2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÓ-EB – D CSOPORT

Reménykedhetnek a cseheket búcsúztató törökök

Az utolsó forduló előtt pont nélkül álló Törökország kisebb meglepetésre 2:0-ra legyőzte Csehországot, ezzel megszerezte a kvartett harmadik helyét, ráadásul megtartotta esélyét a továbbjutásra is. Pedig a második forduló után úgy tűnt, hogy a spanyolok ellen lebőgő törökök teljesen lemondtak a kieséses szakaszról, míg a horvátok ellen pontot mentő csehek kapcsán arra lehetett számítani, hogy lendületben maradnak, és ezt a meccset megnyerve befutnak a harmadik – horvát vereség esetén akár a második – helyre. Pörögtek is a csehek, többet támadtak, megvoltak a helyzeteik is, gólokat azonban csak a törökök szereztek, így nem lehetett kérdéses a mérkőzés végkimenetele sem.

Mozgalmas, izgalmakban bővelkedő első félidőt játszottak a felek, mindkét oldalon adódtak komoly lehetőségek, láthatóan mindkét csapat meg kívánta szerezni a kvartett harmadik helyét, amivel akár még a továbbjutást is kiharcolhatták. A találkozó első zicceréből Törökország magához ragadta az előnyt, Emre Mor adott remekül középre a jobb oldalról a 10. percben, Burak Yilmaz pedig magabiztosan lőtt a kapu bal oldalába. A gólt követően pörgött fel igazán a találkozó, a csehek rohamoztak, negyedóra elteltével majdnem meglett az egyenlítés is, de Tomáš Sivok kilenc méterről a kapufára fejelt. A 24. és a 31. percben Pavel Kadeřábek, a 25. minutumban Tomáš Necid, a 30.-ban Daniel Pudil volt pontatlan, Jaroslav Plašil 39. percbeli 25 méteres lövésénél pedig Volkan Babacan védett bravúrral.

A második játékrészben a csehek teremtettek először veszélyhelyzetet, Ladislav Krejči 53. percbeli lövését azonban fogta Babacan. Ugyanígy tett Vladimir Darida és Necid gyönge próbálkozásánál is. A 65. percben már nem a kapus remek reflexei miatt örülhettek a törökök, hanem az előny megduplázásának: a lesről visszalépő Mehmet Topal készítette le a labdát az ötös közelében, Ozan Tufan pedig éles szögből a fölső sarokba bombázott. A második gól után már biztosnak tűnt, hogy Fatih Terim gárdája szerzi meg a teljes zsákmányt, inkább az volt a kérdés, hogy kapnak-e még egyet, mintsem hogy szépítenek-e a csehek – hogy az egyenlítésről ne is beszéljünk.

Az utolsó csoportmeccsükre feltámadó törökök még reménykedhetnek, hiszen több góljuknak köszönhetően az albánoknál már jobbak a csoportharmadikok összevetésében – ha még egy csapat rosszabb teljesítménnyel zár a 3. helyen, továbbjutnak –, a szimpatikus, mindhárom találkozójukon nagyot küzdő csehek viszont elköszöntek a kontinenstornától.

Csehország–Törökország 0:2 (0:1)

Lens, Bollaert-Delelis Stadion, 35 000 néző, vezette: Collum (skót). Góllövők: Yilmaz a 10. és Tufan a 65. percben.

Csehország: Čech, Kadeřábek, Hubník, Sivok, Pudil, Plašil (Kolář, 90+1.), Darida, Dočkal (Šural, 71.), Krejčí, Pavelka (Škoda, 56.), Necid. Szövetségi kapitány: Pavel Vrba.

Törökország: Babacan, Balta, Gönül, Köybaşi, Turan, Topal, Inan, Şen (Özyakup, 61.), Tufan, Yilmaz (Tosun, 90+1.), Mor (Şahan, 70.). Szövetségi kapitány: Fatih Terim.