2024. augusztus 2., péntek
LABDARÚGÓ-EB – D CSOPORT

Horvát pofon a címvédőnek

Felforgatott horvát kezdőcsapat, gyors spanyol gól, akrobatamozdulattal történő egyenlítés, kihagyott tizenegyes és horvát győzelem – így foglalható össze legrövidebben a Horvátország–Spanyolország találkozó, amelynek a végeredménye azt jelenti, hogy a címvédő spanyolok a nyolcaddöntőben Olaszországgal találkoznak.

A horvátok felállításából az következett, hogy Ante Čačić nagyon elégedett a négy ponttal, biztos abban, hogy ez elegendő lesz a második hely megszerzéséhez, és már a nyolcaddöntőre készül, ugyanis Vidát, Strinićet, Brozovićot, Mandžukićot is kihagyta a kezdőcsapatból, s mivel Modrićra sérülés miatt nem számíthatott, így Jedvaj, Vrsaljko, Rog, Pjaca és Kalinić is kezdett. Nem sok idő kellett a címvédőnek, hogy megszerezze a vezetést: a 7. percben Silva és Fàbregas volt a labda útja, s az utóbbi az ötös sarkánál középre passzolt az érkező Moratához, akinek már csak az volt a feladata, hogy pár centiről a kapuba juttassa a labdát. A 14. percben De Gea veszítette el a labdát, amire Rakitić csapott le, s mivel a spanyol kapus távolt volt a kapujától, a horvátok középpályása 22 méterről szépen átívelte felette a labdát, amely azonban nem a kapuban kötött ki, hanem a felső lécről a jobb kapufát érintette, s az érkező Piqué tisztázott. A 30. percben mindenki várta, hogy bekövetkezik-e az újabb incidens: kedd délután ugyanis a horvát honlapok közölték a hírt, hogy a huligánok a 30. percben megtámadják majd a holland Björn Kuiperst, a találkozó játékvezetőjét. Ez nem következett be, amiért a francia biztonságiakat is kell dicsérni, akik eddig erre nem nagyon szolgáltak rá ezen a kontinensbajnokságon. A 44. percben Fàbregas remek labdát adott Moratának – aki három góljával a walesi Bale-lel vezeti a góllövőlistát –, de a spanyol nem tudta lekezelni az átadást. Ami nem jött össze az egyik oldalon, azonnal sikerült a másikon: Perišić becsapta a védőjét, s pontos beadására Kalinić érkezett, aki a levegőben egy akrobatikus mozdulattal De Gea mellett a kapuba továbbította a labdát. Spanyolország 735 perc után kapott gólt az Eb-n…

A második félidő 12. percében De Gea ismét bizonytalankodott: rossz helyre ütötte ki a beadást, de aztán lábbal hárította Jedvaj lövését, Pjaca ollózása pedig mellément. A 63. percben Pjaca szeretett volna büntetőt kiharcolni, de annyira látványosan esett el, hogy Kuipers csak továbbot intett. Három perccel később egy spanyol szöglet után Ramos fejese a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. A 70. percben a spanyolok büntetőt kaptak, mivel Silva, miközben a labda felé futott, összeakadt a mögötte levő Vrsaljko lábával. A szabálytalankodó horvát sárga lapot kapott, Srna reklamálásért sárgult be, de ez nem zavarta, hogy a büntető elvégzése előtt valamit súgjon Subašićnak. Hogy mit mondhatott, ezt csak ők ketten tudják, de a végeredmény horvát részről kiválóra sikerült, ugyanis a kapus hárította Ramos pocsékul elvégzett tizenegyesét. A spanyolok mezőnyfölénye meddő volt, s a 87. percben egy horvát ellentámadás végén Perišić lövése egy picit irányt változtatott a védőn, így a rövid sarokban kötött ki. A spanyolok őrült rohanásba kezdtek, de a háromperces ráadásban nem sikerült egyenlíteniük.

Spanyolország–Horvátország 1:2 (1:1)

Bordeaux, Stade de Bordeaux, 37 245 néző, vezette: Björn Kuipers (holland). Góllövők: Morata a 7., illetve Kalinić a 45. és Perišič a 87. percben.

Spanyolország: De Gea, Alba, Ramos, Piqué, Juanfran, Busquets, Iniesta, Fàbregas (Alcantara, 83.), Nolito (Soriano, 60.), Silva, Morata (Aduriz, 67.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.

Horvátország: Subašić, Srna, Ćorluka, Jedvaj, Vrsaljko, Rog (Kovačić, 82.), Badelj, Perišić (Kramarić, 90+3.), Rakitić, Pjaca (Čop, 90.), Kalinić. Szövetségi kapitány: Ante Čačić.