2024. július 17., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

A Napoli négy győzelemmel kiesett, a Zenit eggyel továbbjutott

Véget ért a csoportkör a 2013/2014-es Bajnokok Ligája-idényben, immár teljes a nyolcaddöntős mezőny. A szerdai játéknap tartogatott néhány igazán drámai összecsapást, a Schalke néhány bírói tévedéssel jutott tovább, a Borussia Dortmund az utolsó percekben harcolta ki a következő szakaszban való szereplés jogát és ejtette ki az F csoport másik meccsén nyerő Napolit, a bécsi Austria leverte ugyan a Zenitet, de mégis az oroszok jutottak tovább, elvégre a Porto is kikapott Madridban. Nehéz, időhúzástól és színészkedéstől sem mentes meccsen vívta ki a nyolcaddöntős helyet a Milan, a Barcában közben első mesterhármasát szerezte Neymar.

Az E csoportban három csapat harcolt a továbbjutásért, a Chelsea hozta kötelezőt, minimális arányban nyert a Steaua ellen. Gelsenkirchenben egy kényszercsere indította el a lavinát, a 31. percben Szalai Ádám állt be a megsérült Benedict Höwedes helyére, a következő percben pedig kiharcolt egy kiállítást – valljuk meg, elég könnyen villantotta a piros lapot Paolo Tagliavento –, ami után a Schalke átvette az irányítást a Basellel szemben, a második félidőben pedig Jefferson Farfán két gólpasszából megszerezte a második helyet érő győzelmet – a második gólnál sem voltak a helyzet magaslatán a bírók, nem tűnt fel nekik, hogy a német csapat három játékosa is egyértelműen lesen állt.

Az F csoportban a marseille-i meccs 87. percéig úgy tűnt, hogy a Napoli és a Borussia jutnak tovább, elvégre a francia városban 1:1, Nápolyban pedig 1:0 állt az eredményjelzőn, de Kevin Grosskreutz ekkor megszerezte a győztes gólt a Borussia Dortmund számára. A Napoli hiába nyert végül 2:0-ra, mivel nem tudott háromgólos különbséggel nyerni, csak az Európa-liga kieséses szakaszába kóstolhat bele. A nápolyiak 12 ponttal estek ki, miközben a nyolc csoportmásodik közül hat szerzett kevesebb pontot náluk. Ezen borult ki a meccs után Gonzalo Higuaín, az olasz csapat első gólját szerző argentin csatár: „Elképesztő, hogy nem tudtunk továbbjutni. 12 ponttal kiesni… Nyertünk négy meccset egy hihetetlenül nehéz csoportban, amelyben az Arsenal és a Dortmund is ott volt. Csalódást keltő, hogy más csapatok egy-két győzelemmel, hat-hét ponttal továbbmehettek. Ez a balszerencse. Nem történik sűrűn ilyesmi.

A Realtól vásárolt argentin többek között a G csoportban érdekelt Zenitre gondolhatott, amely kikapott ugyan szégyenszemre a bécsi Austria otthonában, de egy győzelemmel, hat ponttal, mindössze öt rúgott góllal továbbjutott, mivel az Atlético Madrid ellen a Porto is tehetetlennek bizonyult.

Nem mutatott túl sokat a csoportkörben a Milan sem, de miután az Ajax annak ellenére sem tudott nyerni ellene, hogy Riccardo Montolivo kiállítása miatt a 22. perctől emberelőnyben játszott, az olasz együttes is kiharcolta a továbbjutást, és csatlakozott a 6:1-es sikert arató Barcelonához.

Hétfőn már a nyolcaddöntő párosítását sorsolják Nyonban, és mivel a csoportelsők csak csoportmásodikokat kaphatnak ellenfélként, egy nemzetbeli csapatok pedig még nem keresztezhetik egymás útját, akár MUMilan, RealArsenal, PSGManchester City párharc is összejöhet.