2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÓ-EB – E CSOPORT

Az olaszok kivártak – és nyertek

Az 1. fordulóban mutatott kiváló játék nyomán sok ezer újabb olasz szurkoló érkezett Toulouse-ba, abba a városba, amelyben mintegy 15 000 olasz származású polgár él, az azzurik táborából azonban higgadtságra intettek, mert az elmúlt világversenyek tapasztalatából mindig a második meccs volt a kritikus a számukra. A nyitómeccshez képest a svédek három helyen változtattak, Hamrén mester az U21-es svéd válogatottból erősített, s ezzel valamivel dinamikusabbá vált a játékuk, ám a betonerős olasz védelem ellen komoly helyzetük nem volt, igaz, a svédek kapuja sem forgott veszélyben.

Fordulás után sem pergett fel a meccs, az olaszok lesipuskás módjára semmit sem kockáztattak, de meglepő módon a svédek sem siettették, így a félidő derekán már fütyültek a nézők. A fiúk ettől még nem zavartatták magukat, szépen ellabdázgattak a közepén, a meccs helyzete pedig a 72. percben lett volna, ha egy hosszú ívelés után Ibrahimović egy méterről nem véti el – lesről... A 82. percben aztán válaszoltak az olaszok: Giacccherini pazar labdáját Parolo fejjel továbbította a kapu felé, s a labda a kapufán csattant. A skandinávokat aztán a 88. percben érte el a végzet: Eder a baloldalról szólózott egyet, négy svédet kicselezett, s 16 méterről higgadtan csavarta el Isaksson mellett. Az olaszok tehát „olaszosan” már tovább is jutottak, a svédek meg lassan hajtogathatják is a mezeket hazafelé.

Olaszország–Svédország 1:0 (0:0)

Toulouse, Municipal Stadion, 34 000 néző, vezette: Kassai Viktor (Magyarország). Góllövő: Eder a 88. percben.

Olaszország: Buffon, Chiellini, Bonucci, Barzagli, Candreva, De Rossi, Florenzi (Sturaro), Parolo, Giaccherini, Eder, Graziano Pelle (Zaza). Szövetségi kapitány: Antonio Conte.

Svédország: Isaksson, Olsson, Johansson, Nilsson, Granqist, Källström, Forsberg (Durmaz), Ekdal (Lewicki), Larsson, Guidetti (Berg), Ibrahimović. Szövetségi kapitány: Erik Hamrén.