2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA

Ötödször a Sevilla vagy negyedszer a Liverpool

A sorozat legeredményesebb csapatai, a négyszeres győztes Sevilla és a három alkalommal első Liverpool találkozik az Európa-liga ma esti fináléjában. A bázeli St. Jakob-Parkban egy sorozat biztosan megszakad majd, ugyanis a második számú európai kupában ez a két csapat még nem veszített a fináléban. A Sevilla 2006-ban és 2007-ben, valamint 2014-ben és 2015-ben győzött, míg a Liverpool 1973-ban, 1976-ban és 2001-ben hódította el a trófeát. A Sevilla negyven év után az első együttes lehet, amely sorozatban háromszor diadalmaskodik egy európai kupában, ez a bravúr 1974 és 1976 között a Bayern Münchennek sikerült a Bajnokcsapatok Európa Kupájában.

„Az, hogy sorozatban a harmadik döntőnkre készülünk, jól mutatja, hogy mennyire összeszedettek vagyunk, és igazán vágyunk az Európa-liga-győzelemre” – nyilatkozta Unai Emery, a Sevilla vezetőedzője.

Jürgen Klopp tavaly októberben Brendan Rodgers menesztését követően ült le a Liverpool kispadjára, s hatalmas eredmény lenne, ha mindjárt bemutatkozásként kupagyőzelmet aratna a csapattal. Ugyanakkor, ha a Vörösök nem hódítják el a trófeát, akkor azt kudarcként élhetik meg az Anfield Roadon, ugyanis ebben az esetben az együttes a következő szezonban nem indulna egyik európai kupában sem, mivel a Premier League-ben csak a nyolcadik lett.

„Óriási harc lesz a pálya minden részén, ebben biztos vagyok. Egy kupát nem lehet csak szimplán egy kis futballal elhódítani” – nyilatkozta Klopp, aki korábban a Mainz és a Borussia Dortmund edzőjeként is találkozott már a Sevillával. Az UEFA Kupa 2005/2006-os idényének első fordulójában a Sevilla a Mainzban elért gól nélküli döntetlent követően a hazai pályán aratott 2:0-s győzelemmel jutott tovább, míg a 2010/2011-es Európa-liga-idény csoportkörében a Borussia Dortmund előbb hazai környezetben 1:0-ra kikapott, Andalúziában pedig 2:2-es döntetlent játszott. A bázeli összecsapás 20.45-kor kezdődik, a találkozó játékvezetője a svéd Jonas Eriksson lesz.

Sevilla (spanyol)–Liverpool (angol)

Helyszín: Bázel, St. Jakob-Park

Kezdés: 20.45

Játékvezető: Jonas Eriksson (Svédország)

A várható kezdőcsapatok, Sevilla: David Soria – Mariano Ferreira, Adil Rami, Daniel Carrico, Benoit Tremoulinas – Grzegorz Krychowiak, Steven N'Zonzi – Coke, Éver Banega, Vitolo – Kevin Gameiro.

Liverpool: Simon Mignolet – Nathaniel Clyne, Dejan Lovren, Kolo Touré, Alberto Moreno – Emre Can, James Milner – Adam Lallana, Roberto Firmino, Philippe Coutinho – Daniel Sturridge.