2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÓ-EB – D CSOPORT

A szurkolóik pontot vettek el a horvátoktól

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy Horvátország a második fordulót is diadalmasan zárja, szűk egy óra után kétgólos előnyre tett szert Csehország ellen, ám az utolsó húsz percben nem tartott ki, az ellenfél egyenlített és a 2:2-vel megszerezte első pontját a tornán. A találkozó nemcsak a sportról szólt, a horvát drukkerek a hajrában fáklyákat dobáltak a pályára, a megszakítás inkább saját csapatukat zavarta meg. Horvátország négy pontjával gyakorlatilag továbbjutott, de szinte biztos, hogy szurkolói miatt komoly büntetésre számíthat – az orosz válogatott szurkolóinak rendbontása pár nappal korábban felfüggesztett kizárást hozott magával.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A horvátok voltak a találkozó esélyesei, hiszen a játékosállományuk erősebb, ráadásul az első fordulóban aratott győzelmüknek köszönhetően egy döntetlent sem éltek volna meg tragédiaként, miközben a csehek a spanyoloktól elszenvedett vereség miatt pontszerzési kényszerben léptek pályára. Pavel Vrba szövetségi kapitány két helyen cserélt a hispánok elleni meccshez viszonyítva, Theo Gebre Selassie helyére Jiří Skalák került a kezdőcsapatba, Davida Lafata pedig Tomáš Necidet váltotta. A horvát együttes ugyanabban a fölállásban futott ki a gyepre, mint a törökök ellen, a kezdőcsapatában kapott helyet Darijo Srna is, akinek hét közben elhunyt az édesapja – a válogatott tagjai úgy nyilatkoztak, hogy az ő emlékéért is játszanak majd, tehát igencsak egységesnek hatottak a találkozó előtt.

Ennek megfelelően elég harcosan is kezdődött a találkozó, de főként a két tizenhatos közötti területen folyt nagy csata, igazi veszélyt nem tudtak teremteni a felek az első negyedórában, Srna és Milan Badelj lövése ugyan kapura ment, de csemege volt Petr Čechnek. A 20. percben felpörögtek az események, a csehek egy lökésért tizenegyest követeltek, Mark Clattenburg nem egyezett velük, továbbengedte a játékot. A legnagyobb horvát helyzet Ivan Rakit előtt adódott a 36. percben, de Čech védett – egy perccel később már ő is tehetetlen volt, Milan Badelj passzából Ivan Perišić öt méterről megszerezte a vezetést a sakktáblásoknak. Az Inter középpályása az utóbbi kilenc meccsén öt gólt és hat gólpasszt termelt.

Az 59. percben az első valamire való akcióból megduplázta előnyét a horvát gárda, Milan Badelj labdájából Ivan Rakitić emelte át Čechet. Nem sokkal később Luka Modrićot megrúgták, óvatosságból rögtön le is cserélte a horvát szakvezetés az első meccs eldöntőjét. Az utolsó félórára fordulva a csehek támadásba lendültek, igyekezetüket a 75. percben siker koronázta, Tomáš Rosický beadásából Milan Škoda nagy gólt fejelt, szépített Csehország. Úgy tűnt, a gól izgalmassá teszi a hajrát, de a horvát szövetség politikájával ellentétes elveket valló drukkerek gondoskodtak róla, hogy ne a játék miatt maradjon emlékezetes a mérkőzés: a 85. percben fáklyákat hajítottak a pályára, egymás közt el kezdtek verekedni, majd egy hanggránát egy pályamunkás közelében landolt, akit ápolni is kellett. Ötperces kényszerszünet után folytatódhatott a meccs, a 90+2. percben Domagoj Vida kezezését büntetővel honorálta a játékvezető, Tomáš Necid élt a lehetőséggel, és egyenlített. Az utolsó percekben a csehek akár a vezetést megszerezhették volna, a horvát egy óra elteltével kétgólos előnyben voltak, végül az egy pontnak is örülhettek. Ráfoghatjuk a hajrábeli hibákat a szurkolókra, akik láthatóan inkább a horvát csapat hajrához szükséges koncentrációját zavarta meg.

 Csehország–Horvátország 2:2 (0:1)

Saint-Étienne, Geoffroy-Guichard Stadion, 41 000 néző, vezette: Clattenburg (angol). Góllövők: Škoda az 75., Necid – 11-esből – a 90+3., ill. Perišić a 37., Rakitić az 59. percben.

Csehország: Čech, Hubník, Sivok, Limberský, Kadeřábek, Plašil (Necid, 86.), Rosický, Krejčí, Darida, Lafata (Škoda, 67.), Skalák (Šural, 67.). Szövetségi kapitány: Pavel Vrba.

Horvátország: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Strinić (Vrsaljko, 90+8.), Modrić (Kovačić, 62.), Rakitić (Schildenfeld, 90+7.), Badelj, Brozović, Perišić, Mandžukić. Szövetségi kapitány: Ante Čačić.