2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÓ-EB

A szlovákok hősies pontszerzése Anglia ellen

Gól nélküli döntetlent hozott az angolok és a szlovákok összecsapása, amivel az ötpontos Anglia csoportmásodikként továbbjutott, Szlovákia pedig reménykedhet, hogy négy pontjával a legjobb csoportharmadikok egyikeként szintén ott lesz a kontinenstorna kieséses szakaszában. A találkozó a szlovákok hősies védekezéséről marad emlékezetes, hiszen Roy Hodgson együttese végig támadott, de hiába volt minden erőfeszítésük, sehogy sem tudtak a kapuba találni, így Wales sikere után lecsúsztak a csoportelsőségről.

Az első helyzet a tornán először a kezdőbe jelölt Jamie Vardy előtt adódott, aki az ötös sarkáról a bal sarok mellé lőtte Nathaniel Clyne jobb oldali passzát. A 9. minutumban ismét nagy lehetőség maradt ki a szlovák kapu előterében, Vardy fejelt Daniel Sturridge-hoz, de Peter Pekarík nagyot mentett, még mielőtt lőhetett volna. A 13. percben ismét Vardy próbált előkészíteni, labdájából Adam Lallana lőtt 17 méterről mellé. Rohamoztak az angolok, a 16. percben Lallana lövését Ondrej Duda hassal blokkolta, a 17. percben Vardy öt méterről a kapusba célzott, a 33. minutumban Lallana tízméteres bombáját bravúrral hárította Matúš Kozáčik. Az angol mezőnyfölényt és nyomást jól lefesti, hogy többször a középcsatár Robert Mak tisztázott a saját tizenhatosában – olykor valóban tíz emberrel védekeztek a szlovákok.

10:1 volt a kapuralövési arány az első félidőben az angolok javára, mondhatni, érett a gól, de a szlovák védelem hősiesen állta a sarat. A második felvonásban sem változott különösebben a játék képe, egy-egy kósza szlovák próbálkozás kivételével ismét Anglia törekedett gólszerzésre, de Clyne ziccerénél Kozáčik védett mellkassal, Sturridge lövésénél Martin Škrtel tisztázott. Minden angol helyzetnél akadt egy szlovák, aki belevetődött, kifejelte, így a mezőnyfölényből nem tudott eredménybeli előnyt faragni Anglia. Maradt a gól nélküli döntetlen a 27:4-es kapuralövési arány ellenére, amivel Szlovákia viszont elérte célját, megszerezte negyedik pontját, és tovább reménykedhet, hogy a négy legjobb csoportharmadik egyikeként továbbjut a kvartettből. Wales a nyolcaddöntőben az A, a C vagy a D csoport harmadik helyezettjével, Anglia a Magyarországot is magában foglaló F csoport másodikjával, Szlovákia pedig – ha továbbjut – a C vagy a D csoport győztesével találkozik majd.

Szlovákia–Anglia 0:0

Saint-Étienne, Geoffroy Guichard Stadion, 41 ezer néző, vezette: Velasco Carballo (spanyol).

Szlovákia: Kozáčík, Pekarík (Gyömbér, 67.), Škrtel, Ďurica, Hubočan, Pečovský, Kucka, Hamšík, Weiss (Skriniar, 78.), Duda (Švento, 57.), Mak. Szövetségi kapitány: Ján Kozák.

Anglia: Hart, Clyne, Cahill, Smalling, Bertrand, Henderson, Dier, Wilshere (Rooney, 56.), Lallana (Alli, 60.), Vardy, Sturridge (Kane, 76.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson.