2024. július 17., szerda
EURÓPAI KUPAPOROND

Lahm: Az Arsenalt nem nevezhetjük kívánatos ellenfélnek

City–Barca, Arsenal–Bayern, Milan–Atlético a nyolcaddöntőben

Hétfőn a svájci Nyonban kisorsolták a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének párosítását. Mindegyik párharc érdekesnek tűnik, elvégre a kiváló formában lévő Manchester City a Barcelonával csap majd össze februárban, az Arsenal a címvédő Bayern Münchennel küzdhet meg a legjobb nyolcba kerülésért – az Ágyúsok idén februárban győztek Münchenben 2:0-ra, de idegenben lőtt több góllal a bajorok vették sikerrel a nyolcaddöntőt. A legjobb 16 között egyetlen olasz csapatként jelen lévő Milan az Atlético Madriddal meccsel majd, a magyar válogatott Szalai Ádámot foglalkoztató Schalkénak a Real Madriddal kell megharcolnia, Didier Drogba pedig visszatérhet a Stamford Bridge-re, elvégre a Galatasarayt sodorta a Chelsea útjába a sorsolás szeszélye. Elégedettek lehetnek az Old Traffordon, a Manchester United ugyanis az egyik legverhetőbbnek tűnő ellenfelet, az Olympiakoszt kapta, de nagy valószínűséggel Dortmundban sem sajnálkoznak, a Zenitnél kaphatott volna erősebb riválist is a Borussia. Zlatan Ibrahimovićék sem lehetnek elégedetlenek, a PSG a Bayer Leverkusennel harcol majd meg a negyeddöntőbe jutásért.

A sorsolás után, immár ismervén az ellenfeleket, jó néhány érdekes kijelentés elhangzott az érdekeltek szájából. Illendőségből kezdjük a sort a címvédővel, a müncheniek védője, Philipp Lahm szerint kaphattak volna könnyebb ellenfelet, de örül, hogy összecsaphat Mesut Özillel: „Tudván, kik voltak még a kalapban, az Arsenalt nem nevezhetjük kívánatos ellenfélnek. De nem lelkizhetünk ezen sokat, hiszen az ellenféltől függetlenül az a célunk, hogy ott legyünk a következő körben. Az Arsenal erősebb, mint tavaly, jó játékosokat szerződtetett, például ott van Mesut Özil is! Én mindig örülök, amikor valamelyik válogatottbeli csapattársammal nézhetek farkasszemet.”

A Chelsea és a Galatasaray összecsapása kapcsán elmondható, hogy két nagyágyú is elégedett lehet, elvégre José Mourinho, a londoni Kékek trénere a napokban úgy fogalmazott, hogy örülne, ha a király, Didier Drogba visszatérne a Stamford Bridge-re, és kétszer-háromszor akkora ovációt kapna, mint ő, amikor ellenfélként járt az Inter pályáján. Ezúttal a Chelsea-t 2004 és 2012 között erősítő csatár szólalt meg, örömmel nyugtázta a párosítást: „Én vagyok a legszerencsésebb ember a Bajnokok Ligájában, hiszen a párharc mindkét mérkőzését hazai pályán játszhatom.”

A nyolcaddöntő egyik slágerpárharca a Manchester City és a Barcelona mérkőzése lesz, amely különösen izgalmas lesz Txiki Begiristain számára, aki anno a Barca játékosa és vezetője volt, jelenleg viszont a City futballigazgatója: „Nagyon erős az ellenfél, de bennünket már önmagában az is boldoggá tesz, hogy versenyben vagyunk a trófeáért. Csodálatos a sorsolás, két nagyszerű csapat feszül egymásnak, kiváló meccseknek nézünk elébe. A legutóbbi BL-találkozónkon éppen a címvédő Bayernt győztük le Münchenben, és ez óriási adag önbizalmat adott. Minden meccsünkön bizonyítjuk, hogy góllövésben elég jók vagyunk.” Az ellenfél edzője, Gerardo Martino szerint nehéz párharcra számíthatnak, de még korai elemezgetni: „Nehéz sorsolás, szerintem ugyanarra gondolunk, mint amire ők. Kulcsfontosságú lesz, hogy februárban a legjobbunkat nyújtsuk. Manuel Pellegrini az egyik legjobb edző a világon, a Manchester City nagyon könnyen képes gólokat szerezni, de most még túl korai elemezni a párharcot.”

A spanyol bajnokságban jelenleg a Barcától csak kevesebb lőtt góljával elmaradó Atlético Madrid igazgatója, Clemente Villaverde szerint a Milan óriási egyesület, de bennük is van potenciál: „Nemcsak »egy másik csapat« lesz az ellenfelünk, hanem az AC Milan, amelynek hihetetlen történelme van. Minden csapatot tisztelünk, de bennünk is megvan a potenciál, és nekünk is megvannak az erősségeink.”

A nyolcaddöntős párharcok első meccseit a nem kiemelt csapatok otthonában február 18-án, 19-én, 26-án és 27-én, a visszavágókat pedig március 11-én, 12-én, 18-án és 19-én játsszák.

A nyolcaddöntő párosítása

Manchester City (angol)–Barcelona (spanyol)

Olympiakosz (görög)–Manchester United (angol)

Milan (olasz)–Atlético Madrid (spanyol)

Bayer Leverkusen (német)–PSG (francia)

Galatasaray (török)–Chelsea (angol)

Schalke(német)–Real Madrid (spanyol)

Zenit (orosz)–Borussia Dortmund (német)

Arsenal (angol)–Bayern München (német)

A Juventus ismét Törökországban

Nyonban a BL után az Európa-liga sorsolását is megtartották, a csapatok a legjobb 16-ba kerülésért küzdenek majd meg február 20-án és 27-én. A Juventust megtréfálta a sors rendesen, elvégre azok után, hogy a Galatasaray elleni „kétnapos” meccsen elszenvedett vereséggel kiesett a BL-ből, az Európa-ligában is török ellenféllel, a Trabzonsporral lesz kénytelen szembenézni.

A második számú európai kupasorozat csoportkörét hibátlan mérleggel záró, de a hétvégi, Liverpool elleni 0:5-ös vereség miatt az eddigi edzőt, André Villas-Boast menesztő Tottenham a Dnyipróval mérkőzik meg, de érdekesnek ígérkezik a Dinamo Kijev–Valencia, a Swansea City– Napoli párharc is. A sorozat egyetlen versenyben maradt exjugoszláv képviselője, a Maribor a Sevillával meccsel majd.

A legjobb 32 párosítása

Dnyipro (ukrán)–Tottenham (angol)

Real Betis (spanyol)–Rubin Kazany (orosz)

Swansea City (angol)–Napoli (olasz)

Juventus (olasz)–Trabzonspor (török)

Maribor (szlovén)–Sevilla (spanyol)

Viktória Plzeň (cseh)–Sahtar Donyeck (ukrán)

Csernomorec (ukrán)–Lyon (francia)

Lazio (olasz)–Ludogorec (bolgár)

Esbjerg (dán)–Fiorentina (olasz)

Ajax (holland)–Salzburg (osztrák)

Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Basel (svájci)

Porto (portugál)–Eintracht Frankfurt (német)

Anzsi Mahacskala (orosz)–Genk (belga)

Dinamo Kijev (ukrán)–Valencia (spanyol)

PAOK (görög)–Benfica (portugál)

Slovan Liberec (cseh)–AZ (holland)