy két piros lapot is – szó szerint – kiharcoltak maguknak, Correát ráadásul azonnal kiállították egy durva belépő után. A Frankfurt köszönte szépen, élt a kettős emberelőnnyel, és 4:1 arányban kiütötték a vendégeket, így 6 ponttal a H csoport élére álltak. Az igazi shakespeare-i drámát a Szpartak Moszkva és a Villarreal játszotta a zöld gyepszőnyegen. Az oroszok a 82. és 85. percben szerzett gólokkal 3:2-re alakították az eredményt, de a deus ex machina csak ezután következett: a ráadás 6. percében Ramiro Mori nyújtott valós színészi alakítást, melyet a játékvezető büntetővel jutalmazott. Santi Cazorla magabiztosan értékesítette a tizenegyest, így a végeredmény 3:3 lett.

Az újabb esetek rámutatnak arra, hogy a videobíróra égető szükség van az Európa-ligában és a Bajnokok Ligájában. Szerencsére a 2019/2020-as szezontól már a legrangosabb kupasorozatokban is használható lesz a VAR-rendszer.