2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÓ-EB – A CSOPORT

Az albánok megérdemelt sikere

Albánia számára jobban ismert csapat nincs a románnál, hiszen ez a két nemzet eddig 16 alkalommal találkozott egymással. Túl sok örömük azonban nem volt eddig, hiszen a 8 tétmeccsből még egyet sem nyertek meg, de a ma estit nagyon meg szerették volna, hiszen egy esetleges győzelem esetén volt még továbbjutási esélyük. Másik részről Anghel Iordănescu ünnepelhetett csendesen, hiszen szövetségi kapitányként vagy segédedzőként a 100. alkalommal ült a román kispadon, s hangsúlyozta, ez a legnagyobb esélye ennek a nemzedéknek, mert a továbbjutás sokat jelentene az egész nemzetnek. A románok támadólag is léptek fel, s ennek eredményeként Stancu a 8. percben rá is húzta, de Berisha résen volt. Már ekkor látszott, hogy az albánok kemény és zárt védekezésre, valamint gyors ellentámadásokra rendezkedtek be, ami a franciák ellen majdnem be is jött nekik, és a 23. percben kis híján itt is sikerrel járt, mert Lila elhúzott a jobb oldalon, de beadását Lenjani pár méterről csúnyán fölé rúgta. Ekkor a jó tempójú mérkőzés kezdett érdekes lenni, s a 35. percben is az albánok előtt adódott helyzet, amikor előbb Memushaj tört be az ötös közelébe, de Tătăruşanu szögletre lökte a labdát, abból meg Bashának volt helyzete, de próbálkozása széles volt. A 43. percben aztán beért az albán taktika, Memushaj hosszú átívelésére Tătăruşanu tévesen szaladt ki, és Sadiku a hosszú sarokba fejelt, megszerezve ezzel hazája első Eb-gólját.

Tătăruşanu itt még biztos volt, de a következő támadásból Sadiku betalált (Fotó: Beta/AP)

Tătăruşanu itt még biztos volt, de a következő támadásból Sadiku betalált (Fotó: Beta/AP)

A fordulásnál Iordănescu cserélt egyet, de az 56. percben még egy cserére kényszerült, mert Alibec lesérült. Mindez azonban nem sokat változtatott a játék képén, mert próbálkozásaik meddőek voltak, s alig várták, hogy a tizenhatos tájékán esetleg szabadrúgást kapjanak. Ez a 67. percben meg is történt, de Sânmărtean 25 méterről csak a sorfalat találta el. Ez idő tájt az albánok visszavettek a tempóból, de nem jól tették, mert a 76. percben egy román kontra végén Andone mintegy 11 méterről eltalálta a kapufát. Állandósult a román mezőnyfölény, de Stanciu mintegy 24 méteres lövése jóval fölé szállt, Torje pedig szinte ugyanonnan a sorfalat találta el. Másik részről a kinyílt románok mellett Mavraj a külső hálót találta el, majd Lila melléfejelte a szögletet. Ez volt a 90 perc történése, a ráadásban pedig a végén beállt albán kedvenc Canának volt egy kisebb helyzete, de ez volt minden, amit érdemben láthattunk.

Románia ezzel kiesett, Albániának pedig az első Eb-jén az első győzelemmel van még egy leheletnyi esélye, hogy 3 ponttal esetleg a legjobb harmadikok egyikeként továbbjusson.

Románia–Albánia 0:1 (0:1)

Lyon, Stade des Lumieres, 50 000 néző, vezette: Pavel Královec (Csehország). Góllövő: Sadiku a 43. percben.

Románia: Tătăruşanu, Chirchireş, Matel, Săpunaru, Grigore, Popa (Andone), Stancu, Stanciu, Hoban, Prepelita (Sânmărtean), Alibec (Torje). Szövetségi kapitány: Anghel Iordănescu.

Albánia: Berisha, Agolli, Mavraj, Ajeti, Hysaj, Memushaj, Basha (Cana), Abrashi, Sadiku (Balaj), Lila, Lenjani (Roshi). Szövetségi kapitány: Giovanni De Biasi.