2024. augusztus 1., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Mindig történik valami az Üllői úton

A Fradi Kassai Viktort támadja, egyik kapusa ellen pedig fegyelmi eljárás folyik

Nem múlhat el úgy forduló a magyar labdarúgó-bajnokság élvonalában, hogy a Ferencvárost kikerülhessük. Nem csupán azért, mert állítólag egymillió rajongója van az országban, de a pályán és a pályán kívül is mindig történik valami.

Elég csak a legutóbbi három fordulót megnézni. Előbb a diósgyőri stadionbúcsúztatón győzött 3:2-re, de a mérkőzésről mégiscsak Cristian Ramírez és Horváth Ferenc kakasviadala, majd az ezt követő lökdösődés és verbális szócsata maradhatott meg az emlékeinkben. Aztán hazai pályán kikapott 2:1-re a Pakstól, ezzel a Tolna megyeiek először tudtak győzni az Üllői úton. A múlt hét végén aztán jött egy óriási rangadó, amely 2:2-es végeredményt hozott az élen álló Vasas ellen.

Évek óta ez volt talán az első igazán fordulatos, pörgős, látványos és izgalmas mérkőzés, ha ilyeneket produkálna a 12 élvonalbeli együttes mindig, visszatérne az élet a stadionokba.

A mérkőzést Kassai Viktor vezette, aki három tizenegyest ítélt a Vasas és egyet a Ferencváros javára – mindkét fél egy-egyet értékesített, Dibusz Dénes ugyanis kétszer óriási bravúrral védett. Thomas Doll a mérkőzés után dühösen azt mondta, elgondolkodtató, hogy a nyolcadik vagy a kilencedik tizenegyest ítélik idén ellenük a játékvezetők. „Olyan érzésem van, mintha idén nem hagynák, hogy bajnokok legyünk” – mondta a német edző arra utalva, hogy az ellenfelét szándékosan hátba talpaló Ramírez pirosat kapott, Kassai pedig végül őt magát is elküldte a kispadtól.

A hisztéria másnap folytatódott, a klub ügyesen kiszivárogtatta az újságíróknak, hogy vasárnap este figyeljék az M4 Sport Góóól című műsorát, mert Orosz Pál nagy bejelentést fog tenni. Aki arra számított, hogy Doll pozíciója rendült meg, nagyot tévedett, a médiafigyelem arra irányult, hogy az FTC Zrt. vezérigazgatója bejelentette, levelet ír a szövetségnek, amelyben azt kéri, Kassai ne vezethessen több mérkőzést a Fradinak.

A videofelvételek alapján megállapítható, hogy a játékvezetőnek nagyon nehéz dolga volt, első látásra minden büntető a megadható kategóriába tartozott, az MLSZ válasza pedig elszomoríthatta a zöld-fehéreket: „Az egyenlő versenyfeltételek biztosításának egyik fontos garanciája éppen az, hogy a játékvezetők küldéséről nem az érintett csapatok döntenek.”

Ha azt hinnék, ezzel vége a ferencvárosi hírkavalkádnak, tévednek, a klub ugyanis egy fegyelmi eljárás miatt felmentette az edzések alól Jova Levente kapust, aki állítólag megütött egy lányt egy szórakozóhelyen. A Nemzeti Sport úgy tudja, a télen egykori fradisták térhetnek vissza: a saját nevelésű, jelenleg Soroksáron védő kapus, Holczer Ádám mellett ismét az Üllői úton játszhat a szintén Soroksáron kölcsönben szereplő középpályás, Csilus Ádám is.

Doll a szombati, Gyirmót elleni hazai bajnokin nem ülhet a kispadon, kiállítása ugyanis kétmeccses eltiltást ért, míg Ramírez három bajnokit lesz kénytelen kihagyni. A két csapat eddig három tétmérkőzést vívott egymással, a 2006-os magyarkupa-csata (1:0, 3:1) megnyerése után augusztus 17-én Böde Dániel gólja döntött a zöldek javára.

Az első helyen álló, hat bajnoki óta veretlen Vasas ezúttal is a Bozsik-stadionban játszik, de most nem az FTC, hanem az igazi házigazda Honvéd ellen. Mahir Sağlık eltiltás miatt nem játszhat, viszont kérdés, hogy a hétvégén duplázó veterán erőnléti edző, Ferenczi István ismét szerephez jut-e. Az ő játéka azért is meglepetés, mert még Bernd Storck szövetségi kapitány is annak örült, hogy akad egy olyan csapat a hazai mezőnyben, amely megmutatja, hogyan kell megfelelően és eredményesen beépíteni a fiatalokat a csapatba. „A Vasasnak fiatal a csapata, 4-5 játékos ott van a válogatott keretekben is. Michael Oenning kiváló munkát végez, új taktikai megközelítéssel játszanak, ami működik is a futballistáknál” – mondta Storck.

A második helyezett Videoton az MTK-t fogadja, és ha szeretne a dobogó második helyén maradni, nyernie kell. A visszavágás fűtheti a fehérváriakat, augusztusban ugyanis 1:0-ra kikaptak. Az Újpest kilenc nyeretlen és zsinórban lejátszott hat döntetlen után végre nyerni tudott Gyirmóton, de ez a siker akkor ér valamit, ha folytatódik a sorozat. Az ellenfél a kecskeméti albérletben a Mezőkövesd lesz: Pintér Attila együttese öt forduló óta veretlen, négy győzelem és egy döntetlen a mérleg, így ezúttal sem lesz esélytelen.  

A 17. forduló programja

November 26., szombat: Haladás–Debrecen (15.30), Újpest–Mezőkövesd (15.30), Ferencváros–Gyirmót (15.30), Honvéd–Vasas (15.30), Diósgyőr–Paks (15.30), Videoton–MTK (18.00).

1. Vasas

16

9

4

3

26:15

31

2. Videoton

16

8

3

5

35:18

27

3. Ferencváros

16

7

5

4

31:24

26

4. Honvéd

16

7

4

5

25:16

25

5. Mezőkövesd

16

6

5

5

18:20

23

6. Haladás

16

6

4

6

19:20

22

7. Újpest

16

5

7

4

26:24

22

8. Debrecen

16

5

5

6

20:22

20

9. MTK

16

4

6

6

10:17

18

10. Paks

16

3

8

5

15:21

17

11. Diósgyőr

16

4

3

9

21:33

15

12. Gyirmót

16

3

4

9

8:24

13